HABER

Türkiye'de işkence sürüyor

BERLİN (İHA) - Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde önemli bir yer tutan işkence sorunu, batılı gözlemcilerin ve AB Komisyonu'nun değerlendirmelerine göre önemli ölçüde giderildiyse de, Uluslararası Af Örgütü, sistematik olarak ve devletin direktifiyle uygulanmasa da Türkiye'de işkencenin sürdüğünü iddia ediyor.

Uluslararası Af Örgütü, devletten kaynaklanan şiddet ve işkence olaylarının Türkiye'deki yaygınlığını koruduğu iddiasında bulunuyor. Af Örgütü Almanya Şubesi'nin Genel Sekreteri Barbara Lochbihler, yasama organlarının üzerine düşen görevi yapması ve işkenceye karşı "sıfır hoşgörü" politikasını benimsemesine karşın Türkiye'deki ceza ve ıslah evlerinde öteden beri uygulandığını iddia ettiği baskı ve işkencenin kökünü kazımada henüz kesin bir başarı sağlanamadığı görüşünde. Lochbihler, Türkiye'de insan haklarının düzelmesi amacıyla çıkartılan reform yasalarının hayata geçirilmesi sürecinin, kuruluşu tarafından yakından izlendiğini kaydetti.

AB ile ilişkilerin, Türkiye'nin insan hakları alanındaki eksiklerini gidermesi alanında bir motor işlevine sahip olduğunu söyleyen Lochbihler, geçenlerde Berlin'de yaptığı açıklamada, "Biz, Af Örgütü olarak AB'nin Türkiye ile sürekli iletişim içinde olmasını çok yerinde buluyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Lochbihler, önümüzdeki yıl başlayacak AB üyelik müzakerelerinin, Türkiye'nin insan hakları sorunlarını çözmesinde önemli bir rol oynayacağı görüşünü de dile getirdi.
Türkiye'nin muhtemelen 3 Ekim 2005 tarihinde başlayacak AB üyelik müzakerelerinin bitiminde Kopenhag Kriterleri olarak anılan üyelik koşullarını tümüyle yerine getirmiş olması gerekiyor. Bu koşulların arasında insan hakları ve azınlıkların korunması ile ilgili olanların belirleyici ağırlığı var. Lochbihler, insanlık suçlarında ısrar edenlerin yargı önüne çıkartılıp cezalandırılmasını talep ediyor. Af Örgütü yetkilisi, bu aşamada artık işkencenin sistematik biçimde uygulanmamasının bile önemli bir ilerleme sayıldığını kaydederek, "Son zamanlarda insanların artık ayaklarından tavana asılması, elektro şok uygulanması gibi olayların iyice azaldığı duyuluyor" dedi.
Lochbihler, buna karşılık karakollarda, cezaevlerinde dayak ve özellikle kadınlara yönelik cinsel tacizin sürdüğünü iddia etti. Türkiye'nin azınlıklara karşı tutumunda da yumuşama belirtilerinin varlığına değinen Lochbihler, Kürtçe radyo ve TV yayınlarının başladığına ve özel dersanelerde Kürtçe öğretildiğine işaret ederek, bunun şimdilik olumlu bir başlangıç olarak değerlendirildiğini söyledi.

En Çok Aranan Haberler