TOKAT (İHA) - Türkiye'deki ithal ilaç satışının yerli ilaç satışlarını geçtiği bildirildi. Tokat Tabip Odası'nın yaptığı araştırmada, Türkiye'de kullanılan ilaçların yarısına yakınının, aşıların yüzde 95'inin ve ameliyatlarda kullanılan tıbbi malzemelerin önemli bir bölümünün yurt dışından ithal edildiği ortaya çıktı.
Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Mete Bayburtlu, ameliyatlarda kullanılan iplikler dahil, sağlık malzemelerinin önemli bir bölümünün yurt dışından ithal edildiğini, ülkenin yaşayacağı bir dış sorun veya mali kriz nedeni ile ithalatta bir aksama olması halinde 70 milyon nüfusun 10 milyonunun hayati tehlike altına girebileceğini, bu nedenle de pek çok ameliyatın yapılamayacağını ve tıbbi tedavilerin aksayacağını söyledi.
Dr. Bayburtlu, her ülkede ithalatın olduğunu, ancak ilaç, serum, aşı ve tıbbi malzemelerin stratejik ürünler olduğunun akıldan çıkarılmaması gerektiğinin altını çizerek, "Sağlık konusunda milli bir politika belirlenerek, ithal sağlık ürünlerinin bu derece piyasaya hakim olmasına bir sınırlama getirilmelidir. Difteri, boğmaca, tetanoz, kuduz, kızamık, çocuk felci aşısı gibi çok önemli çocuk sağlığı ürünlerinin tamamı ithal olarak ülkemize gelmektedir. Türkiye'den daha zayıf olan bazı Balkan ülkeleri, bu aşıları üretebilirken Türkiye'de bu konuda çalışma yapılmaması büyük bir talihsizliktir" dedi.
İTHAL İLAÇ TEHLİKESİ Hastanelerde kullanılan ameliyat malzemeleri ve tedavi maksatlı pek çok sağlık ürününün de ithal edildiğini hatırlatan Dr. Bayburtlu, "Kalp, tansiyon, şeker, kanser ilaçları, kan ürünleri, insülin gibi ilaçların ithalatındaki bir sıkıntı halinde bu ilaçları kullanan insanlar hayati tehlike altına girecektir. Aşı sıkıntısı yaşanması durumunda ise aşılama çağındaki 12 milyon çocuğumuzun aşıları yapılamayacaktır. Türk ilaç firmaları büyük bütçelerle çalışan yabancı firmalarla rekabet edememektedir. İthal ilaçlar pahalı olup Türkiye'nin önemli bir kaynağı yurt dışına gitmektedir. Sağlıkla ilgili ithal edilen ürünlere normal bir mal olarak değil, bir stratejik ürün olarak bakılması gerekiyor" diye konuştu.
Öte yandan, Türkiye ilaç piyasasında müşterinin yüzde 80 oranında devletin olması dolayısıyla ithal ilaç maliyetinin hazine tarafından karşılandığı ve ithal ilaçların yerli ilaçlara göre 2-3 kat fazla fiyata satılmasının yanı sıra, dövizdeki yükselişlerin, ithal sağlık ürünlerine günlük zam getirdiği bildirildi.