BURSA (İHA) - Uludağ Üniversitesi'nde "Küreselleşme ve Türkiye" konulu bir konferans veren Prof. Dr. Emre Kongar, Türkiye'de kavramların ve paradigmaların saptırılarak, insanların dünyadaki gelişmeleri doğru algılamasından uzaklaştırıldığını söyledi.
Rektörlük A Salonu'nda verilen konferansta eğitim sistemini eleştiren Prof. Dr. Kongar, okullarda çocuklara hiçbir şey öğretilmediğini ileri sürerek, "Bu okullarımızda eğitim tamamen çökmüştür. Onun yerine din eğitimi getirilmek istenmiştir. Böyle bir eğitimle 21. yüzyılın çağdaş uygarlığını yakalamamız mümkün değildir. 2003 yılındaki resmi kayıtlara göre 1 milyon ilköğretim çocuğu Kur'an kurslarında eğitim görüyor" dedi.
Topluma ve tarihe doğru bakmak için, öncelikle demokrasi ve laiklik kavramlarını doğru tanımlamak gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kongar, "Demokrasi, çoğunluğun yönetimi değildir. Bu, millet ne yaparsa güzel yapar mantığıdır ve doğru değildir. Demokrasi, temel hak ve özgürlüklerin güvence altında olduğu bir rejimdir. Demokrasinin en büyük düşmanı çoğunluktur. Çoğunluk, kimi zaman din, kimi zaman milliyet adına temel hak ve özgürlükleri yok edebilir. Demokrasinin, çoğunluğa karşı da savunulması gerekir. Laikliğin tanımı da yanlış yapılmaktadır. Laiklik, devletin din işlerine karışmaması, dinin de devlet işlerine karışmaması demek değildir. Laikliğin doğru tanımı, devletin bütün din ve inançlara eşit uzaklıkta durmasıdır. Devlet, her inançtaki insanı, çoğunluktaki inanca karşı korumalıdır. Aksi takdirde insan haklarından söz edilemez" diye konuştu.