HABER

Türkiye'de kelebek nesli tehlikede

SAMSUN (İHA) - Türkiye'de şimdiye kadar 500'e yakın kelebek türünün tespit edildiği, ancak birçok türün tabiatın bozulması sonucu yok olduğu veya yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğu belirtildi. Avrupa'daki kelebek koleksiyoncularının da ender bulunan türleri Türkiye'den toplayarak ticaretini yaptığı ileri sürüldü.

Samsun ve yöresinin doğal zenginliğe bağlı olarak kelebek türleri bakımından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip olduğu bildirildi. Kelebeklerin korunmasıyla ilgili olarak oluşturulan Avrupa Kırmızı Listesi'nde ülkemizdeki 50 gündüz kelebek türünün neslinin yok olma tehlikesinde olduğu belirtiliyor. Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü araştırıcılarından Mühendis Dr. Ümit Avcı, kelebek türlerinin neslinin yok olmasında, geçtiğimiz yüzyılın son yarısından itibaren yapılmaya başlanan düzensiz ve gereğinden fazla zirai mücadele ilacı kullanımı, çayır-mera alanlarının sürülerek tarıma açılması, aşırı ve düzensiz otlatmalar, bazı yanlış tarımsal uygulamalar, ormanların tahribatı ve anız yakma gibi faktörlerin rol oynadığını söyledi. Dr. Avcı, "Bu nedenlerden dolayı tespit edilen türlerin nüfusları azalmış ve nesillerinin yok olması gibi tehlikeli bir durumla karşılaşılması söz konusu olmuştur" diye konuştu.

Dr. Avcı, yörede tespit edilen ve nesilleri tehlikede olan kelebek türleriyle ilgili olarak koruma önlemlerinin alınması ve bunun için de bu türlerin nispeten yoğun olarak bulunduğu yer olan Akdağ orta hattının doğu-batı yönündeki Kapaklı-Aktaş bölgesinin kelebek koruma alanı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Avrupa'da çok sayıda kelebek koleksiyoncusu olduğuna dikkat çeken Dr. Ümit Avcı, bunların genç-yaşlı ellerinde atraplarla, özellikle ender bulunan kelebek türlerini ülkemizden toplayarak Avrupa'da ticaretini yaptığını öne sürdü.

Avcı, "Örneğin 1993 yılında Wily De Prins ile yapılan bir söyleşide bir Alman'ın ülkemizden 2 bin adet Parnassius Apollo kelebeği topladığı ve Avrupa'ya götürdüğü ifade edilmiştir" dedi.

En Çok Aranan Haberler