HABER

Türkiye'de kimler öğretmen oluyor?

Türkiye'de kimler öğretmen oluyor?

Ankara (AA)- ODTÜ Eğitim Fakültesince, Türkiye'deki eğitim fakültelerinin birinci sınıflarında okuyan 18 bin civarında öğrenci arasında yapılan araştırmada, öğrencilerin büyük bölümünün "dini toplumsal yaşamda önemli bir faktör olarak gördükleri" belirlendi.

Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin yüzde 53.4'ü, bilimin güncel hayatta karşılaşılan sorunlara cevap vermede yetersiz kaldığı durumlarda, "din"i "en güvenilir kaynak" olarak görüyor. Araştırmanın amacına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Meral Aksu, araştırmanın 2007 Mayıs ayında Türkiye'deki 65 eğitim fakültesine kayıt yaptıran yaklaşık 30 bin öğretmen adayına uygulanmak üzere postayla gönderildiğini, anketlerin 51 eğitim fakültesinden 18 bin 226 birinci sınıf öğrencisi tarafından doldurulduğunu kaydetti.

Araştırmanın, "eğitim fakültelerine devam eden 1. sınıf öğrencilerinin bazı özelliklerinin belirlenmesini ve profillerinin ortaya çıkarılmasını" amaçladığını ifade eden Aksu, "elde edilen veriler ışığında Türkiye'de kimler öğretmen oluyor" sorusuna bir ölçüde yanıt bulunmasının beklendiğini belirtti.

Araştırmaya katılanların yüzde 75.1'i 19-21, yüzde 12.2'si 16-18, yüzde 11'i 22-24 yaş aralığında bulunuyor. Yüzde 97.1'i devlet, yüzde 2.9'u özel lise mezunu.
Öğrencilerin yüzde 34.'ü nüfusu 1 milyonun üstündeki büyükşehirlerden, yüzde 24.9'u küçük şehirlerden, yüzde 28'i ilçelerden, yüzde 4.1'i kasabalardan, yüzde 8.1'i de köylerden geliyor.

Öğrencilerin anne-babalarının eğitim durumuna bakıldığında yarıdan fazlasının velisinin ilkokul mezunu olduğu veya okuma yazma bilmediği görülüyor.
Öğrencilerin yüzde 51.2'si bulundukları bölümü öğretmen olmak istedikleri için seçtiklerini, yüzde 28.5'i ÖSS puanı o bölüme yettiği için seçtiğini belirtiyor.
Öğrencilerin kurumlara duydukları güveni belirlemeye yönelik sorunun da yer aldığı araştırmada, öğrencilerin kurumlara "ne kadar güven duyduklarını" "Tam", "Kısmen" ve "Yok" şeklinde kategorilere ayrılarak yanıtlamaları istendi. Buna göre, öğrencilerin "tam" olarak güvendikleri kurumlar sırasıyla Türk Silahlı Kuvvetleri, Anayasa
Mahkemesi, emniyet, Diyanet İşleri Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve hükümet olarak belirlendi.

Öğrencilerin en az güven duydukları kurumlar ise siyasi partiler (yüzde 1.3),medya (yüzde 1.6) ve Avrupa Birliği (yüzde 3.0) şeklinde sıralandı.Öğrencilerin yüzde 78.8'i Türkiye'nin AB'ye girebileceğine inanmıyor.Ders kitapları dışında okunan kitap türlerini belirlemeye yönelik soruya öğrencilerin yüzde 77.2'si "roman", yüzde 36.4'ü "tarih", yüzde 28.7'si "dini kitaplar" karşılığını verdi. Öğrencilerin yüzde 72.1'i, "okullar Türkleri Türk yapan fikirlerin, değerlerin ve inançların benimsenmesini sağlamalıdır" önermesine "katıldığını", yüzde 23.2'si, "Okullar kendisini aklın geliştirmesiyle sınırlandırmalı, kişisel gelişimin diğer önemli ögelerini din ve aile gibi toplumsal kurumlara bırakmalıdır" önermesine "katıldığını", yüzde 59.7'si "katılmadığını" ifade etti.

Prof. Dr. Meral Aksu, araştırmanın bu öğrencilerin 4. sınıfa gelecekleri 2010 yılında da tekrarlanacağını, elde edilen bulguların bir kısmının 2010 yılında toplanacak bilgilerle karşılaştırıldığında anlam kazanacağını vurguladı.

En Çok Aranan Haberler