HABER

"Türkiye'de koalisyon darmadağın"

LONDRA (İHA) - Londra'da yayımlanan Financial Times gazetesi, dünkü istifa haberlerini "Nisbeten bir istikrara dönüş için ilk adımlar atılmış olabilir" yorumuyla verdi. Gazetenin iç sayfalarında geniş yer bulan haberin başlığı, "Erken seçim çağrısının ardından Türkiye'de koalisyon darmadağın" şeklinde oldu.

Haberde, Başbakan Bülent Ecevit ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli'nin resimleriyle birlikte, Türk ekonomisinden bazı istatistiklerin yer aldığı bir tablo da yer aldı. Sözkonusu istatistikler, liranın 2000 yılından beri dolar karşısında değer kaybını, borsadaki iniş-çıkışları ve geçen sene sonunda tavana vurduktan sonra düşmeye başlayan enflasyonu gösteriyor. Tablo "Türkiye: Bölünmüş ve düşüyor" başlığını taşıyor.

Gazetenin haberiyse, gelecek açısından iyimser bir tablo çiziyor. Haber şu şekilde devam ediyor:

"Türkiye'deki iktidar koalisyonunda giderek artmaya başlayan anlaşmazlıklar, dün hükümetin dağılabileceği ve IMF destekli ekonomik kurtarma programının tehlikeye girebileceği iddialarına yol açtı. Her şey başbakanın ana koalisyon ortağı, sağcı MHP'nin hafta sonunda erken seçim çağrısı yapmasının ardından Türk lirasının dolar karşısında bugüne kadarki en düşük seviyesi olan 1 milyon 680 bin liraya düşmesiyle başladı. Ardından Ecevit'in sağ kolu olarak, kapalı kapılar ardında bu 3 partili koalisyonu birarada tutan isim olan Özkan, 'Hizmetlerine artık gerek kalmadığını' söyleyerek istifa etti. Onu diğer istifalar izledi.
Bir zamanlar Meclis'teki en büyük parti olan ve Ecevit'le eşi Rahşan tarafından demir disiplinle yönetilen DSP, dün gece dağılan bir parti görünümündeydi.

Ama Türk politikacılarının otokratik parti liderlerine bu beklenmedik başkaldırışı sürpriz ve rahatlama da yarattı. Ekonomi uzmanları bu son gelişmelerin, nisbeten bir istikrara dönüş için ilk adımlar olabileceği görüşünde.

Sonuç olarak Türkiye, 2 aydır siyasi belirsizliklerle felce uğrayan bir ülke. Ve bu belirsizlik de Ecevit'in, mali piyasaları sarsmasına rağmen çekilmeyi reddetmesinden kaynaklanıyor.

Kamuoyu yoklamaları şu anda Meclis'te temsil edilen siyasi partilerden hiçbirinin, yüzde 10'luk seçim barajını aşamayacağını gösteriyor. Yalnızca İstanbul'un eski belediye başkanı tarafından yönetilen Adalet ve Kalkınma Partisi bu barajı geçecek gibi görünüyor. Ama seçmenlerin yüzde 44'ü de hala kararsız ya da kimseye oy vermeyeceklerini söylüyor.

Bu nedenle istifalar sonucu bir seçim tarihinin belirlenmesi ve DSP'deki karmaşa sonucu seçimlere katılacak yeni bir reformcu partinin ortaya çıkması, bir ilerleme sayılabilir.

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş geçen hafta siyasette daha aktif rol alacağını açıklamıştı. Tek başına fazla bir başarı sağlayamayacak olsa da, yerleşik bir partide oy toplayıcı bir etki yapabilir Derviş. Eğer Ecevitler izin verirse DSP'de ya da şu anda parlamentoda olmayan ama çok sayıda destekçisi olan CHP'de."

En Çok Aranan Haberler