HABER

'Türkiye'de mahkeme kararına rağmen Twitter hala kapalı'

Türkiye'de mahkemenin Twitter'a erişimi engellemesine yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen sitenin henüz erişime açılmaması, ABD'li medya kuruluşlarının da dikkatini çekti.

'Türkiye'de mahkeme kararına rağmen Twitter hala kapalı'

Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın Twitter'a erişimi engellemesine yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen sitenin henüz erişime açılmaması, ABD'li medya kuruluşlarının da dikkatini çekti.

Amerika'nın Sesi (VOA), İstanbul kaynaklı haberinde "Geçen hafta mahkeme kararlarını gerekçe göstererek Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın, dünyanın en gözde sosyal paylaşım sitelerinden olan Twitter'a erişimi kapattığını ancak Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Barosu'nun yaptığı başvuruyu karara bağlayan Ankara 15. İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararı verdiğini" belirterek TİB'in mahkemenin yazılı kararının ulaşmasını beklediğini kaydetti.

"HÜKÜMETİN BAZI KULLANICILARA AİT BİLGİLERİ İSTEDİĞİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, "TİB, mahkeme kararını uyguluyor. İdare Mahkemesi'nin gerekçesini bilmiyorum. Anayasaya aykırıysa onu bilemiyorum" derken "ısrarla Twitter'ın mahkeme kararlarını uygulamamakla eleştirdiğini" söyleyen Amerika'nın Sesi, Twitter'in da, erişim yasağına karşı mahkemeye başvurduğunu anlattı.

Haberde Bozdağ'la aynı saatlerde Twitter'dan gelen açıklamaya ilişkin bilgiler de verildi ve Twitter'ın "Hiçbir kullanıcının özel bilgisini paylaşmadık" dediğine dikkat çekerken açıklama için "hükümetin bazı kullanıcılara ait bilgileri istediğini gözler önüne seriyor" dedi.

"BİRÇOK TWİTTER KULLANICISI JACK DORSEY'E TEŞEKKÜR MESAJLARI GÖNDERDİ"

Tiwtter'in açıklamasının ardından "Türkiye'de birçok Twitter kullanıcısının sosyal paylaşım platformunun kurucusu Jack Dorsey'in hesabına teşekkür mesajları gönderdiği" anlatılan haberde "Peki bundan sonra ne olacak?" sorusuna tanınmış Türk hukukçularınca verilen yanıtlar da yansıtıldı.

Ceza hukuku uzmanı Prof. Ersan Şen'e göre, TİB'in yetki aşımına gitmemesi için Twitter'a erişimin sağlanması gerekiyor. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal da "hukukun ayaklar altına alındığını" düşünüyor.

"CUMHURBAŞKANININ ELEŞTİRME HAKKI YOK"

Amerikanın Sesi'ne konuşan Kocasakal, asıl büyük problemin 5561 sayılı kanunda yapılan değişikliğin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasıyla başladığını savunarak şu görüşleri dile getiriyor:

"5651 sayılı kanunda yapılan değişiklikle birlikte bu iş anayasaya ve evrensel hukuk kurallarına aykırı hale geldi. Bu kanunun içini doldurma yetkisi TİB'e verildi. Bu yasama yetkisinin devri anlamındadır. Hak ve özgürlükler açısından da tehdittir. Anayasaya aykırıdır. Cumhurbaşkanı'nın da bu Twitter olayını eleştirme hakkı yok. Tereddütsüz bir biçimde onaylamak suretiyle bizzat ve doğrudan sorumlu hale gelmiştir".

(ANKA)

En Çok Aranan Haberler