ANKARA (AA)- Türkiye Milli Pediatri Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Enver Hasanoğlu, refah düzeyinin yükselmesinin obeziteyi tetiklediğini belirterek, "Son yıllarda hastanelere, obezite şikayeti ile başvuran çocuk sayısında yüzde 25 artış oldu" dedi.
Hasanoğlu, vücutta bulunan yağ dokusunun normalden fazla olmasının "obezite" olarak tanımlandığını söyledi.
Hasanoğlu, kötü beslenme biçiminin sonucu olarak ortaya çıkan obezitenin, hazır gıdaların tüketilmesi, "fast-food" diye adlandırılan ayakta atıştırma, dengesiz ve düzensiz beslenme, kalıtım ve hareketsizlik sonucu çocukların gelişimini tehdit ettiğini kaydetti.
Hasanoğlu, anne sütü almayan çocukların obeziteye daha yatkın olduğunun belirlendiğine işaret ederek, "Bebekler, en az 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, mümkünse 1.5-2 yaşına kadar anne sütü verilmeli. Anne sütü, mamalarla değil, ev yemekleriyle desteklenmeli. Mamalarla büyüyen çocuklar obeziteye yatkın oluyor, obez olan çocuk ileride de obez kalıyor" diye konuştu.
Hasanoğlu, anne ve babanın aktif çalışma hayatı içinde olmasının, çocuğa yeteri kadar vakit ayrılmamasına neden olabildiğini belirterek, "Anne ve baba, eve geç geldiği için genellikle yemek yapamıyor, çocuklar sağlıklı ev yemekleri yerine açlıklarını hazır gıdalarla bastırıyorlar. Bu çok sağlıksız" dedi.