HABER

Türkiye'de okuma alışkanlığı yok

ANKARA (İHA) - Prof. Korkmaz Alemdar'a göre, "Osmanlı'dan cumhuriyete hep aynı, okumuyoruz..."Osmanlı'da matbaanın geç gelişine sebep gösterilen okuma alışkanlığımızın olmaması bugün de devam ediyor.

Prof. Korkmaz Alemdar, "İletişim Tarihi" isimli kitabında, bu konuyu ilişkin olarak, Avrupa halklarının kutsal ve bilimsel kitapların basılarak çoğaltılması için otoriteye baş kaldırdığını, bizim ise böyle bir arayış içine hiçbir zaman girmediğimizi belirtti.
Bu durumu Osmanlı'da varolan toplumsal yapıya bağlayan Prof. Alemdar, kitabında, o zamanın toplumsal yapısının Batı Kapitalizmi'nden farklı olduğu için, okumaya talep olmadığını ve bu nedenden dolayı matbaanın önemsiz olduğunu yazdı. Buna dayanak olarak da basılan kitap sayılarını gösteren Prof. Alemdar, 18. yüzyılın ortalarından 1930 yılına kadar basılan kitap sayısının 30 bin olduğunu, 1930 yılından 1973 yılına kadar 175 bin kitap basıldığını kaydetti. 1973 yılından bugüne kadar basılan kitap sayısının 1 milyon olduğunu söyleyen Prof. Korkmaz Alemdar, yazılı mirasımızın topu topu bu kadar olduğunu vurguladı.
Okuma oranları ile ilgili yapılan araştırmalar, Prof. Alemdar'ı doğrular nitelikte. Toplumumuzda sürekli okuyan sadece yüzde 8, ara sıra okuyan yüzde 22, başlayıp yarıda bırakanlar yüzde 30 ve hiç okumayan yüzde 36.

Tüm bu veriler, siyasi alanda reform yapan siyasileri, kendileri dahil toplumsal alanda bir Rönesans'a zorluyor nitelikte.

En Çok Aranan Haberler