YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye’de Şikayet Kültürü Gümüşhane’de Tartışıldı

Türkiye’nin internet üzerindeki en etkili şikayet portalı www.sikayetvar.com kurucusu Dr. Ömer Deveci, Gümüşhane Üniversitesi'nde (GÜ)...

Türkiye’de Şikayet Kültürü Gümüşhane’de Tartışıldı

Türkiye’nin internet üzerindeki en etkili şikayet portalı www.sikayetvar.com kurucusu Dr. Ömer Deveci, Gümüşhane Üniversitesi'nde (GÜ) düzenlenen “Türkiye’de Şikayet Kültürü” konulu panele katıldı.

Mühendislik Fakültesi Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen panele GÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, üniversite akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Dekan Vatandaş, Türk kültüründe şikayet kavramına birçok anlam yüklendiğinin altını çizerek, “Kültür bir el yazısıysa, onu yazan toplumdur. Kültür insanların hem maddi hem de manevi hayatlarını etkiler. Şikayet kavramı kültürümüzde hoş karşılanan bir durum değil. Buna dini bir nitelik kazandırırız. Allah yaratmış, şikayet etmek nankörlüktür gibi ifadelerle şikayet etmek çok ahlaki bulunmuyor” diye konuştu.

Köy ile şehir kültürü arasında ciddi farkların olduğunu kaydeden Vatandaş, “Kültür, değişkendir, sabit değildir. Hızlı değişen bir toplumuz. Yerleşim düzenimiz yüzde 60 kırsalken bu oran günümüzde yüzde 20’ye düşmüştür. Kısacası tepetaklak bir değişime uğramışız. Köyde yaşayan bir kitleyi şehre yerleştirmek ciddi sorunlara neden olur. Örneğin: Köylü çocuk istediği gibi zıplayıp oynayabiliyor. Ama bunu kentte yapamıyor. Köyün kültürünü kente taşıyamıyoruz” dedi.

Şikayetin toplumdaki önemini vurgulayan Vatandaş, “Köy ve kent kendi içinde normaldir. Şikayetin ispiyonluk olarak algılanması normaldir. Karşıdaki mızmızlanıyorsa normaldir. Artık üretici ve tüketici karşı karşıya değil. Halkımızı harekete geçiren bir mekanizmadır. Buna ihtiyacımız var. Bizimde karşımıza geleneksel anlamda olumsuz olan şikayetler geliyor. Ek bir maliyet gerektirmeden, kaynaklanan sorunların giderilmesine neden oluyor. Aldatılıyorsak onun önüne geçmeliyiz. İnsanlığın geleceğine katkı sağlamak istiyorsak, bu aracı kullanmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Vatandaş’ın konuşmasının ardından aynı zamanda doktor olan www.sikayetvar.com portalı kurucusu Dr. Ömer Deveci, “Ankara’da kurmuş olduğu muayenehanenin bahçe düzenlemesini ilk zamanlar yapmamıştım. Yoldan geçen vatandaşlar, buranın bahçesi nasılsa içerisi nasıldır, gibi şikayetlerde bulundular. Sonra yılda bir çevre düzenlemesi yaptım. Başarıya ulaşmak istiyorsak şikayetleri dinlememiz gerekiyor. Şikayet kalite getirir” ifadelerini kullandı.

Muayenehanesine gelen hastalarının, memnuniyeti hakkında sürekli iletişim halinde olduğunu ve şikayetleri her zaman dikkate alarak hareket ettiğini belirten Deveci, “Başarıya ulaşmak istiyorsak şikayetleri dinlememiz gerekiyor. Şikayeti dikkate alalım ki kalitemizi arttıralım” şeklinde konuştu.

Web sitesi hakkında bilgi veren Deveci, şunları söyledi:

“1 milyona yakın üyeye sahibiz. Kısacası bir siyasi partiden daha çok üyemiz var diyebiliriz. Sitemizi günlük ortalama 90 bin kişi ziyaret ediyor. Yapmış olduğumuz bir araştırmaya göre; Türkiye’de yaşayanlar yılda 4 bin TL kişi başı ticari kayıp yaşıyor. Birçok firma raflarına ürünlerini yerleştirmeden önce sitemizi kontrol ediyor. Ürünlere gelen şikayetleri değerlendirerek, mağaza raflarını ona göre düzenliyor. Ve pazara çıkacak olan bir çok firmada bizim sitemizi kontrolden geçirerek, mevcut durum analizini yaparak hareket ediyor.”

Mobil Belediye uygulamasıyla Türkiye’de bir ilke imza atan Deveci, “Hemen hemen herkes bir kurumu aradığı zaman gereksiz sorularla karşılaşmıştır. Sorunu söylersiniz ama sizi yıpratmak için çok farklı sorular sorarak sizi caydırmak isterler. Sokakta yer alan çukurları belediyeye şikayet ediyoruz. Belediye çukura adres soruyor. Tam olarak nerede tarif eder misiniz gibi sorular soruyor. Bu açığı tespit ederek Mobil Belediyecilik uygulamasını yaptık. Android işletim sistemine ait telefonlara yüklenen program sayesinde fotoğrafını çektiğiniz çukurların veya herhangi bir nesnenin bulunduğu yerin enlem ve boylamına kadar bütün koordinatları size veriyor. Bu sayede belediyenin bizleri şikayetlerimizden caydırmaya çalıştıkları sorulardan kurtulmuş oluyoruz” dedi.

Web sitesine gelen şikayetleri haber metinleri haline getirdiklerini belirten Deveci, “Şikayetvar haber merkezi kuruldu. Bizlere gelen şikayetlerin bazılarını değerlendirmeye alıyoruz ve haber metinlerine çevirerek basına servis ediyoruz. Haber merkezimize almış olduğumuz muhabirler sayesinde günde en az 5 haberimiz çıkıyor. Aynı zamanda yapmış olduğumuz haberler günde en az 2 milyon okuyucuya ulaşıyor. Tek hedefimiz:’Sıfır şikayetli bir Türkiye’ ” ifadelerini kullandı.

Panel daha sonra soru ve cevap şeklinde devam etti. Programın sonunda İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, katılımlarından dolayı 'sikayetvar.com' Sahibi ve Genel Müdürü Dr. Ömer Deveci’ye teşekkür plaketi takdim etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler