YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'de Su Ürünleri Bol Ama Yiyen Yok

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ) Ortaca Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Önder Yıldırım, ilin levrek...

Türkiye'de Su Ürünleri Bol Ama Yiyen Yok

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MÜ) Ortaca Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Önder Yıldırım, ilin levrek üretiminde dünya lideri olmasına rağmen tüketmede aynı cömertliği gösteremediğini söyledi. Yıldırım, üniversitenin 20. yıl etkinleri çerçevesinde “Muğla’nın Dünya ve Türkiye Su Ürünleri Sektöründeki Önemi" konulu bir konferans verdi. Atatürk Kültür Merkezi’nde Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Taçnur Baygar ve öğrencilerin katıldığı konferansta, Muğla’nın dünya ve Türkiye’deki su ürünleri yetiştiriciliğindeki yeri ve yaşadığı problemler anlatıldı.

Doç. Dr. Yıldırım, Türkiye'nin su ürünleri üretiminde dünya klasmanında 228 ülke arasında 33. sırada yer aldığını belirterek, avcılıkta 30., yetiştiricilikte ise 180 ülke arasında 24. olduğunu kaydetti. 2011 yılında su ürünleri avcılığından 514 bin 755 ton, yetiştiriciliğindese 188 bin 790 ton üretim yapıldığını belirten Yıldırım, “Türkiye, son yıllarda balıkçılık sektöründe dünya piyasasında hak ettiği yeri almaya başladı. Hem deniz avcılığı hem de kültür balıkçılığında dünya lideri olmak için büyük çaba sarf ediyor. Özellikle levrek piyasasında 47 bin tonluk pazar payıyla lider olan Türkiye, çipurada ikinci, gökkuşağı alabalığında ise üçüncü sırada. Dünyada yılda üretilen yaklaşık 120 bin ton levreğin yüzde 40'ından fazlası Türkiye'de yetiştiriliyor. Bunun yaklaşık 15 bin tonu da İtalya başta olmak üzere Yunanistan, İspanya ve Hollanda'ya ihraç ediliyor. Büyük bir kısm ise iç piyasaya veriliyor.” diye konuştu.

Dünya nüfusunun 7 milyara yaklaştığını vurgulayan Müdür Yıldırım, “Dünyada her gün beş çocuktan birisi, beslenme sorunundan ölüyor. Bunun çözümü denizlerde. Su ürünleri, açlığın giderilmesinde önemli bir besin kaynağı. Dünya sularında bin 589 balık türü avlanıyor. Türkiye’de kişi başı ortalama balık tüketimi, yüzde 8’lerden 6'lara kadar geriledi. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’deki balık tüketimi, Avrupa ve dünyadan çok çok altta.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de su ürünleri üretiminin 2011 yılında 650 bin tona ulaştığını kaydeden Önder Yıldırım, “Dünyadaki toplam 160 milyon ton su ürününün ana üreticisi Çin, Hindistan ve Vietnam gibi ülkeler olurken Türkiye, 646 bin tonla 32. sırada yer alıyor. Su ürünleri ihracatında 55 ülkeye 104 farklı ürün yolluyor. Şu anda 76 il arasında en fazla su ürünleri yetiştiriciliği yapılan, 64 bin tonla Muğla.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Yıldırım, besin grupları tüketimiyle ilgili olarak da şunları söyledi: “Son Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verileri incelenip değerlendirildiğinde şunlar göze çarpmaktadır: 7 milyara yaklaşan dünya nüfusu kişi başına sığır etini 9,6 kg., keçi ve koyun etini 1,9 kg., tavuk etini 13,6 kg., domuz etini 15,8 kg. ve balık etini 18,6 kg. tüketmiştir. Türkiye’de bu değerler sığır eti 4,5 kg., keçi ve koyun eti 4,2 kg., tavuk eti 16,6 kg., balık eti 8,2 kg.'dır. AB ülkelerinde ise sığır eti 16,5 kg., keçi ve koyun eti 2,3 kg., tavuk eti 22,2 kg., domuz eti, 40,8 kg, ve balık eti 23 kg. seviyelerindedir.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler