YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'de toplum hareketsiz

Erzurum Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, dünya genelinde ölüm riskini artıran faktörlerin dördüncüsünün hareketsizlik olduğunu...

Türkiye'de toplum hareketsiz

Erzurum Sağlık İl Müdürü Serhat Vançelik, dünya genelinde ölüm riskini artıran faktörlerin dördüncüsünün
hareketsizlik olduğunu belirterek, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de toplumun yüzde 96,5’nin düzenli olarak fiziksel aktivite yapmıyor." dedi.

Erzurumlar sağlık bir yaşam için harekete geçti. '10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü' dolayısıyla Erzurum Sağlık İl Müdürlülüğü ve İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürüyüş düzenledi. Geçlik Hizmetleri ve İl Spor Müdürlüğü’nün de destek verdiği yürüyüş sonrasında katılımcılara elma ikram edildi. Sağlık İl Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüş Çifte Minareli Medrese önünde son buldu. Yürüyüşe katılanlar ellerinde taşıdıkları pankartlarla sağlıklı bir yaşam için hareket edilmesi gerektiği mesajını verdi. Yürüyüşte en dikkat çekici slogan ise 'Şişmanlık Pişmanlıktır' oldu.

Çifte Minareli Medrese önünde 10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü hakkında bilgi veren Sağlık Müdürü Serhat Vançelik, günümüzde insanların çok az hareket ettiğini dikkat çekti. Vançelik, yetersiz fiziksel aktivitenin birçok rahatsızlığı da tetiklediğini sözlerine ekledi. Vançelik, "Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılamaması ve giderek daha hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü fiziksel hareketsizliktir." dedi.

"FİZİKSEL AKTİVİTE, SPOR DEĞİL"

Vançelik, toplumun büyük bir çoğunluğunda fiziksel aktivitenin 'spor' kelimesi ile eşanlamlı olarak algılandığını, oysa fiziksel aktivitenin; günlük yaşam içinde kas ve eklemlerin kullanılarak enerji harcaması ile gerçekleşen, kalp ve solunum hızını artıran ve farklı şiddetlerde yorgunlukla sonuçlanan aktiviteler olarak tanımlanması anlamı taşıdığına dikkat çekti.

Bu kapsamda spor aktivitelerinin yanı sıra egzersiz, oyun ve gün içinde yapılan çeşitli aktiviteler de fiziksel aktivite olarak kabul edilmesi gerektiğini savunan Vançelik, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Sağlıklı Beslenelim, Kalbimizi Koruyalım" araştırma raporundan çeşitli veriler sundu.

Vançelik, "Raporda, toplum genelinde düzenli olarak fiziksel aktivite yapanların tüm toplum için oranının yüzde 3 ile 5 düzeyinde olduğu görülmüştür.” dedi. toplumun yüzde 96,5'i düzenli olarak fiziksel aktivite yapmadığı gerçeğine işaret eden Vançelik, “Bu nedenle Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı'nın amaçlarından birisi toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir." dedi.

İl Halk Sağlığı Müdür Cumhur Çankaya ise toplumda düzenli ve yeterli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılmasında fiziksel aktivite ile ilgili özel gün ve haftaların etkin olarak kutlanması önem arz ettiğini ifade etti. Çankaya, "Bu kapsamda ülkemizde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından kabul edilen '10 Mayıs Sağlık İçin Hareket Et Günü' etkinliğini Erzurum’da büyük bir katılımla kutluyoruz." dedi.

Yüyüşe Vali Yardımcısı Alper Tanrısever, Geçlik Hizmetleri ve İl Spor Müdürü Fatih Çintimar, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler