Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı, Kıyı Alanları Yönetimi Türkiye Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Erdal Özhan, Marmara ve Ege Denizi'nde tsunami olma olasılığının bulunduğunu söyledi.
Prof. Dr. Özhan, tsunaminin Güney Asya felaketi ile gündeme geldiğini ve zaman zaman doğru olmayan tartışmalara neden olduğunu belirterek, "Tsunami sadece depremle oluşmaz. Herhangi güçlü bir patlama ve yer kaymasıyla da meydana gelebilir. Suya atılan taş gibi, suya düşünce etrafında dairesel bir dalga oluşur. Tsunami de bir dalga türüdür. O dalga bir kara parçasına çarpıncaya kadar ilerlemesine devam eder" dedi.
Tsunaminin oluştuğu yer ile ulaştığı kara arasındaki mesafenin önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Özhan, "Tsunami denilen dalga çok hızlı ilerler. Kıyıya yakın kesimlerde su derinliğinin azalmasıyla, ilerleme hızı göreceli olarak azalır ve dalga yüksekliği artar. Ege ya da Akdeniz'deki muhtemel tsunami sonrasında önlem almak için mevcut zaman, Güney Asya'dakinden farklı olacaktır. Güney Asya'daki dalga önemli düzeyde yıkıntıya yol açtığı Sri Lanka'ya yaklaşık 2 saat, Hindistan kıyılarına 3 saat sonra ulaştı. Bu süre can kaybını önlemek amacıyla kıyı alanlarının boşaltılması için büyük bir zaman dilimi. Ancak, örnek vermek gerekirse Girit Adası yakınlarında oluşacak bir tsunami, Kıbrıs'a dakikalar sonra ulaşacaktır. Önlem almak için mevcut zaman çok daha kısa olacaktır. Bu şanssızlık gibi görülmekle birlikte, Türkiye denizlerinin okyanuslara oranla küçüklüğü dalga yüksekliğinin de göreceli olarak daha az olmasına ve daha az tahribata yol açacaktır. Bu da şansımızdır" şeklinde konuştu.