HABER

"Türkiye'de yargı baskı altındadır"

"Türkiye'de yargı baskı altındadır"

BURSA (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) baskı yapıldığını ileri sürerek, "Ne yazık ki Türkiye'de yargı büyük bir baskı altındadır" dedi. Hükümetin Kürt açılımına açıklık getirmeden muhalefetten destek beklememesini isteyen Öymen, "Devlet etnik bir kördür. Etnik gruplar içerisinde devlet ayrım yapmaz" dedi.

CHP Bursa İl Başkanlığı'nda gündeme dair açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, yargının baskı altında olduğunu iddia ederek, HSYK'ya yapılanların bunun bir örneği olduğunu söyledi. Devlet kurumlarının bazı yargıçları ve savcıları baskı altında tuttuğunu öne süren Öymen, "Ne yazık ki Türkiye'de yargı büyük bir baskı altındadır. Bunun somut örneklerini her geçen gün görüyoruz. Bunlardan bir tanesi, kısa bir süre önce Ergenekon davasına bakan hakimlerden birinin üzerinde baskı olduğunu söyleyerek davadan çekilmesidir. Son derece ciddi bir olaydır. Öyle anlaşılıyor ki, devlet kurumları bazı yargıçlara ve bazı yargı mensuplarına baskı yaparak onları yönlendirmeye çalışıyor. İşte tahliye kararı veren bir yargıç, devlet kurumlarının baskısı sebebiyle çekilmek zorunda olduğunu söylemişlerdir. Bu ciddi bir konu. Bu yargıç üzerinde baskı olması, başka yargıç ve hakimlerin üzerinde de baskı olabileceği izlenimini kuvvetlendiriyor" diye konuştu.

HSYK'ya atıfta bulunan Öymen, "Orada uzun bir süre YAS kararnamesi çıkarılmadı. Daha sonra basına da intikal eden bilgilere göre, bu kurulun Çalıştay ve Yargıtay tarafından seçilen üyeleri üzerinde, kurumun başkanlığını yürüten Adalet Bakanı ve Müsteşarın büyük bir baskısı vardır. Türkiye'de yargı mensupları ciddi bir baskı altındadır. Kısa bir süre önce TSK üzerinde yoğun baskılar yürüten hükümet, bu defa da kendilerine hedef olarak yargıyı seçmiştir. Hükümetin bağımsız yargı üzerinde tahammülü yoktur. Bu çıkar yolu değildir. Bu yol, demokrasi yolu değildir" şeklinde konuştu.

"HÜKÜMET, AĞZINI KAPATARAK KONUŞUYOR"

Hükümetin gündemdeki gelişmeler için muhalefetten destek istediğini ancak bunun sebebini söylemediğini anlatan Öymen, "Rejim 1980 İhtilali'nin bir sonucudur. 1980 yılındaki askeri müdahaleye kadar HSYK'da hiçbir hükümet temsilcisi yoktu. 12 Eylül hükümetinin yaptığı en büyük icraatlardan biri bu kurulun başına bakanı getirmek ve bu kurulun üyeliğine de müsteşarı getirmektir. Bu yüzden bu kurum bağımsız bir şekilde çalışmıyor. Hükümet bizden destek istedi. Ama ne için destek istediğini söylemedi. Biz gerekeni yaparız havasındaydı. Muhalefetten destek istiyorsanız sebebini söyleyeceksiniz. Ağzınızı kapatarak konuşamazsınız" açıklamasını yaptı.
Hükümetin son dönemlerdeki Kürt açılımını da değerlendiren Öymen, devletin etnik bir kör olduğunu işaret ederek, "One minute lafının tam yeridir. Siz bütün vatandaşlar için bir demokrasi politikası mı uyguluyorsunuz? Belli etnik gruplardan gelenler için mi demokrasi uyguluyorsunuz? Devlet etnik kördür. Devlet etnik gruplar arasında ayrım yapmaz. Herkes için adım atacaksınız. Bütün vatandaşların eşitliği önemlidir. Bu, son durağı faşizm olan bir gidiştir" ifadelerini kullandı.

Hükümetin Türkiye'de terörü nasıl bitireceğinin belli olmadığını söyleyen Öymen, "Terörün merkezi biliyorsunuz ki Kuzey Irak'tır. Hükümetin terörü bitirme projesi yok. Sizin projeniz terör biterse yapacağınız adımlar ile ilgili midir, yoksa terör devam etse de bizim yapabileceğimiz işler ile ilgili midir? Sayın Cumhurbaşkanımız bu işi kendi kendimize çözeceğimizi söylüyor. Nasıl çözeceksiniz? Kuzey Irak'ta terör odaklarının merkezinde Türkiye tek başına iradesini nasıl gösterecek? Amerika adım atmazsa nasıl çözeceksiniz? Harekat mı yapacaksınız, operasyon mu yapacaksınız? Meclis'ten yetki aldınız. Bunu niçin ve niye yapmıyorsunuz?" diye sordu.

Kürt açılımı konusunda hükümetin konuya açıklık getirmeden muhalefetten destek beklememesi gerektiğinin altını çizen Öymen, "Bu açılım konusu açıklığa kavuşmadan bu konuda muhalefetten destek beklemek havada kalan bir beklenti demektir. Somut olarak bize söyleyin. Bizden ne istiyorsunuz? Terörü önleme projeniz nedir? Bölgedeki sıkıntıları çözmek için çalışmalarınız nelerdir?" dedi.

En Çok Aranan Haberler