Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, 1960 yılından sonra sanayileşmenin gelişmesiyle birlikte köylerin sadece yaşlılara kaldığını belirterek, “Sadece şehirlerimizi değil, köyleri de geleceğe taşımak azmindeyiz” dedi.
Tarihi Kentler Birliği'nin (TKB) ÇEKÜL Vakfı'yla birlikte düzenlediği ve kırsal hayattaki tarihi-kültürel mirasın tüm yönleriyle ortaya konulacağı sempozyum, Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin ev sahipliğinde başladı. 3 gün sürecek sempozyumda alınacak tavsiye kararları, kırsal bölgelerin yöneticileriyle paylaşılacak ve bu bölgelerdeki tarihi-kültürel mirasın korunmasına öncülük edecek.
Sempozyumun Tayyare Kültür Merkezi'ndeki açılış toplantısında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, seminerde Bursa başta olmak üzere Anadolu’nun birçok şehriyle Balkanlar’daki köy hayatının her yönüyle ortaya konulacağını söyledi. TKB toplantılarının 3 yıl önce ´kaleler´, 2 yıl önce ´çarşılar´ ve geçen yıl da ´mahalleler´ temalarıyla düzenlendiğini hatırlatan Başkan Altepe, bu yılki temanın ´kırsal hayat´ olduğunu belirtti. Başkan Altepe, "Bizler böyle bir emanetin sahipleriyiz. Böyle büyük bir emaneti gelecek kuşaklara miras bırakmak için ziynetlerimizi ayağa kaldırmak zorundayız. Kentimizde ne kadar iz varsa onu ortaya çıkaracağız. Yaptığımız toplantılarda elde ettiğimiz bilgileri yerinde inceleyerek tatbik etmiştik. Bu yıl da TKB üyesi belediyelerin temsilcileriyle kırsal hayat teması çerçevesinde bir araya geleceğiz ve köyler-kırsal yerleşimlerle ilgili çalışmalarımızı paylaşmış olacağız. İnşallah toplantılardan güzel sonuçlar elde edeceğiz" dedi.
Konuşmasında Bursa´nın ´birçok medeniyete ev sahipliği yapmış´ kültür ve medeniyet şehri-tarih başkenti olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, Bursa´da, Cumhuriyet döneminden Osmanlı´ya, 2 bin 300 yıllık Bitinya döneminden 8 bin yıllık neolitik döneme kadar onlarca eserin yaşatılması için çalışmaları yoğun bir şekilde sürdürdüklerini söyledi.
“37 BİN KÖY BİZİM GELECEĞİMİZ”
Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma Vakfı (ÇEKÜL) Başkan Yardımcısı Mithat Kırayoğlu, Tarihi Kentler Birliği’nin kurulmasıyla şehirlerdeki tarihi dokuların daha güzel bir şekilde korunduğunu söyledi. Kırayoğlu, “Belediye başkanları yıkan değil, koruyan bir kimliğe kavuştu. Korumanın gerçek sahipleri el değiştirdi. Koruma yerelleşti. Anıt korumadan doku ve bölge korumaya her alanda yerel yönetimler elinden geleni yapıyor. Bundan sonra da Türkiye’nin tamamını koruma dönemi başlıyor. 37 bin köy artık TKB’nin ilgi alanına girdi. Sadece şehirlerimizi değil, kırsal mimarimizi de köy hayatını da geleceğe taşımak azmindeyiz” dedi.
“50 YILDA KÖYLERİMİZ BOŞALDI”
1960 yılından sonra sanayileşmenin artmasıyla köyden şehre göçün hızla arttığını ifade eden Kırayoğlu, Türkiye nüfusunun yüzde 75’inin şehirlerde, yüzde 25’inin köylerde yaşadığını söyledi. Kırayoğlu, “Hangi ülkenin başına böyle dramatik bir macera geldi? Bir toplum yarım asırda böyle dramatik bir şekilde göç ediyor. Köylere ne oldu? Köyler de boşaltıldı. Bunu da söylemek zorundayız. 37 bin köyün bir kısmı tamamen boşaltıldı. Bir kısmı kısmen boşaltıldı. Nüfustaki demografik yapının değiştiğini, köylerde sadece yaşlıların kaldığını söyleyebiliriz. Kırılma noktası olan 1960, köylülerin şehir hayatına özendiği bir yıldır. İnsanların bir an olsun kendilerini şehirlere attığı yıllar oldu. Şehirlerde nüfus yüzde 75 oldu, ama şehirli mi oldular? Köyde doğanların nüfusu şehirde doğanlardan daha fazla çıkabilir” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz