YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'deki Binaların Yüzde 40'ının Yenilenmesi Gerekiyor

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, bugün Türkiye'de sayısı 18 milyona ulaşan...

Türkiye'deki Binaların Yüzde 40'ının Yenilenmesi Gerekiyor

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Bakır, bugün Türkiye'de sayısı 18 milyona ulaşan binaların, yüzde 40'ının yenilenmesi veya onarılmasının bir zorunluluk olduğunu söyledi.

İMO Adana Şubesi ile Şakirpaşa Halk Eğitim Merkezi ortaklığında organize edilen ve inşaatlarda çalışan ustalara eğitim verilmesini öngören protokol, düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. İMO Adana Şubesi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen oturumda konuşan Oda Başkanı Abdullah Bakır, yapı üretim sürecinin en önemli sorununun; yasa ve yönetmeliklere uygun nitelikli yapı üretiminin yapılamıyor olmasına dikkat çekti. Bakır, "Nitelikli yapı üretimi üst başlığı altında; zemin etütlerinin, proje yapımının, uygulamanın eksiksiz yapılması ve eğitimli ustaların bu sürecin bir parçası olması, öncelikli hedeflerimizden biri" dedi.

Türkiye'nin bir 'deprem ülkesi' olduğunu hatırlatan Bakır, ülke topraklarının yüzde 96'sı, nüfusun da yüzde 98'lik bir bölümünün deprem kuşağında bulunduğuna işaret ederek, Türkiye'deki mevcut yapı stokununsa depreme karşı güvenli olmadığı gibi nitelikli olmaktan da uzak olduğunun altını çizdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dikkat çeken Bakır, Türkiye'deki konutların yüzde 40'ının kaçak ya da ruhsatsız olduğunu, yapı kullanma izin belgesi baz alındığındaysa bu rakamın yüzde 67'ye ulaştığını

vurguladı. Abdullah Bakır, bugün 18 milyona ulaştığı tahmin edilen bina stokunun da yüzde 40'ının yenilenmesi veya onarılmasının zorunlu olduğunu ifade ederek, "Bütün bu veriler gösteriyor ki, yapı üretim sürecinin topyekun sorgulanması, depreme dayanaksız olanların yıkılması veya güçlendirilmesinin bir an önce yapılması gerekiyor" diye konuştu.

"YETKİ BELGESİ OLMAYANLAR İNŞAATLARDA ÇALIŞAMAYACAK"

16 Aralık 2011 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren; 'Yapı Müteahhitleri Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkındaki Yönetmelik' kapsamında 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle inşa ve tesisat işlerinde çalışan ustaların, 'yetki belgesi' almasının zorunlu hale getirildiğini dile getiren Bakır, söz konusu yönetmeliğe göre yetki belgesi olmayanın artık inşaat işlerinde usta olarak çalışamayacağını söyledi. Bu kapsamda da Şakirpaşa Halk Eğitim Merkezi ile ortak bir çalışma ortaya koyup, yönetmeliğin bir gereği olarak ustaları eğitip yetkilendireceklerini anlatan Bakır, programın da İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İMO ve eğitimcilerle ortaklaşa hazırlandığını, programa göre geçici usta belgesi sahibi ustaların, 40 saatlik bir kursa tabi tutulacağını ve kursta başarılı olanların da 'ustalık belgesi' almaya hak kazanacağını belirtti. İMO olarak, inşaat mühendislerinin yetkinleşmesi, uzlaşması ve belgelendirilmesini savunduklarını anlatan Bakır, bu konuda da ısrarcı olduklarını da sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler