HABER

Türkiye'deki gelişmeler ABD basınında

Başbakan Bülent Ecevit'in hastalığı ile başlayan, DSP'deki istifalarla devam eden, ardından da koalisyon ortaklarının erken seçim kararı ile had safhaya çıkan Türk siyasetindeki hareketlilik ABD'de çok yakında takip ediliyor. ABD basını, Türkiye'de yaşanan gelişmeleri dakikası dakikasına okuyucularına ulaştırıyor.

Türkiye'deki gelişmeler ABD basınında

Başbakan Bülent Ecevit'in sağlık sorunlarının ardından bakanlarlamilletvekillerinin istifası Amerikan basınına da yansıdı. Gazetelerin yorumlarında 78 yaşındaki Başbakan'ın ülkeyi idare edip edemeyeceği sorgulanıyor. Boston'da çıkan Christian Scince Monitor gazetesinin "Doğu ile Batı arasında istikrar odağı olarak görülen Türkiye'nin kendi dengesi bozulursa ne olur?" başlıklı haber yorumunda, "65 milyon nüfusu batılılaştırma çabası içindeki Türkiye, bazen kendi içindeki İslami kökleri sorgulasa da, bir çok yönden Batı ile İslam ülkeleri arasında yıllardır iki tarafın da çıkarlarını dengeleyen bir güç olarak görülüyor. Türkiye aynı zamanda bir NATO müttefiki, İsrail'in dostu ve büyük ölçüde Müslüman olan Afganistan'daki barış gücünün lideri" görüşlerine yer verildi.

Gazete, muhtemel Irak savaşında Türkiye'nin ABD'ye önemli bir üs olabileceğine de dikkat çekiyor. Ancak Christian Scince Monitor gazetesine göre, Amerika ve diğer ülkeler Türkiye'nin önemli rolüne rağmen, iç siyasetini düzene sokma konusunda bir şey yapamazlar.

"ABD YÖNETİMİ ECEVİT'İ GÖREVDEN ÇEKİLMEYE İKNA ETMELİ" Los Angeles Times gazetesi ise, "Durumu tötü olan hükümetin dağılması halinde aşırı İslamcı parti yeniden güçlenebilir ve laik ordunun tepkisine yol açabilir. Hasta ve yaşlı Başbakan Bülent Ecevit'in iktidardaki gücü koalisyon hükümeti zayıfladıkça azalıyor. Başbakan yine de milletvekili seçimlerinin yapılacağı 2 yıl sonrasına kadar görevi bırakmayı düşünmediğini söylüyor. Ecevit, ancak 2 ay hasta yattıktan sonra kamuoyu önüne çıkabildi. Yokluğunda hükümet neredeyse felce uğramış ve koalisyon ortakları içinde siyasi çekişmeler olmuştu" değerlendirmesinde bulundu.

Los Angeles Times, koalisyon ortaklarının 3 Kasım'da erken seçim kararı almasından önce hazırlanan yorumunda ayrıca, Amerikan yönetiminin, Başbakan Ecevit'i görevden çekilmeye ikna etmek için herşeyi denemesi gerektiğini yazdı.
Güney Carolina eyaletinde yayınlanan The Post and Courier gazetesi de Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyor. "Müslüman dünyasında Türkiye'den daha sadık bir Amerikan müttefiki yok" diye yazan gazete, "Aslında Türkiye'nin İslam dünyasında Amerika'nın tek gerçek müttefiki olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden Ankara'daki son kriz endişe verici" yorumunu yaptı.

Oklahoma'da yayınlanan Tulsa World gazetesi ise, Türkiye'nin bölgede bir benzerinin olmadığına dikkat çekti. "Türkiye laik demokrasi modeline sahip Müslüman çoğunluğu olan ender bir ülke" diyen gazetede "NATO üyesi olan Türkiye'nin ordusu da laiklik yanlısı. Türk hükümeti Avrupa Birliği'ne doğru yol alıyor. Siyasi çekişmeler laik hükümet ve ordunun İslamcı parti ile karşı karşıya gelmesine neden olabilir" görüşleri yer aldı.

"TÜRKLERİN MOLLALARI YOK, ANCAK GÜÇLÜ BİR AK PARTİ VAR" Pennsylvania eyaletinde yayınlanan Pitssburg Post-Gazette'in Türkiye'deki hükümet kriziyle ilgili yorumu ise şöyle:
"Sorun, Başbakan Ecevit'in Mayıs ayından beri ciddi şekilde hasta olması ve yerine birinin seçilmesi için erken seçim yapılmasına karşı çıkması. Bunun üzerine partisinin belli başlı üyeleri eyleme geçerek istifa etmeye başladılar. Ülkenin karakterine bağlı olarak Türkiye'de seçim yapılması zor. Yüzde 99'undan fazla Müslüman olan ülkede, hükümet laik. Türklerin mollaları yok. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi adında güçlü bir İslami parti var. Türk ordusu tarihi olarak İslamcı hükümetlere karşı ve bu tür hükümetleri devirmekten de çekinmiyor."

Washington Post gazetesinin başmakalesi de yine Türkiye ile ilgili. Makalede, "Türkiye'deki hükümet krizi Amerika ve Avrupa Birliği'ne bu önemli müttefik ülkeyi siyasi ve ekonomik reformlar yoluna çekme fırsatı yaratabilir. Türkiye'de yeni bir hükümet için alternatiflerden en cesaret verici olanı istifa eden dışişleri bakanı İsmail Cem'in yeni bir parti kurulacağını açıklaması ve bu partinin de Türkiye'yi Avrupa Birliği'ne taşıyacak siyasi ve ekonomik reformları gerçekleştireceğini söylemesidir. Başbakan Ecevit iktidardan uzaklaştırıldığı takdirde reform yanlıları Meclis'te çoğunluk oluşturarak seçimlerden önce reformların geçmesini sağlayabilir" denildi.

En Çok Aranan Haberler