HABER

Türkiyede'ki gelişmeler masaya yatırıldı

BRÜKSEL (İHA) - Belçika'nın başkenti Brüksel'de "Türkiye'nin AB Üyeliği: Son Geri Sayım" adlı bir panel düzenlendi.

Arı Hareketi ve Avrupa Politikaları Merkezi tarafından Conrad Otel'de gerçekleştirilen panele çok sayıda konuşmacı ve dinleyici katılırken, panelde konuşması beklenen Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot katılmadı. Hollanda'nın önümüzdeki hafta AB Dönem Başkanlığı görevini devralması öncesinde Bot'un panele katılmaması hayal kırıklığına neden oldu.

Oturum başkanlığını Avrupa Politikaları Merkezi Kurucu Başkanı Stanley Crossick'in yaptığı panele, Türkiye'nin AB nezdindeki Büyükelçisi Oğuz Demiralp, AB Karma Parlamenterler Komisyonu eski Eş Başkanı Hollandalı AP Milletvekili Joost Vanlagendijck, Alman düşünce kuruluşu Bilim ve Siyaset Vakfı Başkanı Dr. Heinz Kramer ve Arı Hareketi Koordinasyon Kurulu Üyesi Selcan Yılmaz ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Eskişehir Milletvekili ve AKPM Türk Delegasyonu Başkanı Prof. Dr. Murat Mercan konuşmacı olarak katıldı. Paneli AB Komisyonu, AP, AB Bakanlar Konseyi ve Brüksel'deki düşünce kuruluşları üyeleri ile Türkiye'yle yakından ilgili uluslararası yatırımcılar, diplomatlar, akademisyenler ve gazetecilerden oluşan yaklaşık 250 kişi izledi.

AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'de yaşanan gelişmelerin ele alındığı panelde, insan hakları, Kürt konusu, ordunun durumu, çeşitli alanlarda yapılan reformlar, RTÜK ve YÖK gibi AB tarafından yakından izlenen konular üzerinde duruldu. Din ve vicdan özgürlüğü, Avrupa'daki Müslümanlar'ın konumu, Türkiye'nin laik yapısı ile bölgedeki diğer Müslüman ülkelere örnek oluşu gibi unsurların da tartışıldığı panelde, Türkiye'nin üyeliğinin AB'ye büyük yararlar sağlayabileceği vurgulandı. TRT'nin azınlık dillerinde yayın yapmasının çok olumlu bir gelişme olduğunun dile getirildiği toplantıda, Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerini düzelttiği, ayrıca genç ve dinamik yapısıyla Türki cumhuriyetlerle Batı arasında köprü olma özelliğinden dolayı da büyük bir potansiyel barındırdığı ifade edildi.

AB Karma Parlamenterler Komisyonu eski Eş Başkanı Vanlagendijck, Türkiye'de bazı çevrelerin dinin devlet işlerine karıştırılmasından endişe ettiğini, fakat dışarıdan bakıldığında devletin dini yaşama etkisinin daha fazla olduğunun görüldüğünü kaydetti. Prof. Mercan ise Türkiye'de son dönemde 40 yıldır gerçekleştirilemeyenlerin başarıldığına dikkat çekti. Çok önemli konularda cesur reformlara gidildiğini ifade eden Mercan, DGM'lerin ve ölüm cezasının kaldırıldığını, azınlık dillerinde yayına başlandığını, ayrıca eski DEP milletvekillerinin serbest bırakıldığını hatırlattı. Mercan, meclisin çalışmalarına devam ettiğini reformlara devam edileceğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler