İSTANBUL (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Bizim eğitim sistemimiz demokrasiye, ekonomiye, üretime ve bireyin ön plana çıkarılmasına duyarlı bir sistem değildir" dedi. Eleştirilere her zaman açık olduklarını ifade eden Çelik, "Konuşmayan insanlar gaf yapmazlar, icraat yapmayan insanlar da hata yapmazlar. Gaf yapma korkusuyla ağzını kilitleyenler kesinlikle yolda kalırlar, başarılara imza atamazlar. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak başlattığımız her projede eleştiriye açık olduğumuzu belirtir, bizi düzeltmek, eksikliklerimizi gidermek üzere bizi eleştiren herkese sadece teşekkür ederiz. Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin felç olduğunu hepimiz biliyoruz. Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin tedavisi sürecine girilmiştir, bunları yaparken AB standartlarını ele alıyoruz" diye konuştu.
Conrad Otel'de basın toplantısı düzenleyen Bakan Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nca 2004-2005 eğitim öğretim yılında 30 ildeki 104 meslek lisesinde uygulamaya başlanacak olan 'Mesleki Eğitimdeki Yeni Yaklaşım Projesi'ni açıkladı. Proje için Milli Eğitim Bakanlığı'nın hummalı bir çalışma içine girdiğini belirten Çelik, "Bakanlığımız, Türk milli eğitim sisteminin sözde değil, gerçek anlamda çağdaş bir sistem haline gelmesi için çalışıyor. Bu sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın bürokratik çarkları içinde kalan bir faaliyet değil. Sivil toplum örgütlerini içine alan, diğer kuruluşlarla işbirliğini esas alan, tüm Türkiye'yi ve eğitim konusunda duyarlı olan herkesi içine almayı hedefleyen bir faaliyettir" dedi.
Bakan Çelik, yapılacak her faaliyet öncesinde risklerin söz konusu olduğunu belirterek, "Hata yapmaktan korkmak, ilerlemenin ölümüdür" diye konuştu. Problemlerin üzerine gidilirken, birtakım yanlışlar yapılmasının doğal olduğunu ifade eden Çelik, "Konuşmayan insanlar gaf yapmazlar, icraat yapmayan insanlar da hata yapmazlar. Gaf yapma korkusuyla ağzını kilitleyenler kesinlikle yolda kalırlar, başarılara imza atamazlar. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak başlattığımız her projede eleştiriye açık olduğumuzu belirtir, bizi düzeltmek, eksikliklerimizi gidermek üzere bizi eleştiren herkese sadece teşekkür ederiz. Ortaya koyduğumuz performans ne kadar iyi ve önemli olursa olsun, birilerinin şeytanın avukatlığını yapmış olması, bu meselenin daha da mükemmel hale gelmesi için bence olmazsa olmazdır. Uçağı icat eden duygu iyimserlik duygusudur; ama paraşüt kötümserliğin sonucudur" ifadelerini kullandı.
Eleştirilere her zaman açık olduklarını ifade eden Çelik, "Kötü niyet esası taşımamak kaydıyla, yaptığımız her projenin, attığımız her adımın bütün Türk halkının denetiminde olduğunu, bu işe aklı eren bütün insanların görüşlerine açık olduğunu açık yüreklilikle ifade ediyorum" açıklamasında bulundu. Bakan Hüseyin Çelik, bir süre önce ilköğretim müfredatını duyurduğunu ve bu konudaki eleştirilerin, işin başarıya ulaşmasında büyük destek sağladığını belirterek, şöyle konuştu:
"Şimdi ise kronik problemleri çözmek üzere bir adım atıyoruz. Büyük işler başaranlar, küçük işleri sabırla yapma cesareti gösterenlerdir. Binlerce km'lik mesafeler, bir ilk adımla başlar. Yol uzun ve uzak olabilir; ama kararlıysanız, onun başarılmaması için hiçbir sebep yoktur. Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin felç olduğunu hepimiz biliyoruz. Dünyada, mesleki ve teknik eğitime verdiği önem sayesinde çağdaşlığını kanıtlamış ülkeler, mesleki ve teknik eğitime gösterdikleri ilgiden dolayı iyi bir noktaya geldi. Bizde bu büyük bir eksikliktir ve bu bir tespittir. Bu tespit yapıldıktan sonra bu durumun temel sebepleri nedir diye teşhis aşamasına geçiyoruz. Daha sonra gerekli tahliller yapılıyor ve tedaviye başlanıyor. Türkiye'de mesleki ve teknik eğitimin tedavisi sürecine girilmiştir, bunları yaparken AB standartlarını ele alıyoruz."
ORTAÖĞRETİME YENİ YAKLAŞIM Ortaöğretim sistemi üzerinde yapılan bir çalışmanın, sadece bir bölümünü tanıtacağını belirten Çelik, Aralık ayı sonu itibariyle Türkiye'deki ortaöğretimin durumuyla ilgili bir toplantı düzenleneceğini, çıkacak sonuçlara göre ortaöğretimin 2005 yılı içinde yeni bir yaklaşıma, bütün olarak kavuşacağını söyledi. Çelik, katılımcılık ve şeffaflığın çok önemli iki unsur olduğunun altını çizerek, "Öğretim programlarıyla ilgili çalışmalarımızda eğitim sistemimizin demokrasiye, genel olarak ekonomiye, özellikle de bireyin ön plana çıkarılmasını hedefliyoruz. Bizim eğitim sistemimiz demokrasiye, ekonomiye, üretime ve bireyin ön plana çıkarılmasına duyarlı bir sistem değildir. Eğitim ve demokrasi konularındaki toplumsal duyarlılığımız gittikçe artmaktadır. 90'lı yıllardan itibaren eğitim sisteminin değiştirilmesi için çok önemli bir görüş birliği oluşmuştur. Eğitim sistemimiz değişim gösterememekte, beklenen hedeflere ulaşamamaktadır. Bakanlığımız esnek, kolay ve hızlı değişim gösterebilen, mobiler yapıda ve bütünselliğini koruyabilen bir sistemi geliştirmiştir. Gelişmiş ülkelerin ekonomileri bilgi esaslı olarak tanımlanmaktadır" açıklamasında bulundu. Bakan Çelik, proje hakkında şunları söyledi:
"Proje, 30 ildeki 104 meslek lisesinde uygulanacak. 104 meslek lisesinde 4 yıllık bir program uygulanacaktır. 28 saat genel kültür dersleri, 2 saat temel beceri dersleri, 2 saat yönlendirme dersi, 2 saat bilgisayar ve 1 saat rehberlik dersi olmak üzere toplam 35 ders. 10. sınıf sonrası seçilecek dallara bağlı olarak meslek dersleri oranı artarak değişecektir. Tüm yaygın eğitim okulları, sürekli eğitim merkezi haline getirilecek. Sürekli eğitim merkezlerinde modüler yapıda mesleki eğitim, sertifika programları uygulanacaktır."
Toplantıya TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TİSK Başkanı Refik Baydur, TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Arzuhan Yalçındağdoğan, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Salih Kılıç, HAK-İŞ Genel Başkanı Salim Uslu ve TESK Genel Sekreteri Naci Sulkalar da katıldı.