YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'deki Okullar Tımss Raporu'nda Ele Alındı

Türk Eğitim Derneği, 2011 TIMSS Raporu sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Raporda, Türkiye’yi temsil edecek okullar devlet...

Türk Eğitim Derneği, 2011 TIMSS Raporu sonuçlarını kamuoyuna açıkladı. Raporda, Türkiye’yi temsil edecek okullar devlet veya özel okul olmaları gözetilerek seçilirken, Türkiye’deki okullara ilişkin çarpıcı sonuçlar yer aldı.

Türk Eğitim Derneği (TED), veriye dayalı eğitim politikaları üretmek amacıyla kurulan birimi Tedmem’in organizasyonunda yeni bir çalışmayı daha kamuoyuyla paylaştı. Bu çalışmada, 2011 TIMSS (Uluslararası Matematik ve Fen Çalışmalarında Eğilimler) araştırmasının Türkiye boyutuna ilişkin rapor ayrıntılı olarak açıklandı.

‘TIMSS 2011 ve Türk Eğitim Sistemi Açısından Kritik Öğeler’ konulu konferansın ardından düzenlenen yuvarlak masa toplantısında Türk Eğitim Sistemi’nin bazı kritik ögeleri derinlemesine ele alındı. Eğitim sistemiyle ilgili akademik başarıya ilişkin ipuçlarının yanı sıra okul içi yaşamın birçok boyutunu ortaya koyan araştırmanın sonuçları, konferansa katılan akademisyenler ve eğitim uzmanları ile ilgili kurum ve kuruluşlarla değerlendirildi.

TIMSS’e katılan okullar Türkiye’yi temsil edecek şekilde, coğrafi bölgeler ve okulların devlet veya özel okul olmaları da gözetilerek tesadüfi yöntemle seçildi. Dolayısıyla bu okullar kendi türlerindeki bütün okullarının temsilcisi olarak belirlendi. 2011 TIMSS araştırmasının raporuna göre öne çıkan başlıklar kamuoyu ile paylaşıldı.

Raporda, ortalaması 400 puana ulaşamamış okullar ‘Alt Düzey’, 550 puan üzerindeki okullar ise ‘Üst Düzey’ okullar olarak gruplandı. Geriye kalan diğer okullar ise ‘Orta Düzey’ okullar olarak alındı.

Türkiye’deki alt düzey okulların oranı yaklaşık yüzde 20 seviyesinde çıktı. 4. sınıf seviyesinde alt düzey okulların Fas, Kuveyt, Tunus civarında, orta düzey okulların ise Polonya, Romanya ve Şili civarında bir ortalama başarı düzeyinde olduğu görüldü.

Üst düzey okullar ise, bütün Batı Avrupa ülkelerini geçerek TIMSS matematik başarı sıralamasında 5. sırada bulunan Japonya civarında bir başarı düzeyine yaklaştı.

ALT DÜZEY OKULLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 90’I TOPLAMA ÇIKARMA İŞLEMİ YAPAMIYOR

4. ve 8. sınıf seviyelerinde alt düzey okullardaki öğrencilerin yaklaşık yüzde 90’ı TIMSS yeterlik düzeylerine göre dört basamağa kadar doğal sayılarla toplama, çıkarma yapamayan, paralel ve dik doğruları tanımayan, basit grafikleri ve tabloları okuyamayan öğrencilerden oluşuyor.

Özel okullar içinde alt düzeyde hiçbir okul bulunmazken, kırsaldaki devlet okullarında alt düzey okulların fazlalığı dikkat çekti.

Raporda, en basit sorular bilme düzeyinde olan sorular olarak kararlaştırıldı. Uygulama ve akıl yürütmeye doğru gidildikçe daha karmaşık zihinsel işlemlere gereksinim duyuldu.

8. sınıf seviyesinde alt ve orta düzey okullardaki öğrencilerin bilme alanındaki ortalama başarısı, uygulama ve akıl yürütme alanlarındaki başarılarından kayda değer şekilde düşük çıktı.

4. sınıf seviyesinde alt, orta ve üst düzey okullardaki öğrencilerin bilme alanındaki ortalama başarısı, uygulama ve akıl yürütme alanlarındaki başarılarından düşük çıktı.

ÖĞRENCİLERİN KLASİK SINAVDA BAŞARISI DAHA YÜKSEK

Diğer yandan, 8. sınıf öğrencileri özellikle açık uçlu soruları cevaplandırmakta zorluk çekerken, öğrenciler birkaç cümle ile açıklama yazılması gereken soruları cevaplamakta güçlük çekti.

Beslenme ve başarı ilişkisinin araştırıldığı raporda, Türkiye’deki okullarda yetersiz beslenen öğrenci oranının çok yüksek olduğu belirlendi. Alt düzey okullardaki öğrencilerin yüzde 78’ini okutan öğretmenler yetersiz beslenmenin öğretimin kalitesini aksatacak düzeyde olduğunu belirtti.

GELİR DÜZEYİ VE BAŞARI İLİŞKİSİ

Varlıklı ailelerden gelen öğrencisi fazla olan okulların ortalama başarısı genel olarak daha yüksek çıkarken, kaliteli öğretim veren üst düzey okullar arasında bu başarı farkının azaldığı gözlendi. Okuldaki eğitim kaliteliyse gelir durumunun fazla etkili olmadığı belirlendi.

Nüfusu 15 binden az olan yerlerdeki okullarda okuyan öğrencilerin ortalama matematik başarısı nispeten düşük çıktı.

Anadil ile başarı arasında orta ve üst düzey okullarda kayda değer bir ilişki görülürken, alt düzey okullarda bu ilişkinin oldukça zayıfladığı saptandı.

DİSİPLİN SORUNLARI MATEMATİK VE FEN BAŞARISINI DÜŞÜRÜYOR

Türkiye’nin, disiplin sorunlarında TIMSS ortalamasına kıyasla daha fazla sorun yaşadığı görüldü. Ayrıca, disiplin sorunlarının çok yaşandığı durumlarda matematik ve fen başarısının da düştüğü kaydedildi. Raporda, özellikle 4. sınıf düzeyinde her hafta zorbalık gördüğünü söyleyen öğrenci oranı oldukça yüksek çıktı.

Okullardaki problemler, okula geç gelme, devamsızlık, sınıf düzenini bozma, kopya çekme, küfür, hırsızlık, arkadaşlar arasında şiddet ve tehdit ile öğretmen ve diğer çalışanlara karşı tehdit veya sözlü saldırı olarak özetlendi.

ÖĞRETMENLERİN KIDEMİ ARTTIKÇA ÖĞRENCİLERİN BAŞARISI ARTIYOR

Öğretmenleri matematik dersinde 20 yıl ve üzerinde deneyimli olan öğrencilerin matematik başarısının daha yüksek olduğu görülürken, üst düzey okullarda öğrencilerin büyük çoğunluğunun en az 10 yıllık deneyime sahip öğretmenlerden Fen Bilgisi dersi aldığı açıklandı.

Türkiye genelinde öğretmenleri en az 10 yıllık deneyime sahip olan öğrencilerin ise ortalama fen başarısının daha yüksek olduğu görüldü.

8.sınıfta derse katılımı sağlamaya çalışan öğretmenlerin okuttuğu öğrenci oranı, 4. sınıftaki öğrenci oran-arından daha fazla olmasına rağmen, 8. sınıfta matematiği seven, kendini matematikte yeterli gören ve derslere katılan öğrenci oranı, 4. sınıftaki öğrenci oranlarından daha düşük çıktı.

BİLGİSAYAR KULLANIMI VE BAŞARI

Dördüncü sınıf düzeyinde öğretmenleri derste bilgisayar kullanan öğrencilerin ortalama başarısı kullanmayanlardan daha yüksekken, 8. sınıf düzeyinde böyle bir ilişki görülmedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler