HABER

Türkiye'deki seçimler Financial Times'ta

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times, hafta sonu yapılacak erken genel seçimlerde Türkiye'de eski İslamcıların hükümete gelmeye hazırlandıkları yorumu yapıyor.

Türkiye'deki seçimler Financial Times'ta

İngiltere'de yayınlanan ve ağırlıklı olarak finans piyasalarından haberler aktaran Financial Times gazetesinde haftasonu Türkiye'de yapılacak olan erken genel seçimler öncesinde tam sayfa Türkiye yorumu yeralıyor. Yazının başlığı; "NATO üyesi, Avrupa Birliği'ne aday ve Amerika Birleşik Devletleri'nin müttefiki bir ülke, bu haftasonu eski İslamcıları hükümete getirmeye hazırlanıyor" şeklinde.

"YENİ YÖNETİMİ HASSAS EKONOMİK VE SİYASİ BASKILAR BEKLİYOR"

Financial Times, Türkiye'ye ayırdığı bu tam sayfa yorum yazısının alt başlığında "Türkiye seçimlere giderken, yeni yönetimi hassas ekonomik ve siyasi baskılar bekliyor" ifadesine yer veriyor.

Financial Times'ta David Gardner ve Leyla Boultan imzalı yorum yazısı, iki bölümden oluşuyor. Yazıda, Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Tayyip Erdoğan'ın bir seçim mitingindeki fotoğrafı ile Ekonomiden Sorumlu eski Devlet Bakanı Kemal Derviş'in fotoğrafı kullanılmış:

"Türkiye denenmemiş olan ve kökleri İslami harekete dayanan bir partiyi seçmeye doğru ilerlerken" diye başlayan yorum yazısı, Türkiye'de bir gazetenin attığı şu manşetle sürüyor: "Mahşerin dört atlısı Türkiye'ye doğru koşuyor".

Financial Times, yorum yazısında, sözkonusu manşeti atan gazetenin, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni mahşerin dört atlısından biri olarak tanımlamadığını belirtiyor ve ekliyor:

"Ancak, eski İslamcıların kurduğu hükümet döneminde yaşanan deneyler ışığında, Türkiye'nin laik düzeninde bu tür bir gelişme, ülkenin karşı karşıya olduğu iç ve dış sorunları daha da karmaşık hale getirebilir."

Financial Times, haftasonu yapılacak seçimlerde yeni hükümeti, Türkiye'nin sınırlarında yaşanabilecek bir Irak savaşı, Kıbrıs sorunu, Avrupa Birliği'nden üyelik müzakerelerine başlanması için tarih beklentisine yanıt gelip gelmeyeceği ve tabi ki 1945'ten bu yana yaşanan en büyük durgunluktan ekonominin nasıl çıkarılacağı gibi sorunların beklediğini belirtiyor.

"EKONOMİ, IRAK'TAKİ OLASI BİR HAREKATLA ZORLANABİLİR"

Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında çıkan sonuçlar ne olursa olsun, Türkiye'deki olası hükümetin yapısının hala belirsiz olduğuna dikkat çeken Financial Times, bu hükümetin düzene sokması beklenen ekonominin, Irak'taki olası bir harekatla zorlanabileceğine dikkat çekiyor.

Ancak Ankara'daki politikacılar arasında asıl endişe yaratan konulardan birinin, Irak'ta yaşanacak bir savaşta, Iraklı Kürtlerin doğacak boşluğu, Irak'ın kuzeyinde bağımsızlıklarını ilan etmek için kullanabilecekleri olduğunu belirten Financial Times, emekli Oramiral Atilla Kıyat'ın, "Kimse Türk hükümetinin resmi politikasını bilmiyor" şeklindeki sözlerini de alıntılıyor. Iraklı Kürtler konusundaki politikalarını açıklamak yerine bazı Türk yetkililerin, sadece Irak'taki Türkmen azınlığı korumaları gerektiği konusunda konuşmayı tercih ettiklerini vurgulayan gazete, Türkmenlerin, Kürt bölgeleri yakınlarında değil, Arap nüfusun yoğun yaşadığı yerlerde yoğunlukla bulunduklarını belirtiyor.

Financial Times, kimilerine göre Irak ve ekonomiden çok, Türkiye'nin yeni hükümetinin karşı karşıya kalabileceği en büyük zorluğun Avrupa Birliği ve Kıbrıs konusunda olacağını da vurguluyor. Gazete, son dönemde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kapatılması davası ve Almanya'nın, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden bir tarih almasına destek olabileceğinin işaretlerini verdiği bir dönemde, Türkiye'de faaliyet gösteren Alman vakıflarına yönelik açılan davanın bu konuda zorluk çıkarabileceğini vurguluyor.

"ERDOĞAN SEÇİMLERDE ZAFER BEKLİYOR"

Financial Times'ın tam sayfa Türkiye yorumunun ikinci bölümü, Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Recep Tayyip Erdoğan'a ayrılmış. Erdoğan'ın, siyasetle dini birbirinden ayrı tutmaya çalışarak seçimlerde zafer beklediğini belirten gazete, Erdoğan'ın normal bir İslami lider modeline uymadığını yazıyor.

Tayyip Erdoğan'ın, hakkındaki yasak nedeniyle seçimlerde aday olamadığını ve bu sürecin nasıl işlediğini anlatan Financial Times, seçimi kazanması halinde AK Parti'nin yapacaklarının, ülkenin ekonomik ve siyasi güçlüklerinden nasıl çıkacağı konusunu etkileyeceği kadar, demokrasi ve İslamın bir arada olup olmayacağını da belirleyeceğini vurguluyor. Erdoğan'ın yardımcılarının, AK Parti'nin Müslüman bir kimlikle, tam bir demokrasinin hakim olduğu bir Türkiye'ye öncülük edebileceği fikrini ortaya attıklarını belirten Financial Times, bu düşüncenin temelinde Almanya, İtalya ve Benelüks ülkelerinin siyasi yaşamında ağırlığa sahip Hıristiyan Demokrat görüşün bir benzerinin yattığını vurguluyor.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, eski başbakan ve cumhurbaşkanlarından Turgut Özal'a yakın isimleri kadrosuna dahil ettiğini belirten Financial Times, yorumu şöyle tamamlıyor:

"14 aylık siyasi bir geçmişi olan Adalet ve Kalkınma Partisi, Türkiye'yi yönetme deneyimine sahip değil."

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler