HABER

Türkiye'deki üniversiteli gerçeği

ANKARA (İHA) - Üniversite öğrencileri arasında yapılan araştırmaya göre, özel üniversite ve devlet üniversitesinde okuyan öğrencilerin hayata bakışları ve beklentileri farklılık gösteriyor. Devlet üniversitesi öğrencileri dürüstlüğe önem verirken, özel üniversite öğrencilerinin tek amacı hayattan daha fazla zevk almak olarak görünüyor.

Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Dr. Erdinç Yazıcı başkanlığında, 58 üniversiteden 17 bin 414'ü kız 37 bin 680 öğrenci ile gerçekleştirilen araştırmaya göre öğrencilerin yüzde 80'i yurt dışına göç etmeyi düşünüyor. Araştırma, özel üniversitelerle devlet üniversitesi öğrencileri arasında pek çok yönden farklılıklar olduğunu da ortaya koyuyor. Özel üniversite öğrencilerinin kendileri için en önemli gördükleri özellik, yaşamdan zevk almak. Devlet üniversitesi öğrencilerinin kendileri için en önemli gördükleri özellik ise dürüstlük.

Öğrencilerin evleneceği kişide arayacağı özellikte de kamu üniversitesi - özel üniversite boyutunda önemli farklılaşmalar ortaya çıkıyor. Özel üniversite öğrencileri bekaret ya da cinsel bakirliğe yüzde 7.5 oranında önem verirken, devlet üniversitesi öğrencileri için bu önem yüzde 12.8'e çıkıyor. Özel üniversite öğrencileri eş seçiminde güzellik ve maddi serveti, devlet üniversitesi öğrencilerine göre daha fazla dikkate alıyor. Devlet üniversitesindeki öğrenciler yerli müzik dinlerken özellerde okuyanlar yabancı müziğe ilgi duyuyor.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ÇOĞUNLUĞU YURTDIŞINA GİTMEK İSTİYOR

Araştırmaya göre, özel ve kamu üniversitesinde okuyan öğrencilerin büyük bir kısmı hayatlarının geriye kalan kısmını yurtdışında geçirmeyi amaçlıyor. Buna göre özel üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerin yaklaşık yüzde 84.4'ü, devlet üniversitelerindeki öğrencilerin de yüzde 75'i çalışmak ya da yaşamak için yurtdışına göç etmeyi düşünüyor. Özel üniversitede öğrenim görenlerin yaklaşık yüzde 20'si, devlet üniversitesi öğrencilerinin de yüzde 18'i Türkiye'ye geri dönmek istemiyor. Yurtdışında yaşamak isteyen üniversiteli gençlerin, ilk tercihini ise Avrupa Birliği ülkeleri oluşturuyor. Kamu üniversitelerinde AB tercihi yüzde 41.7 iken, özel üniversitelerde bu oran yüzde 61.2'ye yükseliyor. Üniversite öğrencilerinin mezuniyet sonrası iş beklentisi, öncelikle prestijli bir özel sektör kuruluşunda çalışmak. Devlet üniversitelerinde ise ikinci ağırlıklı beklentiyi bir kamu kuruluşunda çalışmak oluşturuyor. Geleceklerini yurtdışında arayan gençler, öğretim dili olarak ise Türkçe'ye sahip çıkıyor. Özel üniversitede okuyan öğrencilerin yüzde 54.4'ü, devlet üniversitelerindeki gençlerin de yüzde 70'i, öğretim dilinin Türkçe olması gerektiğine inanıyor.

En Çok Aranan Haberler