HABER

Türkiye'den Almanya'ya 'soykırım' tepkisi

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

Almanya Parlamentosu'nda kabul edilen ve 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanıyan tasarıya Türkiye'den peş peşe tepkiler gelmeye başladı. Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi de geri döndü.

Alman Federal Meclisi'nin 1915 olaylarını 'soykırım' olarak tanımlayan tasarıyı onaylamasının ardından Türkiye'den Almanya'ya sert tepkiler gelmeye başladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman parlamentosundaki oylamanın ardından bir tweet atarak, "Kendi tarihindeki karanlık sayfaları kapatmanın yolu sorumsuz ve mesnetsiz Meclis kararlarıyla başka ülkelerin tarihini karalamak değildir" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da, Twitter'daki hesabından, Alman Federal Meclisinin (Bundestag), Ermenilerin 1915 olaylarıyla ilgili iddialarını "soykırım" olarak tanımlayan karar tasarısını kabul etmesine ilişkin paylaşımda bulundu.

Almanya Parlamentosunun "çarpıtılmış ve mesnetsiz" birtakım iddiaları "soykırım" olarak kabullenmesini tarihi bir hata olduğunu bildiren Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Almanya Parlamentosunun bu tasarıyı kabul etmesi, Türkiye ile Almanya arasındaki dostluk ilişkisine yakışan bir karar değildir. Türkiye için bu karar yok hükmündedir. Bu mesele, siyasetçilerin ya da parlamentoların değil, bilim adamlarının ve tarihçilerin neticeye kavuşturması gereken bir meseledir. Türkiye olarak bu karara her platformda gereken cevabı elbette vereceğiz."

ERDOĞAN'DAN İLK TEPKİ

Nairobi'de Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan,"Az önce Sayın Başbakan’la da bir telefon görüşmem oldu. Ortak kanaatimiz ilk adımımız büyükelçiyi istişarelerde bulunmak üzere Türkiye çağırmak. Alman parlamentosunun almış olduğu bu karar Almanya-Türkiye ilişkilerini ciddi manada etkileyebilecek olan bir karardır. Döndükten sonra bunların değerlendirmesini yapacağız. Nasıl bir adım atacağız bakacağız. Ondan sonra da asıl atmamız gereken adımları atacağız. Gidene kadar Dışişleri’ndeki arkadaşlarımız da gerekli çalışmaları yapacaklar ve ondan sonra atmamız gereken adımları atacağız" dedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: TEREDDÜT ETMEYİZ

Başbakan Binali Yıldırım ise, Alman Federal Meclisi'nin Ermeni iddialarıyla ilgili kararına ilişkin, "Bu karar hatalı bir karardır. Türk milletinin geçmişi bellidir. Bu millet, geçmişiyle övünen bir millettir. Bizim geçmişimizde yüz kızartacak, başımızı öne eğdirecek hiç bir olay yoktur." dedi.

Başbakan Yıldırım, "Türkiye'nin Almanya Büyükelçisini istişareler için Türkiye'ye geri çağırdık. Tabii ki karar metnini kapsamıyla gördükten sonra atılacak adımları atmakta bir saniye bile tereddüt etmeyiz. Bu millet hiç kimseden emir almadı, hiç kimseye boyun eğmedi, biz Allah'ın önünde eğiliriz, milletimiz ne isterse onu yerine getiririz" diye konuştu.

'İLİŞKİLERE CİDDİ HASAR VERDİ'

AK Parti Sözcüsü Yasin Aktay, söz konusu karar tasarısının Alman Federal Meclisi'nde onaylanmasının Türkiye-Almanya ilişkilerine ciddi hasar verdiğini belirtti. Bir televizyon kanalına konuşan Aktay, "Alman Parlamentosu'nun kararı dostane bir tutum değildir. İlişkilere ciddi hasar vermiştir" diye konuştu.

Öte yandan AK Partili bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, AK Parti Meclis Grubu'nun Alman parlamentosunun kararının ardından ortak bildiri yayımlanması için TBMM'ye teklif sunacağını söyledi.

CHP: ŞİDDETLE KINIYORUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz yaptığı açıklamada "Almanya Federal Meclisi'nin bugünyapmış olduğu oylamada, 1915 olaylarını 'Soykırım' olarak niteleyen karar tasarısını kabul etmesinden derin üzüntü duyuyor ve bunu şiddetle kınıyoruz. Karar; bizim açımızdan hükümsüz ve geçersizdir" dedi.

DEVLET BAHÇELİ: Alman hükümeti kabullenmek istemese de, Türk milletinin tertemiz, şanlı ve soylu bir tarihi vardır. Milliyetçi Hareket Partisi, Almanya Federal Meclisi'nin çarpık kararını kınamakta, bu vahim yanlıştan dönülmesini acilen beklemektedir.

BERLİN BÜYÜKELÇİSİ DÖNDÜ

Öte yandan, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu istişarelerde bulunulmak üzere Türkiye'ye çağrıldı. Karslıoğlu'nun yerel saatle 14.45'teki (TSİ 15.45) uçakla Berlin'den İstanbul'a geldi

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Alman Meclisi'nin Ermeni iddialarına ilişkin kararı hakkında, "Özgürlüklerin pek çok alanda rahatlıkla kullanılabildiği Almanya'da, 1915 olayları konusunda ise tek sesli ve baskıcı bir ortam vardır. 1915'te ne olduğunu anlamak ve anlatmak yerine, Ermeni anlatısını dikte etmek üzere bu ülkede uzun yıllardır yürütülen çalışmalarla üretilen çok sayıda kitap, belgesel ve film Alman kamuoyunda tek yönlü bir kanaat oluşturma görevini üstlenmiştir." ifadesi kullanıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, meşru bir tartışma konusu olduğu Avrupa hukuku içtihadına girmiş 1915 olayları hakkında Alman Federal Parlamentosu'nun bugün aldığı kararın söz konusu kurumun itibarı bakımından utanç verici olduğu vurgulandı.

Tarihi siyasileştiren, geçmişin özgürce konuşulmasını engelleyen, bir tabu haline getirilen Ermeni anlatısını tartışılmaz bir gerçek gibi dayatmaya çalışan,cehalet ve hukuka saygısızlık örneği olan bu kararın altında imzası olanlara, 1915 olaylarına ilişkin anlaşmazlıktan uzlaşıya varılabilmesinin diyalog, duygudaşlık ve adil bir bakış açısıyla mümkün olduğu hatırlatılan açıklamada, "Osmanlı Ermenilerinin acılarını paylaşarak hatıralarını yaşatmaya çalışan, Ermeni kültürel varlıklarına sahip çıkan ve iki komşu halk arasında uzlaşı yollarını açmak için önemli adımlar atan Türkiye'nin Alman Federal Parlamentosu'ndan öğreneceği hiçbir şey yoktur." denildi.

Alman Federal Parlamentosu'nun, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılış sürecinde yaşananları öğrenmek istemesi halinde, Türkiye'nin 2005 yılından bu yana ısrarla önerdiği özgür, herkese açık ve bilimsel temelde çalışacak Ortak Tarih Komisyonu'nun kurulmasına katkıda bulunabileceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Özgürlüklerin pek çok alanda rahatlıkla kullanılabildiği Almanya'da, 1915 olayları konusunda ise tek sesli ve baskıcı bir ortam vardır. 1915'te ne olduğunu anlamak ve anlatmak yerine, Ermeni anlatısını dikte etmek üzere bu ülkede uzun yıllardır yürütülen çalışmalarla üretilen çok sayıda kitap, belgesel ve film Alman kamuoyunda tek yönlü bir kanaat oluşturma görevini üstlenmiştir. Bu politikanın arkasında yatan sebepler arasında, ırkçılığa varan Türk ve İslam karşıtlığı, güncel iç ve dış politik gelişmeler, kibirli ve fırsatçı bazı siyasetçiler ile Almanya'nın Namibya'dan holokosta uzanan insanlığa karşı suçlar ve soykırım sicilinin yarattığı derin travma sayılabilir. Daha da vahimi Almanya'nın bu girişimi, siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel hayatına önemli katkılar veren Türk ve Türk asıllı Alman vatandaşlarını tarihlerine ve öz kimliklerine yabancılaştırmak ve asimile etmek gayretidir.

Ermeni anlatısını eğitim yoluyla genç nesillere dikte etmeye yönelik girişimler bu yüzden endişe vericidir. Almanya'daki Türk çocuklarının tarih derslerinde başarılı olabilmeleri için inanmadıkları ve doğru olmadığını bildikleri bir anlatıyı savunmalarını beklemek, böyle bir eğitim anlayışı, demokratik bir ülkeyle bağdaşmadığı gibi uyum çalışmalarına da yardımcı olmayacaktır.Bu dayatmaya karşı hukuki yollar da dahil her türlü imkan kullanılarak direnileceği şüphesizdir."

- "AİHM'nin hukuken bağlayıcı tespitlerini hatırlatmak isteriz"

Almanya'nın 101 yıl önce yaşanmış tarihi bir konuyu siyasileştirmemesinin, adil ve nesnel olmasının, kendisinin de bir parçası olduğu Avrupa hukukunun gereği olduğunun altının çizildiği açıklamada, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu konudaki Ermeni anlatısının mutlak gerçek olmadığına ve özgürce tartışılabileceği, Ermeni anlatısını sorgulayan görüşlerin ifade özgürlüğünün mutlak koruması altında bulunduğu, 1915 olayları ile holokost arasında benzerlik kurulamayacağına dair hukuken bağlayıcı tespitlerini bir kez daha hatırlatmak isteriz." ifadeleri kullanıldı.Alman Federal Parlamentosu'nun, tarihi kendi bildiği gibi yorumlamasının ve ayrıca hukuku hiç dikkate almamasının kaygı verici olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bu ön yargılı ve mantık dışı siyasetin ciddi bir öz eleştiriye ihtiyacı olduğu ortadadır. Alman kamuoyunun, Türklerin görüşlerine, hafıza kayıtlarına ve uzlaşı yolundaki samimi çabalarına saygılı olması demokrasinin ve insan haklarının gereğidir. Müttefiklik ilişkisi içinde olduğumuz, Avrupa'nın geleceği için yakın işbirliği yürüttüğümüz Almanya'nın, gerek ikili ilişkilerimizin gerek Türkiye-Avrupa ilişkilerinin geleceği için hayati önemdeki görüş ve hassasiyetlerimizi dikkate almasını bekliyoruz. Bu şartlar altında Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu istişareler için Türkiye'ye çağrılmıştır."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler