HABER

Türkiye'den dünyaya Suriye çağrısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Dünya Suriye'ye silah ambargosu uygulama yolunu bulmalı. Diplomasi sonuçsuz kalırsa insani koridor gündeme gelir" dedi.

Tunus'ta devam eden "Suriye'nin Dostları Grubu Uluslararası Konferansı"nda konuşan Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Casim El Tani, Suriye'ye insani yardım götürülebilmesi için bu ülkeye Arap barış gücü gönderilmesi gerektiğini söyledi.

Suriye Ulusal Konseyi (SUK) Başkanı Burhan Galyun ise Esad sonrası nasıl bir Suriye planladıklarını anlattı. Konuşmasında, Suriyeli Kürtlere seslenen Galyun, "Kimliğiniz resmen tanınacak ve vatandaşlık haklarınız garanti altına alınacak" dedi.

Katar ve Suudi Arabistan'ın öncülüğünde aralarında ABD'nin de bulunduğu 60'tan fazla ülkenin katılımıyla oluşturulan "Suriye'nin Dostları Grubu Uluslararası Konferansı"na Türkiye eş başkanlık yapıyor.

Toplantıya SUK ile Ulusal Koordinasyon Komitesi de muhalif grupların temsilcisi olarak katılıyor.

SUK, "MEŞRU TEMSİLCİ" OLARAK TANINACAK

Konferans sonunda kabul edilmesi beklenen sonuç bildirisinde, Suriye'deki insani durumun vahim bir hal aldığı vurgulanarak, insani yardımların halka ulaştırılması için Suriye rejimine ve uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunulması bekleniyor. Uluslararası haber ajanslarının ele geçirdiği taslak metinde, muhaliflerin oluşturduğu Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) "Suriye halkının meşru temsilcisi" olarak tanınmasına karar verildiği belirtildi.

48 SAAT SÜRE

Taslakta ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı askeri güçlerin sivil yerleşim bölgelerinde çatışmalara son vermesi durumunda 48 saat içinde buralara insani yardım gönderileceği belirtiliyor.

Suriye'nin taleplere olumsuz cevap vermesi durumunda, seyahat yasakları ve petrol alımının durdurulması gibi yaptırımlar gündeme gelebilir. Ayrıca, Suriye ile ilgili finansal işlemleri durdurmak, diplomatik ilişki seviyesini aşağı çekmek, bu ülkeye silah gönderilmesini engellemek ve mal varlığı dondurulması gibi caydırıcı önlemler de gündeme gelebilir.

Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından temsil edildiği toplantıda, Suriye İnsani Yardım Forumu'nun kurulması, bu forumun ilk toplantısının da 5 Mart'ta Kahire'de yapılması öngörülüyor.

BİR SONRAKİ TOPLANTI İSTANBUL'DA

Toplantıda ayrıca, "Suriye'nin Dostları Grubu Uluslararası Konferansı"nın ikincisinin Mart ayında İstanbul'da, bir sonraki toplantının da Fransa'da yapılmasının kararlaştırılması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, toplantı öncesinde Londra'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin hiçbir yardımı bekletmeyeceğini ifade etmişti.

KOFİ ANNAN SURİYE ÖZEL TEMSİLCİSİ

Tunus toplantısı öncesinde yaşanan bir diğer önemli gelişme ise Kofi Annan'ın Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin ortak Suriye özel temsilcisi olarak atanması oldu. BM eski Genel Sekreteri olan Annan, halefi Ban Ki-Mun ve Arap Birliği Genel Başkanı Nabil Elarabay'ın yapacağı toplantıda Suriye'de yaşanan sorunun barışçıl yolla çözülmesi için yetkilendirilecek.

Annan görevi devralmasının ardından yaptığı ilk açıklamada Suriye'deki bütün taraflara ateşkes çağrısı yaptı ve sorunun barışçıl yollarla çözülmesine gayret edeceğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in vetosuyla Suriye yönetimi rahat bir nefes almıştı ancak geçtiğimiz hafta BM Genel Kurulu, Arap Birliği'nin Esad'a görevden ayrılma çağrısı yapan girişimlerini destekleme kararı almıştı.

En Çok Aranan Haberler