HABER

Türkiye'den Fransa'ya soykırım resti

Ermeni soykırımı’nı reddetmeyi suç sayan tasarıyı senato gündemine getirmeye çalışan Fransa’ya Türkiye’den tehdit geldi: Yasa onaylanırsa temsil seviyesi düşürülür!

Türkiye'den Fransa'ya soykırım resti

Fransa’da 22 Aralık’ta parlamentonun alt kanadı tarafından kabul edilen “Ermeni soykırımım inkarını suç sayan yasa” için ikinci perde açılıyor. ‘Soykırım’ın inkarının bir yıl hapis ve 45 bin euro para cezasıyla cezalandırılmasını öngören tasarının yasalaşması için önce parlamentonun üst kanadı senato ardından da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması gerekiyor. Tasarının bahara kadar senato gündemine gelmesi beklenmiyordu. Ancak dün sürpriz bir hamleyle tasarının Ocak sonuna kadar senatoda görüşüleceği açıklandı. Bunun üzerine Türkiye de hazırlıklarını yapmaya başladı. Öncelikle tasarıya mecliste verilen onay sonrası istişareler için Türkiye’ye çağrılan Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu’nun önümüzdeki hafta senato sürecini takip edebilmek için yeniden Fransa’ya döneceği açıklandı.

Dün de AFP haber ajansına adını gizli tutarak konuşan bir Türk diplomat, tasarının bu ay içinde yapılması beklenen oylama neticesinde senatodan geçmesi halinde, Türkiye’nin harekete geçeceğini belirterek, “Türkiye’nin Paris’teki diplomatik temsil seviyesi düşürülebilir. Muhtemelen böyle bir adım atılır” dedi.

‘Senatoya bağlı’

Yine AFP’ye konuşan Paris Büyükelçiliği’nden Engin Solakoğlu da “Büyükelçinin dönmesi tepkilerin sona erdiği anlamına gelmiyor. Bu sorun çözülene kadar yaptırımlar yürürlükte kalacaktır. İptal edilmiş ziyaretler, teknik ve idari toplantılar var. Bunlardan biri de Paris’te 24 Ocak’ta yapılması planlanan Ortak Ekonomik Komite toplantısıdır. Sayın Başbakanımızın dile getirdiği ‘ikinci aşama’ senatoda olacaklara bağlıdır” dedi.

‘Türkiye ortağımız’

Fransa Dışişleri ikinci sözcüsü Romain Nadal ise “Fransa, Türkiye ile daha sakin ilişkiler istiyor. Türkiye bizim stratejik bir ortağımızdır” açıklamasını yaptı. Fransa senatosunun gündemi 22 Ocak tarihine dek dolu olduğundan, tasarının, 23-31 Ocak tarihleri arasında gündeme alınması bekleniyor. Tasarının mecliste görüşüldüğü oturuma 577 milletvekilinden sadece 70’e yakını katılmış, iki maddeden oluşan teklif, oy çokluğuyla kabul edilmişti. Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin senatoda devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da ifade edilmişti. Türkiye Mavi Marmara saldırısıyla ilgili BM raporunun ardından İsrail Büyükelçisi’ni geri çekmişti.

En Çok Aranan Haberler