HABER

Türkiye’den İslam İşbirliği Teşkilatı'na 2 milyon dolarlık yardım

İçerik devam ediyor
İçerik devam ediyor

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın kapanış oturumunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin teşkilata 2 milyon dolar bağışlayacağını açıkladı. Erdoğan üye ülkelerden aidat borcu olmayanları da sıraladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Zirvesi'nin kapanış oturumunda konuştu.

Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı'na gerçekleştirilecek 2 milyon dolarlık gönüllü yardımın, 1,8 milyon dolarının genel sekreterliğe, 100 bin dolarının insan hakları komisyonuna, 100 dolarının ise İslami Dayanışma Fonu'na olmak üzere teşkilata toplam 2 milyon dolar gönüllü katkı taahhüdünü açıklayarak, Türkiye'nin aidat borcu olmadığına vurgu yaptı.

Erdoğan, "Bizim değerlerimizde bizim inancımızda nafile olan ibadetler gizlidir ama farz olan açıktır ki diğerlerini de teşvik etsin" dediği oturumda aidat borcu olmayan ülkeleri şöyle sıraladı:

"Afganistan, Cezayir, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Bürüney, Darrüsselam, Mısır, Endonezya, Irak, Kazakistan, Kuveyt, Malezya, Fas, Mozambik, Umman, Katar, Suudi Arabistan, Tunus, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri."

26 ülkenin aidat borçlarını ödeme noktasında sıkıntılar olduğunu belirten Erdoğan, "Şu anda genel sekreterliğe ödenmesi gereken rakam 160 milyon dolar. 160 milyon doların olmadığı bir bütçeyi düşünün. Bu bütçeyle ne denli aktif olabilirsiniz" diye sordu.

"DİN KARDEŞLERİMİZİN SORUMLULUĞU GİBİ AĞIR BİR YÜKÜ OMUZLARIMIZDA TAŞIYORUZ"

1,7 milyar Müslümanı temsil eden liderler olarak bir araya geldikleri üç günlük çalışmada, "Vatandaşlarımızın ve din kardeşlerimizin sorumluluğu gibi ağır bir yükü omuzlarımızda taşıyoruz. İki gün boyunca Müslümanların ve insanlığın hayrına neler yapabileceğimiz, nasıl daha huzurlu, adil ve müreffeh bir dünya inşa edebileceğimiz konusunda fikir telakkisinde bulunduk. Kabul edilen Filistin kararının Filistinli kardeşlerimizin göstermekte olduğu onurlu direnişe İslam dünyası olarak verdiğimiz desteğin bir kez daha en üst düzeyde ispatıdır. Filistinli kardeşlerimizi bu güne kadar asla yalnız bırakmadık" diye konuştu.

SUUDİ ARABİSTAN "GİZLİLİK" İSTEDİ

Suudi Arabistan Maliye Bakanı İbrahim Abdülaziz Al-Assaf, vaatlerini açıklamak için söz aldığı oturumda, Krallığı'nın İslam İşbirliği Teşkilatı'nın genel sekretaryasının yaptığı çalışmaları takdirle karşıladığını belirterek, "Biz bütün üye ülkelerin katkılarını da bekliyoruz teşkilata. Üye ülkelerin aidatlarını da ödemelerini rica ediyoruz. Bu ikili prosedürlerle de halledilebilir. Ama siz böyle bir cömert katkı ortaya koydunuz ama biz bunu isterseniz ikili olarak halledelim. Biraz gizli olarak halledelim kendi aramızda. Donör olarak ülkelerin varlığını biz biliyoruz. İslam işbirliği teşkilatının genel sekretaryasının İslamafobik kampanyaları göğüslemesi için maddi kaynağa da ihtiyacı var" açıklamasında bulundu.

Erdoğan, belgenin kabulünün önemli olmasının yanında asıl önemli olanın bu belgenin etkin bir şekilde uygulanması olduğunun altını çizdi.

Zirvenin kapanış oturumunda, Filistin Konulu Karar Tasarısı, İslam İşbirliği Teşkilatı 2016-2025 Eylem Planını Zirve Nihai Bildirisi ve İstanbul Bildirgesi üye ülkelerin oylarıyla kabul edildi. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler