YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin 5. Büyük Gölünde Tehlike Çanları

Türkiye'nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü'nün PH oranının yüksek olması göl etrafındaki zeytin ağaçlarını...

Türkiye'nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü'nün PH oranının yüksek olması göl etrafındaki zeytin ağaçlarını tehdit ediyor. Bir ilköğretim okulu öğrencilerinin yaptığı araştırmada, İznik Gölü ile sulanan zeytin ağaçlarında verimin azaldığı ortaya çıktı. Öğrenciler, göl suyunun 120 milyon metrekarelik tarım arazisinde kullanılmaması gerektiğini belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Marmara Bölgesi'nin en büyük gölü olan İznik Gölü'nün tarım arazilerine zarar verdiği öne sürüldü. Geçmişte İznik Gölü'nün suyuyla beslenen zeytin ağaçlarının veriminin son zamanlarda azaldığı belirtildi. Her sene suyun 10 metre azaldığını belirten uzmanlar, sudaki PH değerinin de sürekli arttığını söyledi. Göl suyunun PH değerinin normal sudan kat kat fazla olduğunu belirten araştırmacılar, göl suyunun tarım arazilerinde kullanılmaması gerektiğini söylüyor. Uzmanlara göre, göl suyu 120 milyon metrekarelik tarım arazisini tehdit ediyor.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen proje yarışmasında, öğrenci ve öğretmenlerin yaptığı 'İznik Gölü'nün zeytin ağaçlarındaki büyüme ve gelişmeye etkisi' konulu araştırma, göldeki tehlikeyi gözler önüne serdi. İznik Müşküle İlköğretim Okulu'nun kasım ayında başlattığı araştırma çerçevesinde iki zeytin fidanı 6 hafta boyunca kaynak ve göl suyu ile ayrı ayrı sulandı. Kaynak suyu ile sulanan zeytin fidanının boyu 6 haftada 10 santim uzarken, göl suyu ile sulanan zeytin fidanı ise büyümedi.

Müşküle İlköğretim Okulu Fen ve Teknoloji Öğretmeni Ramazan Karadağ ile 6. sınıf öğrencisi Hasan Çalık ve Kardelen Sümbül isimli öğrenciler, İznik Gölü'ndeki zeytin fidanlarını yaklaşık 4 ay boyunca araştırarak proje yarışmasına katıldı.

"GÖL SUYUNDAKİ YÜKSEK PH MİKTARI ZARAR VERİYOR"

Yarışmada 70 okulla ilk 6'ya girme mücadelesi vereceklerini belirten Karadağ, Türkiye'nin 5. büyük gölü olan İznik Gölü'nün 120 milyar tonluk su hacmine sahip olduğunu dile getirdi. İznik Gölü'ndeki tehlikenin önemine işaret eden Karadağ, "İznik Gölü'nden yılda yaklaşık 60 milyon ton su sulamada kullanılıyor. Projemizde İznik Gölü'nden çekilen suyla zeytin ağaçlarının büyümesi ve gelişmesini inceledik. İznik'in gelir kaynağı zeytindir. Araştırmalarımızda 2 tane zeytin fidanını eşit boyda diktik ve 6 hafta boyunca gözlemledik. Gölü ile sulanan fidanda büyüme ve gelişme olmadı. Hatta yapraklarında dökülme ve sararmalar oldu" dedi.

"20 YIL SONRA ZEYTİN YETİŞTİREMEYEBİLİRİZ"

Karadağ, "Zeytin fidanlarının İznik Gölü ile sulamasına son verilsin. Bunun yerine kaynak sular tercih edilsin. Bunun içine PH etkisi de giriyor. İznik Gölü'nün PH'ı yüksek olduğu için zeytin ağaçlarına azotun girmesini ve büyümeyi engelliyor. 15-20 yıl sonra zeytin alamayabiliriz. İznik Gölü'nden su çekilmeye devam ederse göl kurumaya kadar gidecek" diye konuştu.

İznik Gölü'nün her sene 10 metre çekildiğini ifade eden Karadağ, gölün tarım arazilerinde kullanılmamasını, turizme kazandırılması gerektiğini söyledi. Karadağ, tarım arazileri için yeterince yer altı suyu olduğuna dikkat çekti.

"DEDEMİZİN MİRASINA SAHİP ÇIKALIM"

Babasının çiftçi olduğunu, kendi zeytin ağaçlarının göl suyu sebebiyle kuruduğunu kaydeden 12 yaşındaki Hasan Çalık ise, "Biz gölün kurumasını istemiyoruz. İznik Gölü kurursa turizmimiz bitecek. İznik Gölü'nden zeytin ağaçlarımızı sulamamalıyız. Suladığımız takdirde zeytin ağaçlarımızı kaybedeceğiz. Dedelerimizden bize kalan mirası bizde torunlarımıza bırakmak istiyoruz" dedi.

Araştırmanın hazırlanmasında emeği geçen 6. sınıf öğrencisi Kardelen Sümbül ise İznik'teki zeytin ağaçlarının zarar görmemesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler