HABER

Türkiye’nin AB süreci için mucize gerekiyor

Türkiye’nin AB üyelik sürecinin dondurucudan indirilmesi için "küçük bir mucize”nin gerekeceği savunuluyor.

NEW YORK (ANKA) – Türkiye’nin AB hedefine olan bağlılığı da sorgulanıyor. Wall Street Journal gazetesi, Türkiye’nin müzakere sürecini canlandırma çabasında ciddi zorluklarla karşı karşıya bulunduğunu belirtirken, “Avrupa Komisyonu yetkilileri, özel sohbetlerde Kıbrıs’ın(Rum Kesimi) Aralık ayında geri kalan (açılabilir) üç başlığı da bloke edebileceğini, Türkiye’nin, bu üç başlığa ilişkin koşulları yerine getirme maliyetini üstlenme konusunda pek istekli olmadığını hissettiklerini söylüyorlar” diye yazdı.

ABD’nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal gazetesi, Türkiye muhabirini Marc Champion imzasıyla Türkiye’nin AB üyeliği sürecini değerlendirildiği bir haber analizi yayımladı. “Türkiye, AB Hedefi İçin Destek Arıyor, Fransa da Pek Bir Şey Vermiyor” başlıklı haber analizinde Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in, Ankara ziyareti sırasında Türkiye’nin AB müzakere sürecine ilişkin “Top Sizde” ifadesinin Ankara’nın adeta duran müzakereleri canlandırma çabalarında karşı karşıya bulunduğu zorluklara vurgu yaptığını kaydetti.

Fransa’nın Türkiye’nin AB üyeliğinin “kilit bir muhalifi” olduğunu belirten ABD’li gazete, buna karşın Kouchner’in açılabilecek üç başlıkta müzakerelerin başlaması konusunda destek sözünü verdiğine dikkat çekti. Ancak Kouchner’in, bunun için gerekli koşulların Türkiye tarafından yerine getirilmesi gerektiğini söylerken, Fransa’nın Türkiye’nin üyelik hedefi karşıtı politikasını değiştirmediğini de belli ettiğini yazdı.

-“TÜRKİYE’NİN AB HEDEFİNE BAĞLILIĞI DA SORGULANIYOR”-

WSJ, haber analizinde Türkiye’nin Rumlara limanlarını açmaya yanaşmaması nedeniyle AB liderlerinin 8 başlığı dondurduğunu, bundan sonra, Fransa’nın dört, Rum Kesimi’nin de altı başlığı bloke ettiğine dikkat çektikten sonra Türk hükümetinin son günlerde AB’nin bu başlıkların dondurucudan indirilmesi talebini daha sık sık dile getirdiğini kaydetti. Gazete şunları yazdı:

“Ankara’nın çabası, Avrupa Komisyonu’nun, 9 Kasım’da açıklanacak ve Türkiye için sert olabilecek yıllık ilerleme raporu ve AB liderlerinin ne yapılacağına ilişkin kararı alacağı Aralık öncesi gerçekleşiyor. Konuya yakın gözlemciler, Ankara’nın, yakın bir tarihte sürecin dondurucudan indirilmesini sağlamayı başarması için küçük bir mucize gerekeceğini söylerken Türkiye’nin bağlılığının derinliğini de sorguluyorlar.”

ABD’li gazete, bazı AB ülkeleri ve ABD’nin, AB üyeliğinin Türkiye’nin kalıcı bir biçimde Batı’ya demir atmasını, İslam dünyası ile sağlam bir köprü atılmasını sağlayacağına inandıklarını belirtti ancak Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi’nde İran’a yaptırımlara karşı oy kullanmasının AB’de soru işaretlerini yarattığına da işaret etti.

-EGEMEN BAĞIŞ’IN AÇIKLAMALARI-

Bu arada, WSJ, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a e-posta aracılığıyla sorduğu sorulara verilen yanıtlara da yer verdi. Egemen Bağış, “Eğer, British Airways ya da Lufthansa, Kuzey Kıbrıs’taki Ercan Havaalanına uçuşlar başlatırsa, o zaman Türkiye, limanlarını Rum uçakları ve gemilerine açar” dedi.

Egemen Bağış ayrıca, Türkiye’nin geri kalan başlıkları açmaya istekli olduğunu ve görüşmeleri 2013 yılında tamamlamayı amaçladığını belirtirken ancak Türkiye reddedilirse eğer, bunun AB’nin küresel bir dış politika aktörü olma hedefinin sonu, AB için giderek istikrarsızlaşan bir komşuluk ve bazı AB ülkelerinin entegrasyon politikalarının başarısızlığı anlamına geleceği uyarısını da yaptı.

WSJ, konuya yakın gözlemcilerin bir hamle yapılabilmesinden kuşku duymaya devam ettiğine, AB’nin Kuzey Kıbrıs’a açılacağı yönünde bir işaretin bulunmadığına, sıradan Türklerin de AB hedefi konusunda soğuduğuna, Avrupa’nın Türkiye’nin dış ticaretindeki payının gerilediğine dikkat çektikten sonra şunları da yazdı:

“Avrupa Komisyonu yetkilileri, özel sohbetlerde Kıbrıs’ın (Rum Kesimi) Aralık ayında geri kalan üç başlığı bloke edebileceğini, Türkiye’nin de, açılabilecek üç başlığa–Kamu Alımları, Rekabet Politikası ile Sosyal Politika ve İstihdam-ilişkin koşulları yerine getirme maliyetini üstlenme konusunda pek istekli olmadığını hissettiklerini söylüyorlar. Çünkü Türkiye, ne yaparsa yapsın bu yöndeki hedefinin yine bir duvara çarpacağı bilincindedir.”

En Çok Aranan Haberler