HABER

"Türkiye'nin barış süreci çöküyor mu?"

PKK'nın çekilmeyi durdurduğu açıklaması, Batı medyasında "Barış sürecine darbe", "Hükümet üzerindeki baskıyı artırmaya yönelik", "Açık ki süreç krize girdi" gibi değerlendirmelere yol açtı.

LONDRA(ANKA) - PKK'nın geri çekilmeyi durdurduğunun bildirilmesinin ardından Batı medyası "Türkiye'nin Kürtler ile barış süreci çöküyor mu?" sorusuna yanıt arıyor.

-FT:"BARIŞ SÜRECİNE DARBE"-

Financial Times, PKK'nın çekilmeyi durdurmasını "barış bürecine darbe" olarak niteleyerek "hükümet ile yasak örgüt arasındaki barış sürecine ilişkin soru işaretlerini yarattı" dedi.

İngiliz gazete, PKK'nın kararının "Ankara ile PKK ve Kürt aktivistleri arasında kinin derinleştiği bir dönemi izlediğini" belirtikten sonra halbuki ihtilafı çözme girişimini, "hem Türkiye'nin komşuları ile ilişkileri, hem de iç politika açısından Başbakan Erdoğan'ın stratejisinin bir köşe taşı" olarak niteledi.

-"HÜKÜMET ÜZERİNDEKİ BASKIYI ARTIRMAYA YÖNELİK"-

PKK'nın attığı adımın reformlar konusunda hükümet üzerindeki "baskı"yı artırmaya yönelik olduğu görüşlerini de yansıtan gazete, şu savları da öne sürdü:

"Başarısızlıkla sonuçlanan 2020 Olimpiyatlarını kazanma çabası ile birlikte Sayın Erdoğan'ın barış girişimi, Türkiye'nin, Suriye ile savaş, Mısır'da dost bir hükümetin devrilmesi, hükümete kitlesel protestolar sonrası ve yükselen piyasalarda devam eden zayıflığı gibi diplomatik, siyasi ve ekonomik cephelerde sorunlarla karşı karşıya bulunduğu bir dönemde hükümetin en başlıca olumlu mesajlarından biri olmuştu."

-BBC: "AÇIK Kİ SÜREÇ KRİZE GİRDİ"-

İngiliz yayın kuruluşu BBC, barış sürecinin çöküp çökmediğini sorarken "Kürt isyancı PKK'nın, Türkiye'den geri çekilmeyi durdurduğu açıklaması, birçok kişinin 30 yıllık bir ihtilafı sona erdirmek için en iyi şans oluşturacağı umdukları barış süreci konusunda kuşku yarattı" yorumunu yaptı.

PKK lideri Cemil Bayık'ın Türk hükümetinin adımları atmadığını ve bahaneler dile getirmeye başladığı yönündeki ifadelerine dikkat çeken BBC, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ise, PKK'yı suçlayarak çekilmenin sadece yüzde 20'sinin yerine gerildiğini söylediğini de kaydetti.

BBC "Süreç, cezaevindeki Öcalan ile hükümet yetkilileri arasındaki görüşmeleri temel aldığı için üçüncü bir taraf, kamu önünde yapılan bir anlaşma da yok ve süreç karanlık unsurlar ile dolu. Ancak, açık ki süreç bir krize girdi" değerlendirmesinde bulundu.

En Çok Aranan Haberler