ÇANAKKALE (İHA) - Ulusal Bor Enstitüsü (Boren) Başkanı Erk İnger, tarım ürünlerinde bor madeninin kullanımı sayesinde Türkiye'nin yılda 200 milyon dolar net gelir elde edebileceğini söyledi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) tarafından düzenlenen Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün bilgilendirme toplantısında konuşan Boren Başkanı Erk İnger, Türkiye'nin dünyadaki bor madeninin yüzde 72'sine sahip olduğunu belirterek, "Ülkemiz bu madeni rafine hale getirmede de birinci sırada yer alıyor. Bor madeninin değişik alanlarda kullanımı konusunda birçok çalışmamız var. Öncelikli olarak bu madeni tarımsal alanda kullanmak için çalışmalarımız sürüyor. Bu bor madenini özellikle mikrobesleyici olarak vitamin gibi toprağa takviye ederek verimi yüzde 18 ile 20 oranında arttırabiliyoruz. Örneğin Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde, fındık üzerinde yapılan denemede yüzde 18 artış gözlendi. Sarımsak gibi sebzeler üzerinde de bor kullanımını gerçekleştirdik ve olumlu sonuçlar elde ettik. Buğday üzerinde de deneme yapacağız. Bor kullanılan ürünlerin artışıyla, Türkiye yılda 200 milyon dolar net gelir elde eder" dedi.
Erk İnger, bor madeninin çimento üzerinde de kullanmaya başladıklarını belirterek, "Çimentoda özgün bir ürün yapmayı hedefliyoruz. Bu konuda dünyada ilk olmak gibi bir amacımız da var. Biz ticari özelliğe uygun olan ürünleri hedef alıyoruz. Ayrıca boru hayvan yemine bor katarak az kolesterollü tavuk elde edeceğiz. Bu da et üretiminde yılda 40 milyon dolar civarında ekstra bir gelir getirecek" şeklinde konuştu.
Bor madeniyle ilgili bir sinevizyon gösterisinin de sunulduğu toplantıya, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhami Tezcan ile diğer üyeler de katıldı.