İZMİR (İHA) - Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "Ege'de denizcilik ve Deniz Ticareti" konulu panelde biraraya gelen sektör temsilcileri, Türkiye'nin "Denizci millet, denizci ülke" olması gerektiğini söylediler.
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen "Ege'de Denizcilik ve Deniz Ticareti" konulu panel, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Salonu'nda gerçekleştirildi. Limanlardan Sorumlu İzmir Vali Yardımcısı Mesut Eser, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu, İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Şadi Katırcıoğlu, TCDD İzmir Liman İşletme Müdürü Mahmut Tosun, İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği Başkanı Erdoğan Yılmaz, GMO İzmir Şubesi Başkanı Burak Acar ile çok sayıda davetlinin katıldığı panelde, Türkiye'nin deniz gücünden daha fazla yararlanılması gerektiğine dikkat çekildi. Panelde, ayrıca İzmir'in bir liman şehri olduğu ve öyle kalacağı da vurgulandı.
Moderatörlüğünü DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh'un yaptığı panele konuşmacı olarak TOBB Başkan Vekili Halim Mete, Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, DEÜ Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Güldem Cerit, Ege Açıkdeniz Yat Kulübü Sekreteri Selim Besimzade katıldı.
"DENİZCİ OLMAYI BAŞARACAĞIZ" Panelin açılış konuşmasını yapan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, bu panel vesilesiyle artık sadece İzmir Alsancak Limanı'nı değil denizciliğin her örgütünü ele almak, tartışmak ve İzmir kamuoyuna mal etmek istediklerini söyledi. Dologh, "Çünkü artık Egeliler ve İzmirliler denizcilik ekonomisini bölgemize sağlayacağı fayda ve katma değerin farkına varmaya başladı. Bunun güzel bir örneği olarak İzmirli işadamları ve seçime hazırlanan siyasi parti adayları sık sık deniz ticaretinden ve İzmir Limanı'ndan bahsetmeye başladılar. Fakat DTO Yönetim Kurulu olarak alınan bu mesafeyi yeterli görmüyoruz. İnanıyoruz ki İzmir 21. yüzyılda denizci Kent olmayı başaracaktır" dedi. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi olarak 2004 yılını "Amatör Sporcuları Kucaklama Yılı" olarak ilan ettiklerini de belirten Geza Dologh, "Odamız bünyesinde faaliyet gösteren 31 meslek grubunu bütün yan kollarıyla kucaklamak istiyoruz" diye konuştu.
"ÖZELLEŞTİRME YAPMALIYIZ" Panele konuşmacı olarak katılan TOBB Başkan Vekili Halim Mete de, Devlet Demiryolları bünyesinde 7 adet liman olduğunu belirterek, bu limanların özelleştirilmesi gerektiğini söyledi. Mete, "Bu limanların özelleştirilmesi için yıllardır uğraşıyoruz. Buradaki özelleştirme ile terminal yapılsın. Serbest rekabet şartları istiyoruz. Bu önerimize Devlet Demiryolları sıcak bakmıyordu. Ancak Sayın Maliye Bakanı Kemal Unakıtan 'Ben herşeyi satarım' diyerek, konuya daha ciddi bakıyor" diye konuştu. Halim Mete, denizyolunun karayolundan 7 kat daha ucuz olduğunu da kaydetti. Türkiye'nin önemli marinaları olduğunu ancak yeterli olmadığını, marinalara yönelik bürokratik işlemlerin daha da hafifletilmesi gerektiğini söyledi.
"DENİZCİLİK POLİTİKAMIZ YOK" Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, İzmir Limanı'nın yapımına 1950'li yıllarda başlandığını hatırlatarak, "Her sene ancak 1-2 metre yeni yer yapabildik. Tarih, İzmir'in liman ile gelişeceğini göstermiştir. Çocuklarımızın iş bulmasını istiyorsak, limana yatırım yapmalıyız. Körfezde su derin değil. 14.5 metreden aşağı bir su olmamalı. Yoksa limanı işletemezsiniz. Ayrıca İzmir Limanı'na destek bir liman yatırımı yapılması gerekiyor. İzmir Körfezi, doğal olan 70 mil bir alana sahip. Kuşu da, insanı da, limanı da burada yaşayabilir. Artık İzmir'in liman sorununu çözmesi gerekiyor" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Kemal Çolakoğlu da, Türkiye'nin bir denizcilik politikası olmadığını belirterek, bunun bir örneği olarak İzmir Körfezi'nde tarama çalışmasının yıllardır yapılamıyor olmasını gösterdi. Çolakoğlu, "Böyle bir politika olabilir mi? Unutulmamalı ki, nasıl T.C. ilelebet yaşayacak, İzmir de limanıyla ilelebet yaşayacaktır" diye konuştu.
DEÜ Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Güldem Cerit ise aktif eğitim sistemiyle eğitim veren ilk ve tek okul olduklarını söyledi.
Ege Açıkdeniz Yat Kulübü Sekreteri Selim Besimzade de bir ülkenin deniz gücünün deniz kuvvetleri, ticari filo, balıkçılık ve amatör denizcilerden oluştuğunu hatırlattı.