HABER

Türkiye'nin dış borcu risk taşıyor

Türkiye'nin dış borcunun risk yaratabilir. Türkiye'nin dış borcunun risk taşımasına neden olarak tahvillerin yüzde 40'ından fazlasının yabancı yatırımcıların elinde bulunması gösterildi.

Türkiye'nin dış borcu risk taşıyor

Türkiye, McKinsey'in hazırladığı küresel borçluluk listesinde en az borcu olan 10 ülke arasında yer aldı. McKinsey'in hazırladığı raporda ayrıca Türkiye'nin dış borcunun risk taşıyabileceği belirtildi. Türkiye'nin dış borcunun risk taşımasında, devlet tahvillerinin yüzde 40'ından fazlasının yabancı yatırımcıların elinde bulunması sebep olarak gösterildi.

Türkiye, küresel borçluluk listesinde en az borcu olan 10 ülke arasında yer aldı. McKinsey'nin hazırladığı rapora göre Türkiye, küresel borçluluk listesinde en az borcu olan 10 ülke arasında yer aldı. Uluslararası finansal danışmanlık şirketi McKinsey'nin hazırladığı raporda 47 ülke, borcun milli gelire oranına göre sıralandı. Bu listede Türkiye 38'inci sırada yer aldı.

BORCUN MİLLİ GELİRE ORANI YÜZDE 104

2014 itibarıyla Türkiye'nin borcunun milli gelire oranı yüzde 104 seviyesinde gerçekleşti. 2007-2014 verilerini kapsayan rapora göre bu süreçte Türkiye'nin toplam borcu yüzde 28 arttı. Verilere göre, bu, özellikle özel sektör ve hane halkı borcundaki artıştan kaynaklanıyor. Türkiye dışında borcu düşük olan ülkeler arasında Arjantin, Nijerya, Suudi Arabistan ve Rusya da bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN DIŞ BORCU RİSK YARATABİLİR

Raporda Türkiye'nin dış borcunun risk yaratabileceği de vurgulanıyor. Türkiye'de devlet tahvillerinin yüzde 40'ından fazlası yabancı yatırımcıların elinde. Bu yatırımcıların ABD'de faiz artışı gibi bir dış gelişme sonucu yatırımlarını çekmesi durumunda risklerin artabileceği kaydediliyor. Listede milli gelire oranla en fazla borcu olan ülkeyse Japonya.

En Çok Aranan Haberler