YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin En Büyük Araştırma Merkezi: Erü Genom

Erciyes Üniversitesi bünyesinde kurulan Betül ve Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Uygulama ve Araştırma...

Türkiye'nin En Büyük Araştırma Merkezi: Erü Genom

Erciyes Üniversitesi bünyesinde kurulan Betül ve Ziya Eren Genom ve Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Özkul, ''Burası şu an Türkiye’nin biyolojik alanda Tıp, Eczacılık, Veterinerlik, Biyoloji canlıyla uğraşan birimler arasında en büyük araştırma merkezidir ve yapılanmış olarak en gelişmiş merkezdir. Bu merkezin benzerleri Amerika Boston Üniversitesinde var ve büyük oranda da o merkezler referans olarak alınıyor'' dedi.

Genom ve Kök Hücre Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yusuf Özkul ,”Genom Merkezi, Fahrettin Keleştemur rektörümüz ilk dönem göreve atandığında kendisinin projesi olarak bu işe başladık. 2 aya yakın projelendirme aşaması sürdü. Bu süre içerisinde hemen hemen bütün araştırma merkezleri, yurt dışındaki birçok referans araştırma merkezleri gezildi. Üniversitemizin birçok bölümünden olan Tıp, Eczacılık, Veterinerlik öğretim üyeleriyle toplantı yaptık ve nasıl bir merkez üniversitenin hangi ihtiyaçlarını karşılayacak bu soruların cevabını belirledik. Ziya Eren bizim eğitim fakültemizi yaptıran ve şimdi de ilaç geliştirme merkezini de yaptıran kişidir. Onun da katkısıyla birlikte 2010 yılında merkezin temelini attık” diye konuştu.

Genom Merkezinin ülkenin en büyük araştırma merkezlerinden biri olduğunu belirten Özkul, “Burası şu an Türkiye’nin biyolojik alanda Tıp, Eczacılık, Veterinerlik, Biyoloji canlıyla uğraşan birimler arasında en büyük araştırma merkezidir ve yapılanmış olarak en gelişmiş merkezdir. Bu merkezin benzerleri Amerika Boston Üniversitesinde var ve büyük oranda da o merkezler referans olarak alınıyor. Merkezin adı kök hücre merkezi içerisinde iki majör departman ama bunun yanında 8 tane daha departman var. Moleküler, mikro biyoloji, trans kemik alanları, bitki ve biyoteknoloji merkezi, görüntüleme alanları, enformatikler gibi birçok bölüm de yine aynı şekilde devam ediyor. Biz bunların hepsine majör bilim adını verdik. Temel hedef şu ki, biyolojik bölümde çalışan her bir öğretim elemanı bilim adamı unvanı önemli değil virüste çalışıyor olabilir, bitkide çalışıyor olabilir, bakteride çalışabilir, insanda çalışabilir” dedi.

Cihaz kullanımında hocalara destek verdiklerini de kaydeden Özkul, “Çalışma yapacak hocalar, materyalini alıp buraya geldiğinde araştırmasını bitirip makalesini yazar ve buradan gitmesini sağlar. O yüzden hocalar sadece deney çalışacak, protein çalışacak değil, her türlü materyali kullanabilecekleri bir alt yapıya sahip bir araştırma merkezi oluşturduk. Proje yazımında çok güzel bir noktaya geldik. Çok güzel bir fikriniz var ama projeniz için nerelere başvurulacağını bilmiyorsunuz. Biz sizin için proje yazmada katkıda bulunabiliriz. Dahası diyoruz ki projenizi aldınız, yapmak istiyorsunuz ama cihazı kullanamıyorsunuz, biz diyoruz ki sizin yanınızda cihazı kullanabiliriz ama siz diyorsunuz ki, ‘meraklıyım cihazı kullanmak istiyorum’ o zaman da eğitimi verdirip kullandırıyoruz ve çalışmanızı bitirdiniz elinizde datanız var. Bu datanın enformatik analizini yapıyoruz. Sizin tezinizde ya da makalenizde kullanabileceğiniz formata dönüştürüyoruz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler