YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin En Büyük Etnografya Müzesi Için Yeniden Adım Atıldı

Isparta'da Türkiye'nin en büyük etnografya müzesinin kurulması için yeniden adım atıldı.

Isparta'da Türkiye'nin en büyük etnografya müzesinin kurulması için yeniden adım atıldı.

Kentte Türkiye'nin en büyük etnografya müzesinin kurulması için yaklaşık 2 yıl önce çalışmalar yapılmış ve ihale aşamasına kadar gelinmişti. Ancak ihalenin çeşitli nedenlerle iptal edilmesi sonucu müzesinin yapımı gerçekleşememişti.

Türkiye'nin en büyük etnografya müzesinin yapılabilmesi için yeniden harekete geçen Isparta Belediyesi, müzede kullanılacak 4.5 metrelik kapı yaptırdı. Kapıda 16 Türk imparatorluğu, Selçuklu sanatı ve Isparta kültürünü yansıtan motifler bulunuyor.

Etnografya müzesinin ihalesinin ise temmuz ayında yapılması planlanıyor.

Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Isparta'nın sahip olduğu zenginliklerin yeterince tanıtılamadığını söyledi.

Kentin öne çıkan değerlerini anlatmak için yurt içi ve dışında tanıtım çalışmalarına devam ettiklerini belirten Günaydın, özellikle Isparta'nın önemli değerlerinden halı ve kilimi ön plana çıkarmak için girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

Günaydın, Isparta'nın tüm değerlerini bir araya getirecekleri etnografya müzesi kurmak istediklerini ifade ederek, "Önceki yıllarda da etnografya müzesi kurulması için çalışmalara başlamış, ancak bazı nedenler dolayısıyla bunu gerçekleştirememiştik. Türkiye'nin Gül Bahçesi olarak bilinen kentimize Türkiye'nin en büyük etnografya müzesini kurmak istiyoruz. Müzenin tasarımını kendim yaptım. Burası, tarihimizi gün ışığına çıkaracak kadar önemli bir etnografya müzesi olacak. Bu, benim en büyük heyecan duyduğum eserim" dedi.

Müzenin girişi için 4.5 metrelik "kültür hazinesi" niteliğinde özel bir kapı hazırlattıklarını anlatan Günaydın, "Kapı, parmakla iteleyerek kolayca açılıp kapatılabilecek. Kapıyı, geçmişimizi geleceğe aktaran bir büyük kültür hazinesi halinde hazırladık. Kapıdaki motiflerle 16 Türk imparatorluğu, Selçuklu sanatını ve Isparta kültürümüzü yansıttık. Türkiye'de eşi benzeri olmayan bir kapı oldu" diye konuştu.

Günaydın, müzenin pencerelerinin her birinin farklı bir yapıya sahip olacağını, hiç çivi kullanılmayacağını vurgulayarak, "Hem müzemizi yapıyoruz hem de kaybolmaya yüz tutan ahşap oymacılık sanatımızı tekrar canlandırıyoruz. Bu çalışma için 3 yılda 22 oymacılık sanat ustası yetiştirdik. İnşallah ustalarımız gelecekte Isparta'da bu sanatı yaşatacaklar" dedi.

Müzede yaklaşık 3 bin 200 el dokuması kilim ve halı ile kaybolmaya yüz tutmuş oymacılık sanatı eserlerinin sergileneceğini anlatan Günaydın, ayrıca müze binasının üzerinde halı, kilim ve gülü temsil edecek 3 objeli 28 metre yüksekliğinde bir gül heykeli bulunacağını kaydetti.

Günaydın, müzenin ihalesinin temmuz ayında gerçekleştirileceğini, ihalenin ardından müzeyi 8 ayda tamamlayacaklarını sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler