HABER

Türkiye’nin en güzel kumsalları

Türkiye’nin en güzel kumsalları

Havalar ısındı, yaz kendini gösterdi. Gözler her yıl dünyanın dört bir yanından tatilcilerin akın ettiği kumsallara çevrildi. İşte Türkiye'nin en gözde kumsalları.


Sunday Times tarafından dünyanın en iyi plajı seçilmiştir. 15 kilometrelik uzunluğuyla Akdeniz’in en uzun plajıdır. Tam bir doğa harikası olan Patara plajı, tarihi eserlerle çevrilidir. Burada deniz oyuncakları ya da gürültülü mekanlar bulamazsınız. Fethiye yakınlarında, tam bir dinlenme ve büyülenme mekanıdır Patara


Turkuaz rengi deniz, cıvıl cıvıl bir plaj ve işte doğanın cömert davrandığı Ölüdeniz... Ulaşım ve konaklama koşulları açısından çok tercih edilir. Ovacık, Hisarönü gibi tatil beldeleriyle çevrilidir. Su kayağı, sörf gibi sporlar yapabilir, Babadağ’dan paragliding yaparak denizin metrelerce üzerinde gezebilirsiniz. Beş yıldızlı tatil köyleri de, öğrencilere açık kamplar da bulabilirsiniz. Skuba da burada çok popülerdir.


Sakin ve mütevazi bir tatil için idealdir. Deniz yoluyla ulaşılan, onlarca kelebek türüyle ünlü bu plaj, kamp tatilinden hoşlananlar için birebir. Gün boyu güneşlenebilir, denize girebilir, hamaklarda, palmiyeler altında dinlenebilirsiniz. Plajın arkasındaki vadide kaya tırmanışı ve trekking yapılabilir. Kelebeklerin yaşadığı şelaleye doğru yapacağınız keyifli bir yürüyüş size doğanın mucizelerini tanıtabilir.


Deniz yoluyla ulaşılan Iztuzu plajı ya da İngilizlerin deyimiyle Turtle Beach, Karetta’ların yuvasıdır. Avrupa’da bu nadide kaplumbağaların yaşadığı son yerlerden biri olan bu plaj, koruma altındadır. Sıcak, kahverengimsi kumsal gerçekten dinlendiricidir. Dalyan’dan tekneyle 20 dakikalık bir yolculukla buraya ulaşabilirsiniz.


Fethiye’nin Çalış Plajı, hem turistik tesisleri, hem de su sporlarıyla ünlü. Ailenizle tatile gidecekseniz, Çalış ideal. 2 kilometrelik plajda güneşin ve yaz mevsiminin tadını çıkarabilirsiniz.


Tusan, Akyar, Otuzbir, Kadınlar Denizi, Aslanburnu, Karaova, Güzelçamlı, Büyük ve küçük Kalamaki, İlyas Ağa, Dipburun, Tavşanburnu... Kuşadası yaklaşık 20 kilometrelik sahil şeridiyle göz kamaştırır. Eskisi kadar popüler bir yer değilse de, hala tutkunları bulunuyor. Kadınlar Denizi Kuşadası’nın en bilinen plajı ve kentin güneyinde yer alıyor. Arkadaki yürüyüş yolunda yemek yiyebilecke, Efes Light’ınızı yudumlayabilecek kafeler bulabilirsiniz. Sahilde şemsiye ve şezlong kiralamanız da mümkün.


Marmaris’in ünlü semti İçmeler, plajıyla kalpleri fethediyor. Fazla uzun sayılmayacak bir kumsal şeridi bulunan İçmeler de tatil olanakları ve çeşitli tesisleriyle tercih nedeni. Marmaris merkezden dolmuşla on dakikada ulaşabilirsiniz. Dalgıçlık, su kayağı gibi sporlarla ilgileniyorsanız, İçmeler sizi hemen çekecektir. Marmaris’in içine göre daha sakin ve tehna bir yerdir.


Alanya’nın tarihi plajının Kleopatra’ya güzellik verdiği söylenir. Alanya yarımadasının batısında kalan Keleopatra Plajı kumlarının güzelliği ve genişliği ile tercih nedenidir. Yaz aylarında burada Türkçe kadar başka dillerin de konuşulduğunu duyabilirsiniz.


Akdeniz’in öteki tatil yörelerine göre daha küçük ve sevimli bir yer olan Side plajı, doğal güzelliği ve sıcaklığıyla tercih nedeni. Tarihi kalıntıların yanı başında, bol bol güneşlenmek ve tertemiz sularda yüzmenin tadını çıkarmak için doğru bir adres.


Datça Yarımadası’nda gizlenmiş olan Ovabükü, komşuları Hayırbükü ve Kızılbük arasında en güzel olanı. Bej rengi çakıllardan oluşan küçük bir kumsala sahip olan Ovabükü’nün plajının arkasında küçük restoranlar ve pansiyonlar bulunuyor. Kumsalın etrafındaki doğa örtüsü, mersin ve keçiboynuzu ağaçlarıyla karışmış çam ormanlarıyla örtülü. Ovabükü’nü mükemmel bir yer yapan sadece kumsalın kendisi değil, orda bulacağınız her şey; Barış, doğallık ve gerçek bir huzura kaçış duygusu.


Turunç ve Kumlubük tatil beldeleri arasında gizlenmiş olan Amos, Bozburun yarımadasında bulunuyor. Denize uzanan iki kara parçasının arasında gizlenmiş olan Amos’ta, kumsalın doğal yapısı biraz pürüzlü. Ancak körfezin ucunda, Marmaris’in gözalıcı ve ışıklarına karşı duran el değmemiş güzelliği yatıyor. Amos bir zamanlar Roma imparatorluğu’nun kentlerinden biriydi. O dönemden kalan kalıntıların arasında, nefes kesici manzaraya sahip bir amfi tiyatro da bulunuyor. Ayrıca, kumsalda taze balık ve meze sunan mükemmel bir restoran var.


Gemiler’in gereğinden kalabalık Ölüdeniz’in hemen yanında olduğuna inanmak oldukça güç. Çok tenha olan Gemiler’e gitmek için Hisarönü’nden kalkan otobüs veya buğday tarlalarının arasından geçerek Fethiye’nin en uç noktasına yol almak gerekiyor. Çam ve zeytin ağaçlarıyla çevrilmiş olan kumsal, Aziz Nicholas Adası’na bakıyor. Ayrıca, taze meze ve soğuk bira servisi yapan restoranlar da mevcut.


Ağaçlarda konaklama imkanı sunmasıyla ünlü olan Olympos kumsalı, çantasını sırtına atıp gezmekten hoşlananlar için ideal yerlerden biri. Olympos’un komşusu Çıralı da aynı gelişimi göstermeyi başardı. Üç kilometrelik kumsal, yumurtalarını gömmek için burayı tercih eden deniz kaplumbağaları için koruma altında tutuluyor. İki dev dağ tarafından iki cephesi örtülen Çıralı’nın doğası büyüleyici güzelliğe sahip. Kumsalın arkasında bulunan köy ise mütevazi restoranlar ve pansiyonlara ev sahipliği yapıyor.


Kalkan ve Kaş arasındaki nefes kesen yol üzerindeki bir geçit, pırıl pırıl kumlarıyla Kaputaşa’a açılıyor. Yoldan kumsala inen çok sayıda basamak kumsalda hiç bir tesis olmadığına işaret ediyor. Bu yüzden bir müddet burada kalmayı planlıyorsanız yanınıza su ve güneşten korunmak için şemsiye alırsanız iyi olur. Yerel halk arasında ünlü olan kumsal, Türkiye’nin erişimi daha kolay kumsallarına kıyasla çok farklı bir his veriyor. Kalkan ve Kaş arasında gidip gelen dolmuşların yanı sıra Patara’da konaklayabilirsiniz. Eğer rüzgarlı bir günde kumsala yolunuz düşerse, muhteşem dalgaları izleyebilirsiniz.


Ölüdeniz’in neonlarla aydınlatılmış görüntüsü aklınızı karıştırmasın. Hisarönü Körfezi Datça Yarımadası’nda dışarıya bakan iki küçük kumsaldan oluşuyor. Kumsalın arkasında Türkiye’nin 20 yıl öncesini anımsatan turistik tesisler bulunuyor. Bir grup restoran ve sessiz yol şeridi boyunca uzanan noktalara benzeyen pansiyonlar. Sürekli rüzgarın estiği kumsallar rüzgar sörfü yapmak isteyenler için cazip bir yer. Eğer manzara değişikliği isterseniz, Selimiye ve Orhaniye kumsalları sadece bir dolmuş ötede.


Bodrum yolu üzerinde bulunan Ortakent, birçok kişi için bir sır değil. Ortakent’in büyüleyici plajının arkasında bostanlar ve sessizliği huzur veren bir köy bulunuyor. Çok küçük çocukları olmayan aileler için harika bir tatil seçeneği olan Ortakent, çeşitli su sporları etkinlikleri sunuyor. Renkli koy ve körfezler ile dolu olan Bodrum, teknenizi kiralayarak size kendinize özel koyunuzu keşfetme fırsatı da sunuyor.


Yerel halkın kamp kurmak, barbekü yapmak, kamp ateşi eşliğinde gün batımını seyretmek için hücum ettiği Günlüklü’den hafta sonları kaçının. Hafta içi ise; Fethiye’den Göcek’e giden uzun yolun sonunda gizlenmiş çam ve sığla ormanları ile çevrili Günlüklü’yü tercih edebilirsiniz. Huzura kaçış için harika bir tercih olan Günlüklü’de gece dışarı çıkmak ya da alışveriş yapmak isterseniz, bir minibüs ötedeki Fethiye’ye gidebilirsiniz.


Eger Faralya’da kalıyorsanız ancak Kelebekler Vadisi’ne yürümek veya tekneyle gitmek size zor geliyorsa, üç tarafı çam ormanlarıyla çevrili sessiz Kabak kumsalını tercih edebilrisiniz. Kumsalın arkasında tenha birkaç kamp alanı dışında bir şey bulunmuyor. Kısaca, eğer ilkel bir kumsal tecrübesi yaşamak isterseniz Kabak en iyi yerlerden biri. Ölüdeniz’in ışıklarını körfezin karşısından izleyebilir, sadece 15 dakikalık bir yolculukla medeniyete ulaşabilirsiniz.

En Çok Aranan Haberler