1905 yılında 2. Abdülhamid Han tarafından yaptırıldı. Ön cephe giriş kapısı İstanbul'da yaptırılıp, dokuz manda arabası ile taşınarak getirilmiş. İdadiler, Osmanlı'nın eğitim sisteminde, orta tahsil veren mektep olarak, Sultanilere ve meslek okullarına öğrenci yetiştirmek amacıyla kuruluyordu.
1914’te, yetim ve öksüz kalan çocukları korumak amacıyla açılan yurtlardır.
1864 yılında Paris´ten getirilen şehircilik uzmanı Kont Alleon´un İstanbul´daki görevine başlamasından sonra, Taş Okulun bulunduğu yerdeki arsayı satın alarak büyük bir köşk inşa ettirmeye başlamıştır. Kont Alleon´un Fransa´dan getirttiği Marsilya kiremit ve tuğlalarıyla inşa edilmiştir.1865 yılında başlayan inşaat 1874 yılında bitirilmiş,Kont Alleon bu binada 1894 yılına kadar yani İstanbul´da meydana gelen Büyük depreme kadar oturmuştur. Kont Alleon´un terk ettiği bina 1898 yılında Preveze Mutasarrıfı Ali Rıza Paşa tarafından satın alınmış onun vefatından sonra da oğlu Alaaddin Bey´e miras kalan bina 1900 yılında Maarif Nezareti tarafından 4200 altın Liraya satın alınarak okula dönüştürülmüş va günümüze kadar Taş Okul adıyla çeşitli derecelerde eğitim hizmeti vermiştir.
Taş Mektep 1909 yılında yapılmış bir binadır. Kıbrıs Eski Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios’un bu okulda eğitim aldığı ifade edilir.
Okulun 1928 yılında temeli atıldı. 1932 günü eğitim öğretim faaliyetlerine başladı. Yapıldığında Kastamonu’nun en görkemli binalarındandı.
* Yozgat
1872 yılında "Dersaadet İdadi-i Mülkiye-i Şâhâne" adıyla öğretime başladı. İstanbul'un Türkçe eğitim veren ilk mülkiye idadisi olarak eğitim ve öğretime devam etti.
.İnşaatı 1893 yılında Alexandre Vallaury'nin projesi ile başlamış ve 1902 yılına kadar devam etmiştir. 1903 - 1933 yılları arasında Tıp okulu olarak hizmet vermiştir. Atatürk'ün emriyle 26 Eylül 1934'de Haydarpaşa Erkek Lisesi olarak eğitim vermeye başlamıştır.
Okul binası Padişah 3.Murad'in annesi Nurbanu Atik Valide Sultan tarafından 1576 yılında dinlenme evi olarak Valideiatik Camii'nin inşası sırasında yapılmıştır. bilahare bu bina yıkılmış, 1861 yılında Sultan Abdulaziz tarafından yeniden yapılmış ve askeri bina olarak kullanılmıştır.
Konya İli merkezindedir. 1429 yılında yaptırılmıştır.kesme taşlardan kare plan üzerine inşa edilmiştir. Yapının üzeri kubbe ile kapatılmıştır.
Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.
Konya İdadisi olarak 1889 yılında açılmıştır.
Patrik Gennadios ile Fatih Sultan arasında yapılan anlaşma gereği 1454´te Fener sınırları içinde bir okul kuruldu. Yüzyıllar içinde adı, "Patrikhane Akademisi" ya da "Rum Mekteb-i Kebiri" olarak anılan bu eğitim kurumuna Osmanlı geniş olanaklar sağladı.
1844 yılında din adamı yetiştirmek için faaliyete geçen okul, 1923 yılına kadar Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu adını taşır.
II. Mehmed İstanbul’u aldığı zaman Kuleli’nin şimdi bulunduğu yerde bir koru, içerisinde de bir manastır ile bir kule bulunuyordu. 1512-1520 yılları arasında Yavuz Sultan Selim devrinde manastır yeniçerilere kışla olarak verilmiştir.
Bina 1898-1899 yıllarında bir Fransız şirketi tarafından otel olarak inşa edilmiştir. Binanın mimarı, dönemin ünlü mimarlarından Alexandre Vallaury'dir. Günümüzde boş olan yapı, Rum Ortodoks Patrikhanesi'nin kontrolü altındadır.