Uludağ Üniversitesi (UÜ), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Parlak, kamu yönetimi sözlüğü yetersizliğinden yola çıkarak, Türkiye’nin en zengin ‘Kamu Yönetimi Sözlüğü’nü kaleme aldı.
Prof. Dr. Bekir Parlak, konuyla ilgili açıklamasında, kamu yönetiminin toplum hayatını tümüyle kuşatan bir devlet organı olarak çok sayıda kurum, kuruluş ve onların faaliyet ve etkilerinden oluştuğunu anlattı. Prof. Parlak, yasama ve yargı dışındaki devlet birimlerinin kamu yönetimi içinde olduğunu anlattı. İnsanın, doğumundan ölümüne kadar her gün ve saat kamu yönetimiyle bir ilişki ve etkileşiminin bulunduğunu ifade eden Parlak, kamu yönetiminin, aynı zamanda bir meslek olduğunu söyledi.
Yazdığı 912 sayfalık Kamu Yönetimi Sözlüğü’nün, kamu yönetimi adına bir olgu ve terimi kendisine konu aldığını belirten Parlak, “Kamu yönetimi alanında sözlük çalışmaları henüz yeterli düzeye ulaşamadı. Yabancı literatür görece daha iyi bir konumda olsa da aslında dış kaynaklarda bile bu alanda çok yetkin ve yeterli sayıda kaynak bulabilmek olanaklı değil. Türkiye’deki kamu yönetimi sözlüğü çalışmaları için de aynı durum hakim.” dedi.
Kamu yönetimi sözlüğünü hazırlarken bir akademik çalışma yaptığını anlatan Parlak, bu alandaki çalışmaların az olmasının da bu zorluktan kaynaklandığını söyledi.
Buna karşın, bu tür çalışmalara olan gereksinimin günümüzde giderek arttığını ifade eden Bekir Parlak, kamu yönetiminin artık hemen bütün bireylerin ilgi alanına girdiğini söyledi. Prof. Parlak, "KPSS sınavları, devlet kadrolarına olan ilginin artması, bilinç ve bilgi düzeyinin artmasıyla kamu yönetiminin ve yöneticilerinin daha fazla izlenip eleştirilmesi, daha etkin, hızlı ve rafine kamu hizmetleri beklentisinin yaygınlaşması, kamu yönetimi reformları, siyasi iktidarların hükümet programlarında ve söylemlerinde bu konunun daha çok yer tutması gibi pek çok nedenden ötürü kamu yönetimi daha popüler hale geldi.” şeklinde anlattı.
Hazırladığı kitapta, özelllikle güncel ve günlük yaşamda her an karşılaşılan kavram ve terimler ile kurum ve kurallara özellikle yer verdiğini anlatan Parlak, ayrıca siyaset ve sosyal bilimler, yönetim bilimleri, hukuk bilimleri ile kentleşme ve çevre sorunları bilim dallarını da kapsadığını söyledi. Ansiklopedik bir tarz ve kapsamda hazırladığı sözlükte, hemen her kavram ve terimin yanında İngilizce karşılığı da verilerek dizayn edildiğini anlatan Prof. Parlak, “Bu alanda bazı çok önemli ve güncel kavram ve terimlere (örneğin; belediye, yönetişim, demokrasi, yerel yönetim, devlet vb. gibi) daha geniş yer ayrıldı. Ele alınan kavram ve terimleri sığ bir anlatımla vermek yerine, optimal bir hacimde yeterince bilgilendirecek bir metin bütünlüğünde açıklamaya tercih ettik. Ayrıca, kamu ekonomisi, kamu maliyesi, uluslararası ilişkiler, politik felsefe, politik sosyoloji ve politik psikoloji gibi kamu yönetimiyle doğrudan ve dolaylı ilgili kavram ve terimler de yer almakta.” şeklinde içerik hakkında bilgi verdi.
Parlak, kamu yönetimi sözlüğünün, başta kamu yönetimi, siyaset bilimi, hukuk, ve çalışma ekonomisi gibi alanlarda eğitim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenciler olmak üzere tarih, felsefe, sosyoloji ve coğrafya öğrencileri için de önemli bir kaynak olacağını anlattı. Prof. Dr. Bekir Parlak, sözlüken, her düzeyde meslek ve kişinin yararlanabileceğini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz