İZMİR (A.A) - Tolga Albay - İzmir'de yoğun nüfusun bulunduğu merkezleri yüksek çözünürlükteki kameralarla izleyerek fiber optik altyapıyla kayıt altına alan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (MOBESE) sayesinde suç oranlarında azalma görüldüğü bildirildi.
İzmir'in güvenlik sistemini baştan sona değiştiren İzmir Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'nin Bornova'daki merkez binası, kapılarını AA ekibine açtı.
İzmir Emniyet Müdürlüğü Muhabere ve Bilgi İşlemden Sorumlu Müdür Yardımcısı Ramazan Özdamar, "Türkiye'nin en modern MOBESE sistemi olan tesisin" resmi olarak 25 Mayıs'tan itibaren faaliyet gösterdiğini söyledi.
Özdamar, kent genelinde kurulan fiber optik ağlar, kamera sistemleri, 20 ana sunucu, 400 terabaytlık kayıt ünitesi ve dev ekrandan sağlanan yönetim modülü ile birlikte toplam 22 milyon 400 bin liraya malolan sistemle kent genelinde 58 noktada 294 kameranın kayıt aldığını belirtti.
Özdamar, sistemin Türkiye'deki diğer MOBESE sistemlerinden "teknoloji olarak daha üstün olduğunu" belirtti.
Yüksek çözünürlükteki görüntülerin fiber optik ağlar üzerinden hızla merkeze iletildiğini anlatan Özdamar, sistemin kendi altyapısını kullanması nedeniyle telekomünikasyon şirketlerine veri aktarım bedeli ödemediğini bildirdi.
Bu yolla devletin yılda 6 milyon lira tasarruf sağladığını kaydeden Özdamar, veri aktarım ücreti engeli olmaması nedeniyle sisteme istenilen miktarda kameranın bağlanmasının mümkün hale geldiğini ifade etti.
Üç fazda tamamlanacak merkezde ikinci fazın kurulumunun devam ettiğini anlatan Özdamar, 6 milyon liralık ek ödeneğin sağlanması halinde yıl sonunda ikinci fazın tamamlanacağını kaydetti.
Özdamar, sistemin birkaç hafta önce kurulduğunu belirterek, yeni olmasına rağmen kameraların kayıt aldığı merkezlerde suç oranlarında önemli azalma olduğunu vurguladı. Özdamar, aydınlatılan olay sayısında da kayda değer artış olduğunu söyledi.
Merkezde oluşturulan 155 ihbar hattına günde yaklaşık 4 bin ihbarın geldiğini belirten Ramazan Özdamar, asılsız olanları çıkarıldığında yaklaşık 2 bine yakın ihbarla ilgili işlem yapıldığını kaydetti.
Özdamar, ikinci faz tamamlandığında günlük 10 bin çağrıya anında yanıt verilebilir duruma gelineceğini ifade ederek, şöyle konuştu:
"Örneğin hırsızlık ihbarı geldiğinde sokaktaki ekiplerin olay yerine sevki yapılırken olay yerine ait görüntüler de merkezden izleniyor. Görüntülerdeki veriler anında değerlendirilerek ekipler buna göre yönlendiriliyor. Zanlılarla ilgili eşkal varsa buna uygun şahıslar takip ediliyor. Suç oranlarında hem asayiş hem trafik yönünden ciddi faydalar gördük. Henüz istatistiki bilgi vermek için erken. Bir kaç ay sonra bu rakamları paylaşacağız. Türkiye'nin en modern kent güvenlik sistemini kurduk. Bu sistem vatandaşa da güven getirdi. Çok olumlu tepkiler alıyoruz. Kameraların suçlunun yakalanmasının yanında suçun önlenmesi anlamında da psikolojik yönden etkileri oldu. Vatandaş memnuniyeti bizi çok sevindiriyor. Bu sistem gelecekte çok daha büyük faydalar getirecek ve örnek olacak."
-Polislere tabet bilgisayar verilecek-
Ramazan Özdamar, polis ekiplerine de tablet bilgisayarlar verileceğini bildirdi. İhbar geldiğinde müdahale edecek ekibin olay yerine gitmeden görüntüleri inceleyebileceğini, araç takiplerinde de tabletlerden yararlanılacağını kaydeden Özdamar, sisteme su altı, helikopter, bomba imha ekibi kameralarının da bağlanabildiğini söyledi.
Özdamar, verilerin kendi kurdukları sistem üzerinden aktarılması nedeniyle sınırsız sayıda kamerayı sisteme bağlama imkanına sahip olduklarını kaydetti. Özdamar, İzmir'de kamu ve özel girişimlere ait binalarda bulunan tüm güvenlik kameralarının sisteme bağlanabileceğini ifade etti.
Kemeraltı Çarşısı ve Konak Sevgi Yolu gibi alanların sisteme bağlanması noktasında girişimlerin sürdüğünü anlatan Özdamar, isteyen kurumların güvenlik kameralarını fiber optik ağa bağlayacak yatırımları yaparak Kent Güvenlik Yönetim Sistemi'ne dahil olabileceğini aktardı.
Sistemle kameralardan gelen görüntülerin öncelikli olarak kaydedildiğini, toplumsal olaylar ve yüksek güvenlik gerektiren durumlar dışında sürekli izleme yapılmadığını bildiren Özdamar, "Tüm görüntülerin karşısına memuru oturup izletme mantığı doğru değil. Bu mantık terk edildi. Kameralarımız görüntüleri kaydediyor. Toplumsal olaylar, trafik yoğunluğu gibi durumları anlık takip edebiliyoruz ancak yüzlerce kameranın her an takibi mümkün değil" diye konuştu.
-Üçüncü fazda yüz tanıma da gelecek-
Emniyet Müdür Yardımcısı Özdamar, sistemin üçüncü fazında ise yüz tanıma sistemi ve alarm sistemlerinin de kurulacağını kaydetti.
Bu sistemle aranan şahısların kamera görüntülerinden tespiti ve izlenmesinin mümkün hale geleceğini bildiren Özdamar, güvenlik açısından önemli noktalarda ses, görüntü ve yoğunluk durumuna göre otomatik alarm veren yazılımların da sisteme adapte edileceğini sözlerine ekledi.
Kent Güvenlik Yönetim Sistemi ekibinin başında bulunan İzmir Emniyet Müdürlüğü Muhabere Şube Müdürü Ayhan Gökdeniz ise yaklaşık bir aydır bu uygulamanın faaliyette olduğunu ifade ederek, sistemin kentte çok sayıda olayın aydınlatılmasına imkan tanıdığına dikkati çekti.
17 Mayıs'ta Saat Kulesi'nin bazı parçalarının çalınması olayının MOBESE görüntülerinden elde edilen bilgilerle aydınlatıldığını ifade eden Gökdeniz, "Yargıya intikal eden olaylarla ilgili mahkemelerden bize görüntü talebi geliyor. Mahkemelere günlük ortalama 10 görüntü gönderiyoruz. Zaman içinde bu sayının artacağını düşünüyoruz" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz