ANKARA (İHA) - Beypazarı'nda Eti Holding ve Park Grubu'nun ortaklığıyla kurulan Soda Külü Üretim Tesisi törenle hizmete açıldı. Törende konuşan Devlet Bakanı Zeki Sezer, enerjinin yerli kaynaklardan elde edilmesinin Türkiye'nin hedefi olması gerektiğini vurgulayarak, hizmete giren tesisin yılda 200 milyon dolar gelir getireceğini söyledi.
Tesisin açılış törenine, Devlet Bakanı Zeki Sezer, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, CHP Ankara Milletvekili adayı Bayram Meral, Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte çok sayıda davetli katıldı. Törende bir konuşma yapan Devlet Bakanı Zeki Sezer, kalkınmada madenlerin katkısının bilinen bir gerçek olduğunu belirterek, ancak önemli olanın kaynakların doğru değerlendirilmesi olduğunu söyledi. Enerjinin yerli kaynaklardan elde edilmesinin Türkiye'nin hedefi olması gerektiğini işaret eden Sezer, Türkiye'de 300 yıllık rezervi bulunan kömür madenleri bulunduğunu ve bunun önemli bir enerji kaynağı olduğunu söyledi. Bakan Sezer, 57. Hükümet'in madenciliğin önemini kavradığını belirterek, bu amaçla çok kapsamlı bir yasa tasarısı hazırladığını, ancak bu tasarının erken genel seçim kararı nedeniyle yasalaşamadığını söyledi. Beypazarı ilçesi içerisinde bulunan Trona yataklarının Türkiye'nin önemli maden kaynağı olduğunu belirterek Sezer, bu kaynağın ABD ve Kenya 'dan sonra dünyada üçüncü büyük Trona cevherine sahip olduğunu söyledi.
Trona'nın tek başına bir anlam ifade etmediğin belirten Bakan sezer, bu madenin soda külüne çevrilerek kimyasal sanayi ve cam sanayiinde kullanıldığını söyledi. Soda külü üretim tesislerinin 300 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu belirten Sezer, tesisin yılda bir milyon ton soda üreteceğini söyledi. Sezer, tesisin yılda 200 milyon dolar gelir elde edeceğini ifade ederek, 500 kişiye istihdam sağlayacağını belirtti. Bakan'ın konuşması sırasında Beypazarlı vatandaşlar,'Bakan bizi de gör' sloganı atınca Sezer,"Bu tesis de Beypazarlılar dan başka kimse çalışmayacak , bundan kimse şüphe etmesin"dedi.
ATO Başkanı Sinan Aygün ise özel sektörün bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek yıllardır hapsedilmiş bir madenin gün ışığına çıkarıldığını söyledi. Tesisin en büyük iştirakçisi olan Park Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner'in tesiste Beypazarlı dan başka kimseyi çalıştırmayı düşündüğünü ifade eden Aygün, Trona'nın tıpkı Bor gibi yerin altında durduğu sürece kimseye faydası almayacağını ifade etti. Akgün sözlerine şöyle devam etti: "Fransızı, İngilizi nasıl görüyorsanız bizi de öyle görün de Bor'u bize verin. Dünyaya biz satalım müteşebbisin önü açılsın bunu Türk sanayicisi yapsın".
Aygün, Türkiye'nin yer altı zenginlikleri bakımından önemli bir ülke olduğunu hatırlatarak, Türkiye'de çok zengin kömür yataklarının da bulunduğunun altını çizdi. Ancak bu kömürün işlenmemesinin nedeniyle atıl durumda olduğunu belirten Aygün, Türkiye'nin bu zenginliği elinde olduğu halde elektrik ithal ettiğini ifade etti. Aygün, "Bırakın artık Rusa para kazındırmayı, yerin altından çıkarın artık kömürü. Gelecek yeni hükümetin bu doğal gaz anlaşmalarını tekrar gözden geçirmesini diliyorum" dedi. Park Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Ciner ise Türkiye'de sistem ve bürokrasinin madenlerin uzun süre yeri altında kalmasına neden olduğunu dile getirerek yeni bir madencilik kanunu çıkartılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından Bakan Sezer, ATO Başkanı Aygün ve Park Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ciner birlikte tesisin açılışını yaptılar.