Aile içi şiddetin önlenmesi için Türkiye'de ilk kez Bursa'da kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'nin açılışını (ŞÖNİM) yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şiddete maruz kalanın cinsiyetinin önemli olmadığını, bakanlık olarak, "Ben şiddet görüyorum, beni koruyun" diyen herkesi korumak durumunda olduklarını belirterek, "Bursa genelinde 25 erkek şiddete maruz kaldıklarını söyleyerek müracaatta bulunmuş" dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye'de ilk kez aile içi şiddetin önlenmesi için Bursa'da kurulan Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi'nin açılışını (ŞÖNİM) yaptı. Yahşibey Mahallesi'ndeki merkezi basına tanıtıp şiddet butonu hakkında bilgi veren Şahin, şiddete maruz kalan ferdin cinsiyetinin hiç önemli olmadığını söyledi. Bakanlık olarak, 'Beni koruyun' diyen herkesi korumak durumunda olduklarını kaydeden Şahin, koordinasyon sağlanırsa şiddet gören kadın, erkek ve çocuklar üzerinde bir veri elde edebileceklerini ifade ederek, "Bursa genelinde 25 erkek, 'Ben de şiddete maruz kalıyorum' diye müracaatta bulunmuş. Biz aile ferdi diyoruz. Eğer şiddet gören bir erkek de varsa o da gelip buradan hizmet alacak. İçeride hem kadın hem de erkek için birer birim var. İhtiyacı olan bütün hizmetlerin hukuki, psikolojik, ekonomik desteğin verildiği bütün altyapı hazır. İnşallah bu sistem kendi içinde senkronize olmayı hızlı bir şekilde başarırsa dünyada çok önemli bir modeli hayata geçirmiş olacağız. Çok büyük bir emek sarf ettik. Arkadaşlarımız bu konudaki tüm uluslararası verileri toplayıp başarılı bütün ülkeleri inceledi. Oradan aldığımız tecrübeyle kendi yerli modelimizi kurduk" diye konuştu.
Kendileri için heyecan verici bir günü yaşadıklarını anlatan Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:
"İçeride, gece yarısı ayağında terliğiyle, çocuğuyla kapıda kalmış, şiddete maruz kalmış bir kadının ihtiyacı olan her şeyin izlendiği, takip edilip desteklendiği bir sistem var. Tek kapı sistemi 7 gün 24 saat çalışan bir sistem. Buradan Adalet Bakanlığı UYAP bağlantısı yapılıyor. Sağlık Bakanlığı ile acile giden bir kadının bağlantısı kuruluyor. Baro burada. Çalışma Bakanlığı meslek edindirme kurslarını burada açabiliyor. Kadın çocuğuyla birlikte geliyorsa çocuklar için kreş var. Yani aklınıza gelen tüm desteklerin sağlandığı bir merkez burası. Hep ihtiyacımız olan şey şuydu: Bakanlık olarak ilgili paydaşlarımızla sistemi koordine etmek, takım haline dönüştürmek, bunun teknolojik altyapısını kurmak, yani bağlantılar, istatistiki verileri aynı çatı altında aynı kurumsal yapıda oluşturmak ve ilgili bütün bakanlıkların ilgili birim elamanlarını tek çatı altında birleştirmek. Bugün bunu başardık. Bizim için heyecan verici bir gün. Bizim hep söylediğimiz bir şey vardı. Bu uzun soluklu bir mücadeledir. Akşamdan sabaha bu iş düzelmeyecek ama her geçen gün yeni merkezlerle yeni kademe ve sistemlerle şiddetle mücadelede sıfır toleransın bugün altyapısını oluşturuyoruz. Ben çok kısa sürede bir araya gelen Bursa ekibine teşekkür ediyorum. Bu ekip çok kısa sürede bir araya geldi. Baro, üniversite içişleri, sağlık çalışma ve sosyal güvenlik, milli eğitim bakanlıkları burada. Yani hükümetin yarısının temsilcileri burada."
Şiddetle mücadelenin kamunun ve insanların zihni dönüşümüyle alakalı bir mücadele olduğunu söyleyen Şahin, "Kadının insan hakkının güçlendirilmesi mücadelesidir. Bir insan hakkıyla beraber, burada şiddetle mücadele bir halk sağlığı mücadelesidir. Bir iç güvenlik mücadelesidir. Bunların hepsine topyekun baktığımızda bu uygulamada yasanın hayata geçmesinde en önemli mekanizmamız, buton ve bugünkü mekanizmayı güçlendirdiğimiz zaman inşallah çok daha az vakanın yaşandığı, vakalarda da sonucun takip edildiği, izlendiği bir sistemi hayata geçirmiş olacağız" diye konuştu.
Şahin, Adalet Bakanlığının aile içi şiddetle ilgili yetkili savcıları görevlendirdiğini kaydederek, "Adliyelerde işi kolaylaştıracak ihtisaslaşmış sistemler oluşturulmaya başlandı. İstanbul örneği burada da başarılı bir şekilde devam ediyor. Çok daha hızlı müdahale ediliyor. Çok daha hızlı sonuç alınıyor. Benim için sevindirici olan bir nokta göreve başladığımızda bu kurumsal duyarlılık çok daha zayıftı. Ama gördüğünüz gibi hem kurumlar kendi altyapısını güçlendiriyor hem insan kaynağımızı bu konuda eğitiyoruz. Toplumsal hassasiyetimizi artırıyoruz. İnşallah butonsuz bir hayat istiyoruz. Sevgiyle, huzurla, barışla kadının güçlendirdiği, statüsünün yükseldiği, ailenin huzuru ve mutlu olduğu bir hayat istiyoruz. Bu mücadele de onun mücadelesidir" dedi.
Şiddet butonuna basıldığında devreye girecek olan 155 sisteminin şu an Türkiye'nin en güçlü ve teknolojik ağı olduğunu ve kurumsal altyapıya çok güvendiklerini belirten Şahin, dağıtılacak ilk 50 şiddet butonunun önceliğini mahkemelerin değerlendireceğini ifade etti.
Bu arada Bakan Şahin'in ŞÖNİM bahçesinde ayağını incitmesi üzerine kalan programları iptal edildi. Bir süre ŞÖNİM’de dinlenen Bakan Şahin’in ardından Ankara’ya hareket etmesi bekleniyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz