YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye’nin İlk Ticari Amaçlı Havyarı Adana’da Üretildi

Royal Hayvancılık, Adana’daki tesislerinde yetiştirdiği Mersin balıklarından Türkiye’nin ilk ticari amaçlı ‘havyar’ üretimine başladı. İlk...

Royal Hayvancılık, Adana’daki tesislerinde yetiştirdiği Mersin balıklarından Türkiye’nin ilk ticari amaçlı ‘havyar’ üretimine başladı. İlk olarak 600 kilo civarında havyar üretimi yapan şirket, 2017 yılında 45 ton üretimle bir dünya markası oluşturmayı hedefliyor.

Royal Hayvancılık, 2006 yılında proje çizimlerine başlayıp, 2008 yılında faaliyete geçirdiği Adana'nın İmamoğlu ilçesindeki tesislerinde, ithal ettiği yumurtalardan Mersin balığı yetiştirmeye başladı. Mersin balığından havyar üreterek Türkiye’de bir ilk olmak isteyen şirket, uzun yıllar boyunca yaptıkları ön araştırmalar ve fizibilite çalışmalarının ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ‘Mersin Balığı Havyar İşleme Tesisi’ olarak onayını alarak, tesislerinde Türkiye’nin ilk ticari amaçlı havyarını üretti.

Royal Hayvancılık’ın bünyesinde bulunduğu Tosmur Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Tosmur, dünya ile entegre olan bir Türkiye’de artık havyarın üretilmesi gerektiğini düşünüp, 2006 yılında çalışmalara başladıklarını anlattı. İlk olarak yumurta ithal edip, tesislerde Mersin balığı yetiştirdiklerini belirten Tosmur, “Tamamen 0 kazançla geçirdiğimiz 8 yılın ardından, ‘Golden Black’ markası ile Türkiye’de ilk defa Mersin balığı havyarını üretmeye başladık. Ürettiğimiz ilk ürünü geçtiğimiz günlerde Brüksel’de düzenlenen Su Ürünleri Fuarı’nda tanıttık ve tadına da ilk Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan baktı. Orada gördük ki havyar üreten diğer şirketlerden, eksiğimiz yok artılarımız bile var” dedi.

MERSİN BALIĞI FARKI

Nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için en iyi havyarın Mersin balığından yapıldığını ve bu balığın değerli olduğuna dikkat çeken Tosmur, “Biz bir tek havyar üretmedik, en önemlisi biz ürettiğimiz havyardan erkeklerin spermini alıp dölleme yapıp ilk defa burada yavru ürettik. Bu çok önemli çünkü siyah havyar, sadece Mersin balığından elde ediliyor. Diğer havyarların kayda değer besin değeri ya da insana katabildiği her hangi bir faydası yok. Fakat Mersin balığı havyarı, onlarca faydasının yanı sıra erkeklerdeki sperm sayısını arttırma, kadınlarda da cilt gençleştirmesini sağlama gibi önemli faydaları var” diye konuştu.

“KİLOSU 3 BİN EURO”

Tosmur, eskiden sadece padişahların ve kralların yiyebildiği havyarın, artık bir Türk tarafından üretildiği için mutlu olduğunu ifade etti. Şuanda Paris ve Milano’da fizibilite çalışmalarının devam ettiğini, Türkiye’de 2, yurtdışında da 2 satış mağazasıyla ticaretine başlayacaklarını kaydeden Tosmur, havyarın kilosunun 2 bin 500 ila 3 bin euro arasında değiştiğini söyledi.

Tesislerde 75 bin yavru, 130 bin civarında da yetişkin Mersin balığının olduğunu kaydeden Tosmur, bu dönemde 600 kilo civarında bir havyar üretiminin olduğunu, gelecek yıl bu rakamı 5 tona çıkarıp, 2017 yılında da 45 ton havyar üretimini hedeflediklerini anlattı.

İlk üretimin yapıldığı tesisleri basın mensuplarıyla birlikte gezen ve üretim aşamasını inceleyen Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Adana’nın bu tür farklı üretimlerle ön plana çıkmasının kendilerini mutlu ettiğini kaydetti.

Üretimi de tüketimi de pahalı olan havyar, Türkiye’de son yıllarda otel ve restoranların menülerindeki yerini arttırdı. Tesislerde, yetiştirilen Mersin balıklarından dişi olanlardan havyar üretilirken, erkek olanlar ise satılmak üzere pazarlarda yerini alıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler