HABER

'Türkiye'nin kilit ülke olduğu görüldü'

BERLİN (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murad Başesgioğlu, Türkiye'nin sıradan bir ülke olmadığını söyledi. Berlin'de düzenlenen Avrupa Akdeniz Toplantısı'nda (EUROMED) bir konuşma yapan Başesgioğlu, Türkiye'nin kilit bir ülke olduğunu kaydetti.

Başesgioğlu, "EUROMED ilk defa çalışma bakanlarının katıldığı bir toplantı. İstihdam burada önemli bir yer alıyor. Türkiye'nin bu proje içinde özgün bir yeri var. Biz Akdeniz'de kıyısı olan bir ülkeyiz ve Güney Akdeniz'de bulunan ülkelerin çoğuyla kültürel ve ekonomik bağlarımız var. Bu bir dinamik. Türkiye Gümrük Birliği Anlaşması yapmış ve AB gümrük birliği sürecinde ilerleyen bir ülke. Her iki tarafın dilini de bilen kilit bir ülkeyiz" dedi.

Öte yandan Türk-Alman Merkezi'nin toplantısında da söz alan Başesgioğlu, Türkiye AB ilişkilerini ele aldı. Başesgioğlu, "AB büyük projesine katkı vermek için çaba gösterdik ve göstermeye devam edeceğiz. Türkiye'nin bu süreçte yanında olan ve Türkiye'yi cani gönülden destekleyen dostalarımızında hakkını vermemiz lazım. Bizi cani gönülden isteyenler var. Çeşitli sebeplerden dolayı Türkiye'nin girmesini istemeyen veyahutta tam üyeliğinin gecikmesini isteyenler var. Bunları ayrı ayrı kefelerde tartmamız lazım. Bu yolun çok uzun bir yol olduğunu biz baştan beri biliyorduk. Başka ülkelerin deneyimlerinden de biliyorduk. Zaman zaman inişler olacak. Çıkışlar olacak. Bu yolda yürüyeceğiz. Çifte standardın uyğulandığı TürkiyeYe başka ülkelere önğürülmeyen prosedürlerin Türkiye'nin karşısına çıkarıldığını biliyoruz. Bu son sekiz başlıktaki görüşmelerin durdurulmasının tamamen gölgesi altında kaldığını da biliyoruz. Kıbrıs konusunun uzaktan yakından bununla ilğisi yok. Ama başka konularında yok. Ama maalesef hepsi bunların içine giriyor. Kopenhag kriterlerinin dışında yeni kriterler geliyor. Gün gelecek bunlar bütün çıplaklığıyla ortaya çıkacak. Ve biz değerli dostlar, değerli katılımcılar biz bu konudaki görüş ve pozisyonlarımızı devam ettireceğiz. Ama Türkiye sadece bundan ibaret değil. Biz kendi evimizdeki işlerizi halletmeye, biz bitey olarak vatandaşlarımızı AB'ye hazırlamaya devam edeceğiz. Onun için bizim Türkiye'deki yapısal reformlar konusundaki gayretlerimiz devam edecektir ve devam etmek zorundır.

Türkiye sıradan bi rülke değildir. EUROMED'te da bir kez daha görüldü ki Türkiye kilit bir ülkedir. Türkiye'nin olmadığı hiçbir seneryoda bir tasarımda o projenin sağlıklı bir şekilde başarıoya ulaşması mümkün değildir. Akdeniz havzasında kıyısı bulunan ülkelerde hepsiyle ekonomik vce tarihi bağlarımızın bulunduğu ülkelerinin başarıya ulaşmasının yol haritası Türkiye'den geçiyor. 1995'de Barselona süreci başladı. Herkes şikayet ediyor. 1995'den bu yana bu süreç başarılı olmadı deniyor. Akdenizin kuzeyndekiler de, güneyindekiler de bu sürecin başarılı olmadığını söylediler. Olmaz da taşları yerine koymaz ve bu süreçte kilit olanlara hak ettikleri yeri vermez iseniz olmaz. Avrupa' nın önünde enerji ve küresel ısınma gibi sorunlar var.Avrupa'nın beş altı sorunun kesiştiği noktada yine Anadou coğrafyası bulunuyor. Bunu herkes görüyor. Ama bu haklılığı teslim etmekte biraz mana oynanıyor. Avrupa kendi dışındaki güçlerle yarışacaksa yeni dinamizme ihtiaç var" açıklamasında bulundu.

Türk Alman Merkezi'de konuşan Hak İş Konferedasyonu Genel Başkanı Salim Uslu ise Türk ve Alman İşçi Sendikaları açısından AB Türkiye ilişkileri başlıklı bir konuşma yaptı. Uslu, "AB Türkiye'ye karşı yeni kriterler icat etmemeli. Türkiye'nin imajı AB ilişkilerinde çok önemli. Hepimize bu konuda iş düşüyor" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler