ANKARA (ANKA)- Türkiye'nin, kapatılması konusunda görüş birliğine varılan, Kuzey Irak'taki Mahmur Kampı'ndan ayrılacak insanların Kerkük ve Musul'a yerleştirilmesine karşı çıktığı bildirildi.
Alınan bilgiye göre, 11 bini aşkın kişinin barındığı Mahmur Kampı'nın kapatılmasına ilişkin olarak geçen Mart ayında Cenevre'de Türkiye, Irak ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin katılımıyla yapılan ilk "üçlü toplantı"da Ankara'nın isteği doğrultusunda kampın kapatılması yönünde bir anlayış ortaya çıkmıştı. Iraklı Kürtlerin temsil edilmediği Irak hükümet heyetinde Dışişleri ve Göç bakanlıklarının üst düzey yetkilileri yer almışlardı. Toplantıda ABD ise, "gözlemci" sıfatıyla bulunmuştu.
Görüşmelerin zorlu bir konusu, Mahmur Kampı'nın Türkiye'ye "gönüllü" olarak dönmek istemeyen sakinlerinin nereye yerleştirileceği oluşturuyor. Irak hükümetinin, bu insanlar için "yerel uyum yerler" denen yerler göstermesi gerekiyor. Ankara'nın da, Kerkük ve Musul'un bu uygulama dışında tutulmasını istediği belirtiliyor. Konuya yakın diplomatik kaynaklar da, Türkiye'nin bu talebinin nedeniyle alternatif olarak, güvenlik durumunun iyi olmadığı Orta ve Güney Irak'ın kaldığını belirterek bu konuda sıkıntıların olduğunu belirttiler.
İkinci "üçlü" toplantı
"Yerel uyum yerler" konusunun, önümüzdeki günlerde yapılması planlanan ikinci "üçlü toplantı" sırasında ele alınacağı belirtiliyor. Gelecek hafta Cenevre'de 190 ülkenin davet edildiği "Irak İçinde Yerlerinden Edilenin Ve Komşu Ülkelerdeki Mültecilerin İnsani İhtiyaçlarının Karşılanması İçin Uluslararası Konferans" gerçekleşecek.
Türkiye'nin de müsteşar düzeyinde katılacağı, 17-18 Nisan tarihlerindeki toplantıda hem Türkiye'nin, hem de Irak'ın temsil edilecek olmasından yararlanarak ikinci "üçlü toplantı"nın yapılması öngörülüyor. Diğer önemli bir konuyu oluşturan, Ankara'nın, "gönüllü" olarak Türkiye'ye dönecek olan Mahmur sakinlerinin Türkiye'ye yeniden yerleşmelerine ilişkin yapacağı önerilerin de, Cenevre'deki toplantıda ele alınması bekleniyor.