Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin Nisan ayı ihracatının geçen senenin aynı ayına oranla yüzde 2,9 azalarak 11 milyar 407 milyon 106 bin dolar olduğunu söyledi. Büyükekşi, bölgesel olarak nisan ayında Afrika ülkelerine ihracatın yüzde 43 oranında artış gösterdiğini, AB ülkelerine ise yüzde 18 gerilediğini bildirdi. Büyükekşi, nisan ayında en yüksek artış hızının Libya'ya yaşandığına dikkat çekti, Libya'ya ihracatın 50 kat arttığını vurguladı.
2012 yılı Nisan ayı ihracat rakamları TİM Başkanı Büyükekşi tarafından Balıkesir'de açıklandı. Büyükekşi, nisan ayı ihracat rakamlarını Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA)'nda düzenlediği basın toplantısında kamuoyuna duyurdu. GMKA'nın konferans salonunda düzenlenen toplantıya Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, Kale Grubu Onursal Başkanı İbrahim Bodur, GMKA Genel Sekreteri Mustafa Gündoğan, Ege İhracatçı Birlikleri Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Başkanı Ahmet Kula, Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Başkanı Mahmut Yavuz, İGM Başkanı Ramazan Bahçavan, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Rektörü Mahir Alkan, sektör temsilcileri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı.
500 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE 2023'TEN ÖNCE ULAŞILIR
Toplantının açılış konuşmasını yapan GMKA Genel Sekreteri Gündoğan, ajansın destek programları hakkında kısa bilgi verdi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 2023 vizyonu olan 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmasına anlamlı bir katkı sunmak istediklerini ifade eden Gündoğan, "Türkiye'nin bu rakama 2023'den önce ulaşacağına inandığımı ayrıca belirtmek isterim. Önemli olan, bu rakama ulaşan Türkiye'de Balıkesir ve Çanakkale nerede olacak. Benim inancım, bölge rakamımızın da en az 10 milyar dolar olacağı yönündedir." dedi.
Balıkesir Valisi Arslan ise konuşmasında ihracatın önemine değindi. Türk insanın ihracat ve dış ticareti merhum Turgut Özal'dan öğrendiğine işaret eden Vali Arslan, bu dönemden sonra müteşebbislerin kendilerini geliştirdiğini vurguladı. 2023 yılında 500 milyar hedefinin gerçekleşeceğine inandığını aktaran Vali Arslan, bunun için üzerilerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalıştıklarını belirtti.
"EURO BÖLGESİNDE DE HALEN RİSKLER DEVAM EDİYOR"
Daha sonra söz alan TİM Başkanı Bükükekşi, 2012 yılı nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Sözlerine 1 Mayıs'ı kutlayarak başlayan Büyükekşi, Balıkesir'in ekonomik verileri hakkında kısa bilgi verdi. Balıkesir'in 2011 yılında en fazla ihracat yapan 24. il olduğunu bilgisini veren TİM Başkanı, 2012 yılının ilk 4 ayında ihracatını yüzde 10 artırdığını söyledi. Balıkesir'in ihracat potansiyelinin çok daha yüksek olduğuna inandığını ifade etti. Dünya ekonomisindeki gelişmelerden bahseden Mehmet Büyükekşi, "Yeni açıklanan IMF ve Dünya Bankası ortak raporunda küresel ekonominin aşamalı olarak toparlandığı yer alıyor. IMF, dünya ekonomisi için 2012 yılı büyüme tahminini yüzde 3,3'ten 3,5'e çıkardı. Ancak yaz aylarında ise bu tahminin aşağı yönlü yeniden revize edilebileceğini düşünüyoruz. OECD öncü göstergeleri de yeniden durağan bir görünüm sergiliyor. ABD ekonomisinde toparlanma yavaşlıyor. Bu nokta dünya ekonomisi için çok önemlidir. Euro bölgesinde de halen riskler devam ediyor. Eurostat verilerine göre AB'de toplam borcun GSYH'ya oranı giderek artıyor. Bu oran 2011 yılında yüzde 82,5'e yükseldi. Avrupa'da bütçe açıkları artıyor. Borçlar büyüyor. İspanya'nın kredi notu kırıldı. Fransa'da, Hollanda'da, Yunanistan'da seçimler yapılıyor. Politik gelişmeler de ekonomideki riskleri artırıyor. Dünyadaki bütün bu sıkıntılara rağmen bizi sevindiren gelişmeler yaşıyoruz. Ay içinde açıklanan 2011 büyüme rakamları yüzümüzü güldürdü. 4. çeyrekte yüzde 5,2 büyüyen Türkiye 2011 yılında yüzde 8,5 büyüdü. Bu rakam, son derece çarpıcı bir başarıyı ortaya koyuyor." dedi.
"Avrupa'da sıkıntılar devam ederken Çin ekonomisi de yavaşlıyor." diyen Büyükekşi, Yuan'ın değer kazanmasının Türkiye'nin ihracat rekabeti için olumlu olacağını kaydetti. Dünya mal ticaretinin ilk üç ayda yavaşladığına dikkat çeken Büyükekşi, "Özellikle Avrupa ithalatında yavaşlama bu yıl hissediliyor. Bu durum da Türkiye'yi olumsuz yönde etkileme potansiyeline sahip. Ancak bu yavaşlamaya karşın dün TÜİK tarafından açıklanan Mart ayı dış ticaret rakamları da yüzümüzü güldürdü. Mart ayı ihracatı bir rekor olarak tarihe geçti. 13 milyar 251 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Dış ticaret açığı yüzde 25,3 geriledi. Mart ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64,3 oldu. Geçen yıl bu oran yüzde 54,6 idi." diye konuştu.
ALMANYA'YA İHRACAT YÜZDE 12 AZALDI
Nisan ayında Avrupa pazarında ihracatın gerilemeler yaşadığını dile getiren Büyükekşi, şöy devam etti: "Avrupa'daki olumsuz havaya rağmen, yeni pazarlarda yakaladığımız ivmenin artarak sürdüğünü gördük. Bölgesel olarak baktığımızda nisan ayında Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 43, Ortadoğu bölgesine yüzde 17, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 8 artış gösterdi. AB ülkelerine ihracatımız ise yüzde 18 geriledi. Nisan ayında en yüksek artış hızı Libya'ya yaşandı. Libya'ya ihracatımız 50 kat arttı. Geçen Nisan ayında Libya'ya ihracatımızın neredeyse durma noktasına geldiğini düşünürsek, bu denli yüksek bir artış oranını normal karşılıyoruz. Libya'ya 2010'nun ilk 4 ayında 671 milyon dolar ihracat yapmışız. Bu rakam 2012'nin ilk 4 ayında 721 milyon dolara çıktı. Yani kriz öncesi ulaştığımız rakamın da üzerine çıkmış bulunuyoruz. Benzer durumda olan ülkeler için de aynısı yaşanacaktır. Siyasi krizler bittiğinde ihracatımız da kaldığımız yerden devam edecektir. Libya'nin haricinde, yüksek performans gösterdiğimiz ülkeleri değerlendirelim. Katar'a ihracatımız nisan ayında yüzde 135, Ürdün'e yüzde 121, Nijerya'ya yüzde 76, Suudi Arabistan'a yüzde 67, Güney Kore'ye yüzde 63, Azerbaycan'a yüzde 38 arttı. Irak'a yüzde 29, Fas'a yüzde 22, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 20 ihracat artışı yakaladık. ABD'ye ihracatımız yüzde 9, Kanada'ya yüzde 16, Meksika'ya yüzde 43 arttı. Rusya'ya ihracat artışımız ise yüzde 5'te, Çin'e ihracat artışımız ise yüzde 3'te kaldı. En büyük pazarımız Almanya'ya ihracatımız ise Nisan ayında yüzde 12 azaldı. İngiltere'ye ihracatımız yüzde 3, İtalya'ya yüzde 35, Fransa'ya yüzde 23 düştü."
MANİSA İHRACATINI EN FAZLA ARTIRAN İL OLDU
Açıklanan rakamlara göre ihracatını en fazla artıran il yüzde 36 ile Manisa oldu. Gaziantep'in ihracatı yüzde 24, Ankara'nın yüzde 16, Sakarya'nın yüzde 11, Hatay'ın ihracatı yüzde 6, İzmir'in yüzde 2 arttı. İstanbul'un ihracatı yüzde 5 geriledi, Denizli'nin yüzde 11, Bursa'nın yüzde 12 ve Kocaeli'nin yüzde 17düştü.
Bu yıl Nisan ayının geçen yılın aynı ayına göre 1 iş günü eksik olmasının ihracat rakamlarına yansıdığı bildirildi. Nisan ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,9 azalışla 11 milyar 407 milyon 106 bin dolar oldu. Yılın ilk 4 ayında ise ihracat yüzde 5,9 artışla 45 milyar 663 milyon dolara yükseldi. Nisan ayında en fazla ihracatı, otomotiv sektörü 1 milyar 636 milyon dolar ile yaptı, kimyevi maddeler sektörü 1 milyar 498 milyon dolar ile ikinci, çelik sektörü ise 1 milyar 332 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.
Tarım sektörleri Nisan ayında 1 milyar 511 milyon dolarla toplam içinde yüzde 13.2 pay aldı, 9 milyar 572 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörlerinin payı yüzde 83.9 oldu. Madencilik ürünleri sektörü ise Nisan ayında 323milyon dolar ihracat ile toplam ihracattan yüzde 2.8 pay aldı. Nisan ayında en fazla ihracat artışını yüzde 85.7 ile tütün ve mamulleri sektörü, yüzde 82 ile savunma ve havacılık sektörü ve yüzde 29.5 ile hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörü yakaladı.
Toplantının sonunda Balıkesir'de 2011 yılında en fazla ihracat gerçekleştiren ilk üç firma temsilcisine plaket verildi. Toplantı toplu halde fotoğraf çektirilmesiyle sona erdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz