HABER

Türkiye'nin markalaşma çabaları

BURSA (İHA) - Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Patent Birliği Konsey Başkanı Kemal Yamankaradeniz, markalaşmanın gider olarak değil, ileriye dönük yatırım olarak düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Uludağ İhracatçılar Birliği'nde konuşan Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, markalaşma sürecinde sanat ve moda camiasının kendi isim haklarını korumak için tescil kavramına önem verdiklerini söyleyerek, "Sanayicilerimiz, işadamlarımız ve sanatçılarımızın kendilerini farklı kılmak için beraber çalışmaları gerek. Markalaşmak demek yatırım demektir. Markaya yapılan yatırım gider olarak düşünülmemeli, aksine ileriye dönük yatırım olarak düşünülmeli. Markalarla ilgili yapılacak çalışmalar, danışmanlık şirketleri, marka vekilleri ve reklamlarla daha çok ön plana çıkacaktır. Sanayici ve sanatçılarımızın, Türkiye'nin tanıtımında markaları kullanmalarında yarar var" dedi.

Türkiye'de tescilli marka sayısının 300 bine yakın olduğunu ve bunun markalaşma konusunda Türkiye'nin başarısını gösterdiğini belirten Yamankaradeniz, "Türkiye'de Odalar ve Borsalar Birliği'ne bir milyon 200 binin üzerinde sanayici ve firma kayıtlı. Bu iki rakam karşılaştırıldığında daha gidecek çok yolumuz var. Kayıtlı markaların 200 bin tanesini firmalar oluşturmakta. Türkiye'de önümüzdeki yıllarda önemli oranda marka tescili yapılacaktır. Dünyaya açılan markalarda, daha üst kategorilerde yer alan markalar arasında yer almalıyız. Tescil markalaşma için birinci basamağı oluşturmakta. Ondan sonrası bir bütün halinde iyi bir stratejiyle çalışarak, iyi bir dünya markası oluşturmaya kalıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin markalaşması ve reklamının yapılması için marka isimlerinin Türkçe kelimelerden seçilmesi gerektiğine işaret eden Yamankaradeniz, "Her ülkenin kendine ait markası vardır. Biz de Türk markasını ön plana çıkartmak istiyorsak, Türkçe kelimeler seçmeliyiz. Dünyanın birçok ülkesine gittiğimizde markayı görünce o ülke aklımıza geliyor. Markalarımızın dünya çapında olması ve insanların aklında kalması için marka isimlerinin Türkçe kelimelerden oluşması gerekir" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler