İSTANBUL (İHA) - FIFA Dünya Kupası'nda yarı finale kadar çıkma başarısı gösteren Türkiye'nin, beklenmedik şekilde dünyadaki tüm futbolseverlerin gündemine girdiği belirtilerek, bu avantajı değerlendirmek için, hiç zaman kaybedilmeden, Türkiye'de kültür, sanat, sosyal sorumluluklar, ekonomik gelişim ve turizmin duyurulabilmesi için seferberlik ilan edilmesi gerektiği bildirildi.
Uzmanlar, Türkiye'nin yıllar boyunca, ülke tanıtımı çalışmalarında, 'ön yargılar, eksik bilgilenmeler ve tarihi hurafeler' gibi pek çok sorunu göğüslerken, ehil olmayan ellerin görev üstlenmelerinin bedelini de ağır ödediğini öne sürdü. Türkiye'nin, 48 yıl sonra katıldığı Dünya Kupası'nda yarı final oynama başarısı göstermesinin, ülkenin önüne kaçırılmaması gereken bir fırsat sunduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Elde edilen avantajı değerlendirmek için, hiç zaman kaybedilmeden harekete geçilmesi gerek. Türkiye'de kültür, sanat, sosyal sorumluluklar, ekonomik gelişim, turizm, bilimsel yetkinlikler, özetle insanlık tarihine artı değer katacak ne kadar koz varsa, bunların duyurulabilmesi için seferberlik ilan edilmeli" dediler.
Türkiye'nin, konuları uzmanlarına teslim etmiş, bilgi derleyen ve bunları planlı şekilde tanımlanmış hedef kitlelere, doğru yöntem ve kanallarla aktaran bir örgüte sahip olmadığını ileri süren uzmanlar, "Herkes, her kurum, her bakanlık bireysel davranıyor, belli bir hedefe odaklanmadan rüzgarın önünde yalpalayıp duruyor" iddiasında bulundular.
Türkiye'nin yetkin bir iletişim örgütüne sahip olmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, İngilizlerin BTA kuruluşu (British Tourist Authority), İtalyanların 20 yıl önce gerçekleştirdiği "Made in Italy", Fransızların "Route Fleuris" (Çiçeklendirilmiş Güzergah/Turistik Güzergah veya Sanatçılar Yolu) projesi, dağılan Sovyetler Birliği'nden sonra Hırvatistan'ın uyguladığı sistemli tanıtım çalışmalarını, bunun en basit örnekleri olarak sıraladı.