YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin Ortadoğu'daki Ilk Arkeolojik Kazısını BEÜ Gerçekleştirecek

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Türkiye'nin Ortadoğu'daki ilk arkeolojik kazısını gerçekleştirecek. 5 yıl devam edecek kazıya;...

Türkiye'nin Ortadoğu'daki Ilk Arkeolojik Kazısını BEÜ Gerçekleştirecek

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), Türkiye'nin Ortadoğu'daki ilk arkeolojik kazısını gerçekleştirecek. 5 yıl devam edecek kazıya; Irak Süleymaniye Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) Arkansas ve İskoçya’dan Glasgow Üniversitesi'de katkıda bulunacak. Arkeolojik kazılarda, yüzyıllar boyu huzur içerisinde yaşayan toplumların kültürleri, kardeşlik bağları ve yaşam biçimlerinin ortaya çıkarılması hedefleniyor.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Bitlis Eren Üniversitesi olarak Irak’ta bulunan Süleymaniye Üniversitesiyle ortak bir çalışma protokolü imzaladıklarını söyledi. Bitlis Eren Üniversitesi koordinasyonunda yapılan olan arkeolojik kazının Türkiye’nin Ortadoğu’da yapacağı ilk arkeolojik kazı olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Doğru, Eren Üniversitesi olarak bu ilki başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Rektör Doğru, imzalanan çalışma protokolü çerçevesinde Süleymaniye Üniversitesi'ndeki öğrenci ve akademisyenlerin Bitlis Eren Üniersitesi'ne gelip eğitimlerinin bir kısmını Türkiye'de yapacaklarını belirterek, "Biz bu güne kadar kimsenin ve hiçbir üniversitenin ya da ülkenin yapmadığı bir ilki de Bitlis Eren Üniversitesi olarak gerçekleştiriyoruz. Üniversite olarak Irak'ta bir arkeolojik kazı da başlatmış bulunmaktayız. Bu kazı çalışması üniversitemiz koordinesinde ABD’nin Arkansas ve İskoçya’dan Glasgow üniversiteleriyle beraber bir yüzey kazı çalışması başlatmış bulunmaktayız." dedi.

Bu çalışmadaki temel amacın geçmişi 5 bin yıl öncesine kadar giden bölge de yaşayan insanların gerek halk kültürleri ve sosyal birlikteliğinin bilimsel olarak gün yüzüne çıkartılması olduğunu anlatan Rektör Mahmut Doğru , "Bu çalışmaları geçen sene Fen Edebiyat Fakültesi bünyesinde açtığımız arkeoloji bölümü bünyesinde gerçekleştiriyoruz. Bu kazı Bitlis Eren Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Tevfik Emre Şerifoğlu koordinesinde gerçekleşiyor. Bu çalışmalarla gösteriyoruz ki üniversitemiz sadece bir bölge ya da bir ülke üniversitesi değil, aynı zamanda bir dünya üniversitesi olarak dünyanın sayılı üniversiteleriyle beraber ortaklaşa koordineli bir şekilde çalışıyor. Bu tür çalışmaları daha da genişleterek devam ettirecek. Çalışılan bölgede müşterek halkların yaşadığı bir bölge hem de tam 5 bin yıl öncesinde kardeşte yaşadıkları iç içe oldukları bir bölge ve bu bölgeye ilk olarak ilk kazı çalışmalarını da biz yaparak bu kardeşliği çıkan bilimsel sonuçlar neticesinde de ortaya koyacağız.” diye konuştu.

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç Dr. Tevfik Emre Şerifoğlu ise kazı çalışmalarına detaylı olarak önümüzdeki yılın mart ayında başlayacaklarını belirtterek şunları söyledi: "Irak Türkiye’nin ve dünyanın daha önce hiçbir kazı çalışması yapmadığı birçok halkın kardeşçe yaşadığı bir bölgede kendilerinin ilk yüzey kazı çalışmasına başladık. Bu çalışma Türkiye'nin Ortadoğu’da yapacağı ilk arkeolojik çalışma niteliği taşıyor. Çalışacağımız bölge Süleymaniye’nin güneyinde Sirvan ya da diğer adıyla Diyala nehri bölgesi olacak. Irak ve İran sınırında yer alan bu bölge için ilgili bütün izinleri aldık. İzin süremiz 5 yıl. 5 yıllık süre zarfında yüzey ve kazı çalışmaları yapacağız. Bu bölge tarımın yapıldığı yerleşik hayata geçilen bir bölge bilimsel anlamda çok büyük bir öneme sahip. Bu bölgede bizim koordinemizde Arkansas Üniversitesinden Dr.Jesse Casana, Glasgow Üniversitesinden Dr.Claudia Glatz, birlikte bir kazı çalışması yapacağız. Öte yandan da Süleymaniye Üniversitesi de gerekli teknik desteği bize sağlayacak. Bu bölge daha önce hiç araştırılmamış bir bölge olması itibariyle çok önem arz ediyor. Bu bölgede Arap, Kürt, Türk topluluklarının yaşadığı bir bölge tarihten bu yana kardeşçe yaşadıkları bir bölge bizim yapacağımız kazı çalışlarıyla da bu kardeşliği bilimsel olarak ortaya koyacağız. Aynı zamanda Zagros ve Mezopotamya arasındaki kültürünü de bu çalışmalarla ortaya koyacağız.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler