HABER

"Türkiyenin özelleştirme politikası olumlu"

İSTANBUL (İHA) - Türkiye'nin özelleştirme politikalarının olumlu olduğu, yabancıların Türkiye'ye ilgisinin önemli sayılabilecek seviyede seyrettiği, buna en güzel örneğin son olarak Galataport'ta yapılan ihale olarak görülebileceği bildirildi.

Garanti Yatırım tarafından hazırlanan Galataport ihalesi analiz raporunda, İstanbul'un merkezi Karaköy limanının yeniden inşası ve işletmesi için (Galataport Projesi) Türkiye Denizcilik İşletmeleri tarafından (TDİ) yapılan yap-işlet-devret ihalesinde, İsrailli Ofer ailesinin ortaklığı ve denizcilik şirketi olan Royal Caribbean Cruises ile Global Yatırım Holding liderliğindeki konsorsiyum KDV hariç 3 milyar 538 milyon euro (4 milyar 316 milyon dolar) ile en yüksek teklifi verdiği hatırlatıldı.

Raporda, "Galataport'ta ikinci büyük teklifi 1 milyar 363 milyon euro ile Tepe İnşaat Sanayi öncülüğündeki konsorsiyumun, en düşük teklifi de 1 milyar 005 milyon euro ile Finans Gayrimenkul Geliştirme İnşaat ve Yatırım A.Ş. önderliğindeki konsorsiyumun verdiği açıklandı.

Raporda ihale ile ilgili süreç anlatılırken, "TDİ Genel Müdürü Burhan Külünk, alınan tekliflerin TDİ yönetimince mali incelemesini yapılmasından sonra TDİ yönetim kurulundan geçeceğini, bu işlemin 'bir hafta kadar' alacağını ve daha sonra Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) kanalıyla özelleştirmeden sorumlu Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ve daha sonra da nihai onay için Yüksek Planlama Kurulu'na (YPK) sunulacağını söyledi. Külünk ihalenin somut neticesinin Yüksek Planlama Kurulu'nun onayı sonrasında kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Külünk'ün verdiği bilgiye göre proje, Galataport'un, üç yılı inşaat ve 46 yılı da işletme süresi olarak toplam 49 yıllık işletme hakkının devrini içeriyor" denildi.

Raporda, özelleştirme tarafında ortaya çıkan tablonun Türkiye'nin borç stokunun azaltılması ve borç finansmanının borç-dışı kaynak sağlanması anlamına geldiğinden olumlu olduğu ifade edildi. Raporda, "Buna ek olarak elde edilen sonuçlar Türkiye'ye duyulan güvenin arttığını ve şirketlerin değerlerinin yükseldiğini göstermektedir. Son olarak, Galataport'ta olduğu gibi özelleştirmelerin büyük kısmında yabancı yatırımcıların yer alması doğrudan yatırımlar ve cari açığın finansmanı açısından da olumlu bir tablo ortaya koymaktadır. En son tahlilde, önemli bir şok (en önemli risk gelişmekte olan ülkelerden hızlı sermaye çıkış trendinin başlamasıdır) meydana gelmediği sürece 2006 yılında da Türkiye'de borçların ve cari açığın finansmanı açısından önemli bir sorun çıkmayacak, kar satışları zaman zaman dalgalanmalar yaratsa bile genel olarak faizler gerileme trendini sürdürürken YTL de değerli kalmaya devam edecektir" değerlendirmesi yapıldı.

Bilindiği üzere Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 1.35 milyar doları gerçekleşen 12.55 milyar dolar ise ihalesi tamamlanmış fakat onay aşamasında olan projelerle 2005 yılında toplam 13.9 milyar dolarlık özelleştirme uygulaması yapıldığını açıklamıştı. Buna 3 milyar dolara işletme hakkı devredilen Atatürk havalimanı ve 4.3 milyar dolara yine işletme hakkı devredilen Galataport eklendiğinde 20 milyar dolara ulaşıldığı görülüyor. 2005 yılının kalan kısmında ÖİB, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki Büyük Efes Oteli, Büyük Ankara Oteli, Tekel'in Kaldırım, Kayacık, Yavşan Tuzlaları, Başak Sigorta A.Ş. ve Başak Emeklilik A.Ş.'deki kamu hisselerinin satışı ile Ereğli Demir Ve Çelik Fabrikaları'ndaki yüzde 49.29'luk kamu hissesinin blok satışını da gerçekleştirmeyi planlıyor. Bunlar da eklendiğinde 2005 yılında 25 milyar dolara yaklaşan bir özelleştirme uygulaması gerçekleşecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler