İZMİR (İHA) - Türkiye'nin pamuk ithalatının 2003/04 sezonunun ilk 3 ayındaki ithalat rakamının bir önceki sezona göre yüzde 63 oranında artarak 127.5 bin tona ulaştığı bildirildi.
Dünyanın 6. büyük pamuk üreticisi olmasına rağmen, 2001/02 sezonunda 648 bin tonla "Dünyanın en fazla pamuk ithalat eden ülkesi" sıfatını elde eden Türkiye'de, 2 yıllık gerilemenin ardından pamuk ithalatı yeniden hız kazandı. 2003/04 sezonunun ilk 3 ayındaki ithalat rakamı yüzde 63 oranında artarak 127.5 bin tona ulaştı. Bir önceki sezonun 3 aylık pamuk ithalatı ise 78 bin ton olarak belirlenmişti.
Konuyla ilgili bilgi veren İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, geçen sezon Türkiye'nin pamuk ithalatında yüzde 22'lik gerileme yaşandığını ve bu düşüşle pamuk ithal eden ülkeler sıralamasında 3. sıraya düştüğümüzü hatırlatarak, "Ancak ekim alanlarında ve verimdeki gerilemeye bağlı olarak, pamuk üretiminde bir önceki yıla göre yüzde 6.7 oranında azalma ortaya çıktı. Bu gelişmelere bağlı olarak, yavaşlayan ithalat yeniden hız kazandı ve 2 yıllık aradan sonra bir kez daha zirveye tırmandık" dedi.
Son dönemde pamuk fiyatlarında ve üretimde ortaya çıkan dalgalanmaların, ulusal pamuk politikalarının gözden geçirilmesi gereğini bir kez daha gözler önüne serdiğini söyleyen Yemişçi, "Bu durum, 1980 sonrasında hızla gelişen tekstil ve konfeksiyon sektörü pamuk talebinin yurt içi arz ile karşılanamaması ve bunun sonucunda pamuk ithalatının büyük oranda artmasıyla daha da belirginleşti. Pamuk üretiminin artırılması, kontaminasyon ve kirlilik gibi kaliteyi olumsuz etkileyen faktörlerin engellenmesi ve piyasalara dünya fiyatlarından pamuk sunulması; tekstil ve konfeksiyon sektörünün mevcut kapasitesinin sürdürebilirliliği ve gelişimi için zorunludur. Bu nedenle Türkiye'nin, pamuk üretimi ve dış ticaretindeki gelişmeleri yakından izlemesi ve yönlendirmesi gereği bulunuyor" diye konuştu.
Tuğrul Yemişçi, önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin tekstil ve konfeksiyon sektöründe pamuk ihtiyacının artmasının beklendiğini dikkate alarak, pamuk ithalatının artmaya devam edeceği öngörüsünde de bulundu.
2002/03 sezonunda 964 bin ton olan Türkiye'nin lif pamuk üretimi, 2003/04 sezonunda 899 bin tona geriledi.
Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana ülke tarımı ve ekonomisi için büyük önem arz eden pamuk üretimi, 1950'lerden itibaren ekim alanına, 1960'lı yıllardan sonra ise verime bağlı olarak artmaya başladı. Buna bağlı olarak pamuk ihracatı da artış gösterdi ve 1990'lı yıllara kadar üretimin önemli bir kısmı ihraç edildi.
Pamuktaki üretim artışı, tekstil konfeksiyon sektöründeki ihracat artış hızına ayak uyduramayınca, 1990 yılından itibaren pamuk ihracatı önemli ölçüde azaldı. Türkiye bir anda ihracatçı ülke konumundan, ithalatçı ülke konumuna geçti. 1975 yılında üretimin yüzde 98'i ihraç edilirken, bu rakam 2000 yılıyla birlikte yüzde 3'e kadar geriledi.