İSTANBUL (İHA) - Dünyaca ünlü filozof ve yazar Francis Fukuyama, Türkiye'nin bölgesinde önemli roller üstlendiğini belirterek, "Türkiye laik ve demokrat kimliği ile İslam ülkelerine örnek oluyor, İslam dünyasının gelişimini temsil ediyor" dedi.
Kalite Derneği'nin (KalDer) 23 - 24 Ekim'de Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek 11. Ulusal Kalite Kongresi'nin tanıtım toplantısı Conrad Otel'de yapıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapacak filozof ve yazar Francis Fukuyama Washington'dan video konferans sistemiyle toplantı salonuna bağlandı ve katılımcıların sorularını cevapladı. Toplantıda KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Subaşı ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu üyesi Lütfi Yenel de "kalite" konusunda görüşlerini aktardı.
"HER KONUDA SÜREKLİLİK" Kongrenin tanıtımı ile ilgili ilk söz alan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Subaşı, dünyada kabul gören bir ülke olmanın temel taşlarından birinin yönetimdeki süreklilik, tutarlılık ve evrensel değerlerle uyum içinde olmak olduğunu söyledi. Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizden kurtulmak ve büyümeyi sağlamanın ancak ihracatın arttırılması ve yabancı sermayenin Türkiye'ye getirilmesi olduğunu vurgulayan Subaşı, "Her iki konuda da ilişkileri uzun süreli ve sürekli olması gerekmektedir. Bunun şartı, sürekli tutarlı ve evrensel değerlerle uyumlu yönetimdir. Yönetimin kalitesinin arttırılmasıdır. Bu çabaların güçlü bir Türkiye markasıyla desteklenmesi ve ihracatın artmasını da, yabancı sermayenin Türkiye'ye gelmesini de hızlandırıcı bir unsurdur" diye konuştu.
"DAHA ŞEFFAF VE HESAP VEREBİLİR BİR TOPLUM" Toplantıda görüşlerini açıklayan TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Lütfi Yenel de kongrede ele alınacak konu başlıklarını sıraladı. Kongrede; küresel marka stratejisi, Türkiye markasında sanatın rolü, itibari oluşturan ortak değerler, Türkiye'ye markasına sporun katkısı, anlaşmalar, birleşmeler ve satın almalarda Türkiye markası, Türkiye markasının ihracata katkısı, Türkiye markası oluşturulmasında devletin rolü, dünyadan başarı örnekleri, ülkelerin itibarının önemi konularının uzman kişiler tarafından tartışılacağını hatırlatan Yenel, "Bu ülkelerin vatandaşları olarak hepimizin ve de öncelikle kamuoyunu ayakta tutan siz değerli basın mensuplarının yönetim kalitemizi sorgulayarak Türkiye'mizi bir dünya markası haline dönüştürmek için neler yapabileceğimizi sorgulamamız, sivil inisiyatif olarak üzerimize düşen görevlerin neler olabileceğini belirlememiz ve bu doğrultuda daha şeffaf, hesap verebilir, etkin bir toplum olma yolunda ilerlemeliyiz" dedi.
"TÜRKİYE'NİN ÖNEMİ"
Washington'dan video konferans sistemiyle toplantı salonuna bağlanan ünlü filozof ve yazar Francis Fukuyama da, konuşmasına Türkiye'nin bölgedeki önemine değinerek başladı. Türkiye'nin hem stratejik hem de siyasi olarak bölgesinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Fukuyama, "Türkiye İslam dünyasının gelişimini temsil etmektedir. Laik ve demokrat kimliği ile İslam dünyasına örnek oldu" diye konuştu. Dünyanın 11 Eylül'den sonra dünyanın bir dönüm noktası yaşadığına dikkat çeken Fukuyama, din ve siyaset konusunda net olmak gerektiğini hatırlattı. Fukuyama din ve siyasetin ayrı ayrı olgular olarak görülmesine işaret ederek, "Din ile siyaseti ayıramayan ülkeler çağdaşlığı yakalayamaz. Artık din siyasetin dışında olmalı" dedi.
Yönetim kalitesi konusunda da görüşlerini açıklayan filozof ve yazar Fukuyama, yönetim kalitesinin dünyada kimin refaha ulaşacağı konusunda önemli roller üstlendiğine dikkat çekti. Yasaların iyi olmasının bir şeyi ifade etmediğini vurgulayan Fukuyama, "Yönetim kalitesi göz ardı edilmemeli. ABD'deki Enron ve diğer şirketlerde oluşan skandallar toplumda güvenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. İşte bunlar kaliteyi oluşturan unsurlardır" ifadelerini kullandı.
Filozof ve yazar Francis Fukuyama konuşmasından sonra toplantıya katılanların sorularını cevapladı.